ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Με τις ευλογίες ΗΠΑ - Ευρωπαίων η επιχείρηση ανατροπής Μαδούρο


Με τις ευλογίες ΗΠΑ - Ευρωπαίων η επιχείρηση ανατροπής Μαδούρο
efsyn.gr
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από τον αυτονακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γουαϊδό που παρουσιάστηκε κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από μια ομάδα ατόμων με στρατιωτική περιβολή και έδωσε το σύνθημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο σε πλήρη συντονισμό με την Ουάσινγκτον. 
Πίστη στον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας δηλώνει ο στρατός.
Δείτε Live εικόνα από το t13



Επιμένει στα περί ανατροπής ο Γουαϊδό

Παρά το γεγονός ότι η απόπειρα πραξικοπήματος δείχνει να εξασθενεί, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, μέσω Twitter καλεί τον λαό να κατέβει στον δρόμο και ισχυρίζεται ότι έχει τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Η ώρα έφθασε. Οι 24 πολιτείες της χώρας είναι στους δρόμους και δεν επιστρέφουν. Το μέλλον μας ανήκει, οι πολίτες και οι Ένοπλες Δυνάμεις ενωμένες για ανατροπή του δικτάτορα».

¡El momento es ahora!



Los 24 estados del país han asumido el camino: calle sin retorno. El futuro es de nosotros: pueblo y Fuerza Armada unidos por el cese de la usurpación.


¡Juntos somos invencibles!




Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του Μαδούρο στο Καράκας

Κινητοποίηση υπάρχει και έξω από το Μέγαρο Μιραφλόρες, την κατοικία του προέδρου Μαδούρο, όπου πολλοί υποστηρικτές της μπολιβαριανής επανάστασης έχουν συγκεντρωθεί.
Φωνάζοντας συνθήματα κατά του Γουαϊδό, της Δεξιάς και των ΗΠΑ οι συγκεντρωμένοι δηλώνουν τη στήριξή τους στον Νικολάς Μαδούρο, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης εκφωνούν λόγους ενημερώνοντας για την εξέλιξη της κατάστασης.

Μικροένταση έξω από τη στρατιωτική βάση στο Καράκας

Μικροένταση επικρατεί αυτή τη στιγμή έξω από την στρατιωτική βάση στο Καράκας, από όπου ο Χουάν Γουαϊδό καλεί ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο.
Στρατιώτες της εθνικής φρουράς πετούν δακρυγόνα προς μικρή ομάδα διαδηλωτών που είναι συγκεντρωμένη έξω από τη βάση και εκείνοι απαντούν με πέτρες και μολότοφ.

Μαδούρο: Venceremos

Μέσω Twitter έρχεται η πρώτη αντίδραση από τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
«Έχουμε ατσάλινα νεύρα. Μίλησα με τους διοικητές όλων των δυνάμεων ασφαλείας και διατράνωσαν την πίστη τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Ζητάω τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε τη νίκη και την ειρήνη. Θα νικήσουμε»

¡Nervios de Acero! He conversado con los Comandantes de todas las REDI y ZODI del País, quienes me han manifestado su total lealtad al Pueblo, a la Constitución y a la Patria. Llamo a la máxima movilización popular para asegurar la victoria de la Paz. ¡Venceremos!




Καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος το ΚΚΕ

Η πρώτη ελληνική αντίδραση έρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος «η απόπειρα πραξικοπήματος είναι μέρος της βρώμικης επέμβασης των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και ο λαός μας πρέπει να την καταδικάσει αποφασιστικά».
Το ΚΚΕ καταλήγει στην ανακοίνωσή του εκφράζοντας «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

Και η Βραζιλία υπέρ του πραξικοπήματος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Ερνέστο Αραούχο, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μία δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.
Κάλεσε, ακόμη, τον στρατό της Βενεζουέλας να στηρίζει τον Γουαϊδό και να διώξει τον Μαδούρο από την εξουσία.

Μελανσόν: Μια φράξια προσπαθεί να ανατρέψει μια κυβέρνηση

Μια φράξια στρατιωτικών που στηρίζουν τη μαριονέτα Γουαϊδό προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στη Βενεζουέλα, σημειώνει ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν και καλεί τον Εμανουέλ Μακρόν να λάβει θέση εναντίον του πραξικοπήματος.

un quarteron de militaires ultra-minoritaire tente un coup d'État au avec la marionnette , président autoproclamé. La d'extrême droite appelle en vain à la sécession de l'armée. approuve la tentative de putsch militaire ????



Για... ελευθερία κάνει λόγο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στην επιχείρηση του προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας «να φέρει στη χώρα ελευθερία και δημοκρατία» ανακοίνωσε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο

Today interim President Juan Guaido announced start of Operación Libertad. The U.S. Government fully supports the Venezuelan people in their quest for freedom and democracy. Democracy cannot be defeated.



Βίντεο φέρεται να δείχνει στρατιώτες που στηρίζουν τον Γουαϊδό να προσπαθούν να εξαναγκάσουν συναδέλφους προκειμένου να βγουν από τεθωρακισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας.







Embedded video

Un grupo de funcionarios de la Guardia Nacional, presionan a compañeros militares para que desciendan de la tanqueta en la autopista Francisco Fajardo, a la altura de El Recreo, en Caracas. Video cortesía.



Reuters: Ανταλλαγή πυρών μεταξύ στρατιωτών

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε συγκέντρωση έξω από την αεροπορική βάση του Καράκας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters αναφέροντας ότι οι άνδρες με στρατιωτική στολή που συνοδεύουν τον Γουαϊδό αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες που υποστηρίζουν το Μαδούρο. 

Κάλεσμα της κυβέρνησης στους υποστηρικτές του Μαδούρο

Τους πολίτες να βγουν στους δρόμους όλων των πόλεων και από το Καράκας να πάνε προς τη βάση της Καρλότα καλεί μέσω διαδικτύου η κυβέρνηση Μαδούρο. «Μη λείψετε από αυτή την ιστορική στιγμή», αναφέρει μέσω Twitter. 

Que nadie se quede en su casa. Que nadie se pierda esta historia.

Caracas se concentrará en La Carlota y el resto de Venezuela en las principales avenidas




Στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συζητάει τις τρέχουσες εξελίξεις στη Βενεζουέλα σε προγραμματισμένη συνάντησή του με τους συμβούλους ασφαλείας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει ακόμα τουιτάρει για να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά τις παρακολουθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Υπέρ του πραξικοπήματος και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών

Την υποστήριξη του στον Γουαϊδό εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος χαιρέτησε την «προσήλωση του στρατού Σύνταγμα και τον πρόεδρο», ενώ τάχθηκε υπέρ της «μετάβασης στη δημοκρατία με ειρηνικό τρόπο».


Στήριξη του προέδρου της Κολομβίας στον Γουαϊδό

Με μήνυμά του μέσω Twitter, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, κάλεσε τον στρατό και τον λαό της χώρας να σταθούν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και να απορρίψουν τη δικτατορία και τον σφετερισμό της εξουσίας από τον Μαδούρο, παρέχοντας όπως αναμενόταν πλήρη στήριξη στον Χουάν Γουαϊδό.

Hacemos llamado a militares y al pueblo de para que se ubiquen del lado correcto de la historia, rechazando dictadura y usurpación de Maduro; uniéndose en búsqueda de libertad, democracia y reconstrucción institucional, en cabeza de @AsambleaVE y el Presidente @jguaido



Εικόνες από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα








Embedded video

Primeras imágenes de tensión y enfrentamientos en Venezuela. Han sido grabadas en los alrededores de la base militar de La Carlota. Allí compareció Juan Guaidó para anunciar que Leopoldo López había sido liberado del arresto domiciliario por militares opuestos a Maduro.



Πίστη στο Μαδούρο δηλώνει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας, Βλάντιμιρ Παντρίνο, τονίζει ότι οι ένοπλες δυνάμεις παραμένουν πιστές στον Μαδούρο και καταδίκασε το «φημολογούμενο πραξικόπημα» που στόχο έχει να προκαλέσει «κύμα βίας στη χώρα» από τον Χουάν Γουαϊδό και τον Λεοπόλδο Λόπεζ.
Άφησε να εννοηθεί ότι αυτοί «οι ψευτοπολιτικοί ηγέτες» που προσπαθούν να πάρουν την εξουσία με «ανατρεπτικό κίνημα» χρησιμοποίησαν ένοπλους στρατιώτες και αστυνομικούς σε δημόσιο χώρο για να προκαλέσουν «άγχος και τρόμο» στους πολίτες. 
Οι στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν στις θέσεις τους, υποστηρίζει, «προς υπεράσπιση του Συντάγματος και των νόμιμων αρχών». Όλες οι στρατιωτικές μονάδες- αναφέρει το Tweet του Λόπεζ- αναφέρουν ότι επικρατεί ησυχία στους στρατώνες και τις βάσεις, υπό την ηγεσία.



AP Photo/Fernando Llano

Η αντίδραση της Ισπανίας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος της Ισπανίας, Ιζαμπέλ Θελαά, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Καράκας» εκφράζοντας την ελπίδα «να μην υπάρξει αιματοχυσία» και υποστηρίζοντας «μια ειρηνική δημοκρατική διαδικασία με την άμεση διεξαγωγή εκλογών για νέο πρόεδρο».
Η Μαδρίτη έχει αναγνωρίσει τον Γουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αλλά δεν διέκοψε τους δεσμούς με την κυβέρνηση Μαδούρο.

Διαδηλώσεις αύριο 

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται για την Πρωτομαγιά, περιλαμβανομένης της «μεγαλύτερης πορείας στην ιστορία της Βενεζουέλας», όπως την αποκαλεί ο Γουαϊδό, στο πλαίσιο της «οριστικής φάσης» της προσπάθειάς του να αναλάβει την εξουσία προκειμένου να προκηρύξει νέες εκλογές.
Την περασμένη εβδομάδα ο ηγέτης της αντιπολίτευσης είπε πως ο σύμμαχός του στο Κογκρέσο -ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Χιλμπέρ Κάρο- συνελήφθη, και πως 11 μέλη της ομάδας του κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον της υπηρεσίας πληροφοριών Σεμπίν.

Ο αυτονακηρυχθείς πρόεδρος

Ο Γκουαϊδό, ο ηγέτης της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνοσυνέλευσης, τον Ιανουάριο επικαλέστηκε το Σύνταγμα προκειμένου να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος, υποστηρίζοντας πως η επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 ήταν παράνομη.
Ο Μαδούρο έχει αποκαλέσει τον Γκουαϊδό μαριονέτα των ΗΠΑ που επιδιώκει να τον εκδιώξει με πραξικόπημα. Ο τελευταίος ταξίδευε εκτός της πρωτεύουσας όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Περίπου 50 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.



AP Photo/Fernando Llano

Ο Μοράλες στο πλευρό του Μαδούρο

Την απερίφραστη καταδίκη του «στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα», η οποία «διεξάγεται και υποστηρίζεται από ξένα συμφέροντα» εξέφρασε ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος Μαδούρο θα αντισταθεί στη νέα αυτή επίθεση.

Condenamos enérgicamente el intento de golpe de Estado en , por parte de la derecha que es sumisa a intereses extranjeros. Seguros que la valerosa Revolución Bolivariana a la cabeza del hermano @NicolasMaduro, se impondrá a este nuevo ataque del imperio.



Καθησυχαστικός ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος

Ο αρχηγός του σοσιαλιστικού κόμματος της Βενεζουέλας κάλεσε κυβερνητικούς υποστηρικτές να συγκεντρωθούν στο προεδρικό μέγαρο για να υπερασπιστούν το Νικολά Μαδούρο από «μια μικρή εξέγερση προδοτών στρατιωτικών» που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.
Ο Καμπέλο θέλησε να υποβαθμίσει την απόπειρα που βρίσκεται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι στο Καράκας όλα είναι ήσυχα και ότι η αεροπορική βάση της Κάρλοτα παραμένει ανέγγιχτη.



AP Photo/Fernando Llano

Ρούμπιο και ο Ταγιάνι έσπευσαν να στηρίξουν το πραξικόπημα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος έχει συμβάλει στην διαμόρφωση της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ για τη Βενεζουέλα, προέτρεψε τους στρατιώτες και τους πολίτες της λατινοαμερικανικής χώρας να ξεσηκωθούν.
«Αυτή είναι η στιγμή που οι στρατιωτικοί στην Βενεζούελα πρέπει να εκπληρώσουν τον συνταγματικό όρκό τους και να υπερασπιστούν τον νόμιμο προσωρινό πρόεδρο Γουαϊδό στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».



AP Photo/Ariana Cubillos

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Tαγιάνι στο άκουσμα της είδησης συντονίστηκε πλήρως με τον Γουαϊδό δηλώνοντας πως η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατίας και της ελευθερίας στη Βενεζουέλα - την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε».
Αναφερόμενος στην απελευθέρωση του Λόπεζ είπε πως «είναι μεγάλη είδηση» και έκλεισε με το: «Ζήτω μια ελεύθερη Βενεζουέλα!»

Από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα

O αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος υποστήριξε ότι η «τελική φάση» του σχεδίου για την αποπομπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο καλώντας παράλληλα τους πολίτες και τον στρατό να τον υποστηρίξουν.
Οι εθνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει τη σωστή απόφαση και υπολογίζουν στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας», ισχυρίστηκε ο Γουαϊδό, που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας έχοντας στο πλευρό του τον Λεοπόλδο Λόπεζ, που είχε τεθεί εδώ και μήνες σε κατ' οίκον περιορισμό.





View image on TwitterView image on Twitter

Venezuela: ha iniciado la fase definitiva para el cese de la usurpación, la Operación Libertad. He sido liberado por militares a la orden de la Constitución y del Presidente Guaidó. Estoy en la Base La Carlota. Todos a movilizarnos. Es hora de conquistar la Libertad. Fuerza y Fe



Βίντεο με το σύνθημα για πραξικόπημα

Το σύνθημα για την ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο έδωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό που παρουσιάστηκε κοντά σε στρατιωτική βάση στο Καράκας, περιστοιχισμένος από ομάδα ατόμων με στρατιωτική περιβολή.
«Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει μια μικρή ομάδα προδοτών που επιχειρούν να στηρίξουν απόπειρα πραξικοπήματος», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Πληροφοριών της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκεζ.

Informamos al pueblo de Venezuela que en estos momentos estamos enfrentando y desactivando a un reducido grupo de efectivos militares traidores que se posicionaron en el Distribuidor Altamira para promover un Golpe de Estado contra la Constitución y la paz de la República... 1/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου