ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Πώς φουντώνει η ακροδεξιά στην Ευρώπη (τρία στιγμιότυπα)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΟΥΣΤΑΣΙ1. Η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς γιόρτασε την επέτειο της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας στον Β'Π.Π. τιμώντας τους Κροάτες συνεργάτες τους που κατ' αυτήν σφαγιάστηκαν από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους στην επαρχία Καρίνθια της Αυστρίας. 
Εκεί βρέθηκε ανήμερα της 9ης Μάη η πρόεδρος της Κροατίας (βλ. φωτο). 
Το πώς βρέθηκαν όλοι αυτοί επί αυστριακού εδάφους το 1945 είναι απλό. Ακολούθησαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατά την υποχώρησή τους σαν τον δικό μας συνταγματάρχη Γεώργιο Πούλο, ο οποίος αφού υπηρέτησε πιστά τις φασιστικές κατοχικές δυνάμεις από το 1941 τις ακολούθησε στο φευγιό τους για να συλληφθεί από τους Αμερικάνους επί αυστριακού εδάφους. 
Σκεφτείται τί ήταν αυτοί που υποχωρούσαν παρέα με τη Βέρμαχτ που στο peak του κρατικού αντικομμουνισμού στην Ελλάδα, το 1949, το ελληνικό κράτος αναγκάστηκε να εκτελέσει τον Πούλο. Μία απ' τις ελάχιστες τιμωρίες συνεργατών των ναζί βέβαια. 
Σχετική εικόνα
Στην περίπτωση της Κροατίας, το Ανεξάρτητο Κροατικό Κράτος που ιδρύθηκε μετά την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας υπήρξε ένα φασιστικό κράτος μαριονέττα το οποίο λειτούργησε στρατόπεδα συγκέντρωσης για Σέρβους, τσιγγάνους, Εβραίους και φυσικά κομμουνιστές ενώ κατέσφαξε τη σερβική μειονότητα της Κροατίας, πολλούς Βόσνιους μουσουλμάνους και φυσικά μέλη της κροατικής Αντίστασης. 
Σχετική εικόνα
Αυτούς αποφάσισε να θυμηθεί η πρόεδρος της Κροατίας λοιπόν τη συγκεκριμένη μέρα παρότι το κροατικό κράτος επίσημα τίμησε την ημέρα νίκης επί του φασισμού. Πώς το δικαιολόγησε; Ότι φυσικά οι κομμουνιστές παρτιζάνοι διέπραξαν εγκλήματα κατά αιχμαλώτων πολέμου και πολιτών παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Την ίδια στιγμή βέβαια υπουργοί της κυβέρνησής της αμφισβητούν δημοσίως τους νεκρούς τους στρατοπέδου συγκέντρωσης Γιασένοβατς κάπως όπως οι απανταχού νοσταλγοί του Χίτλερ αμφισβητούν το μέγεθος της γενοκτονίας των Εβραίων.

Ας δούμε και το βιογραφικό της. Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας μεταξύ 2003-2005, Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης 2005-2008, πρέσβης της Κροατίας στις ΗΠΑ 2008-2011 και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ μεταξύ 2011-2014. Το κόμμα της ανήκει στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια κομμάτων με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν την λες καμία περιθωριακή σαν τον Κασιδιάρη ας πούμε...
2. Θυμάστε τον ακροδεξιό πρωθυπουργό της Ουγγαρίας που οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αρχή τον έπαιζαν, μετά δεν τον έπαιζαν και τον έλεγαν φιλο-Ρώσο και ακροδεξιό κ.ο.κ.; Θυμάστε κάποτε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δηλαδή το πρόσωπο της ΕΕ στον κόσμο τον είχε προσφωνήσει: "Χαίρε δικτάτορα"; 
Ε, πριν λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλαδή το ίδιο πρόσωπο, έκανε την εξής δήλωση: 
"Ο Βίκτορ Ορμπάν ήταν πάντοτε ένας ήρωας" συμπληρώντας ότι ο ίδιος "τον έχει πολύ ψηλά" στην εκτίμησή του. Αμφότεροι αυτοί είναι του Λαϊκού Κόμματος της ΝΔ.
Αλλά γιατί ήρωας και γιατί τόση εκτίμηση; Διότι στα νιάτα του ο Ορμπάν είχε συμμετάσχει στο "ρωμαλέο ουγγρικό φοιτητικό κίνημα" κατά του σοσιαλιστικού καθεστώτος και έπαιξε ρόλο, λένε, για να έρθει η δημοκρατία στη χώρα του. Από τότε ο Ορμπάν δεν αγαπάει καθόλου τον κομμουνισμό και δεν επιτρέπεται στη χώρα του να βγεις με ένα μπλουζάκι με κομμουνιστικό σύμβολο, ούτε φυσικά να έχεις πολιτική δραστηριότητα ως κομμουνιστής. Οι κακές γλώσσες βέβαια επίσης λένε ότι ο Γιούνκερ πίνει πολύ και δεν ξέρει τί λέει κι άρα να μην τον παίρνουμε στα σοβαρά. Χμμμ, δε νομίζω...

3. Προχθές, 9 Μάη, ημέρα της παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας, στο Σιμπίου της Ρουμανίας συναντήθηκαν οι πρωθυπουργοί της ΕΕ εν έτει 2019 και εξέδωσαν μία απ' τις γνωστές βαρετές τους ανακοινώσεις. Στο ΠΡΩΤΟ σημείο του δεκαλόγου της λέγεται:
"Τριάντα χρόνια πριν εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολέμησαν για την ελευθερία τους και κατέρριψαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα ενώνοντας την Ευρώπη". 
Με άλλα λόγια βρέθηκαν την 9η Μάη για να θυμηθούν το 1989 χωρίς να βρουν κουβέντα να πουν για τη νίκη επί του ναζισμού το 1945 (τουλάχιστον εγώ δεν είδα κάτι στην ανακοίνωσή τους ή σε άλλη ανακοίνωση από την ίδια Σύνοδο). Θα τους διέφυγε. Αυτό το πράμα τέλος πάντων που εξέδωσαν, με την ψυχροπολεμική ορολογία του Τσώρτσιλ (ειρωνεία βέβαια η Βρετανία δεν παρέστη στη σύνοδο), φυσικά το υπέγραψαν οι κεντροδεξιοί ηγέτες, οι ακροδεξιοί ηγέτες και οι κεντροαριστεροί ηγέτες μαζί τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεν έχει τέτοιους ηθικούς ενδοιασμούς (παλιόχαρτα σου λέει, τί αξία έχουν;). Από την άλλη βέβαια είναι αλήθεια πως αφότου η δημοκρατία έχει κατακάτσει για τα καλά στην Ευρώπη εδώ και τριάντα χρόνια δεν τολμάει και κανάς πρωθυπουργός να μη συνυπογράψει κεντρική ανακοίνωση της ΕΕ γιατί μετά μπορεί να τον προσφωνήσει ο Γιούνκερ "Χαίρε δικτάτορα".

Ξανά λοιπόν να διερωτηθούμε όλοι μαζί: ΓΙΑΤΙ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου