ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Άνδρες της ασφάλειας σέρνουν τον καθηγητή Μιχάλη Μαραγκάκη στην Λευκάδα

https://www.youtube.com/watch…


''Πρώτος ο Μιχάλης Μαραγκάκης, το 1987, έκανε δημόσια γνωστή την άρνησή του να στρατευτεί, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε τετραετή φυλάκιση. Παρά το εντυπωσιακό κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα και διεθνώς, η κυβέρνηση ενέμεινε στη σκληρή της στάση.

Η ποινή του Μαραγκάκη μετατράπηκε σε φυλάκιση 26 μηνών, μετά από έφεση που επέβαλε το Φεβρουάριο του 1988. Τον ίδιο μήνα ξεκίνησε απεργία πείνας την οποία διέκοψε την Πρωτομαγιά, ύστερα από την υπόσχεση της κυβέρνησης που, θορυβημένη από τη διεθνή υποστήριξη, δήλωσε πως θα εξετάσει την υπόθεση της αντίρρησης συνείδησης κάτω από θετικό πρίσμα.

Παράλληλα στις 12 Απριλίου του ίδιου χρόνου συνελήφθη ο αντιρρησίας Θανάσης Μακρής, ο οποίος συμπαραστάθηκε με απεργία πείνας στον Μαραγκάκη. Στις 26 Μαΐου καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση, η οποία αργότερα μετατράπηκε σε 18μηνη, και έτσι ξεκίνησε νέα απεργία πείνας στην οποία τον συνόδευσε ο Μαραγκάκης και η οποία διακόπηκε όταν η κυβέρνηση δημοσιοποίησε νομοσχέδιο τον Ιούλιο που δεν έφτασε ποτέ για συζήτηση στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του Μαραγκάκη και του Μακρή βρισκόταν σε εξέλιξη μια τεράστια εκστρατεία αποστολής χιλιάδων επιστολών συμπαράστασης η οποία έφερε σε θέση άμυνας την κυβέρνηση. Οργανώθηκαν δεκάδες συναυλίες και εκδηλώσεις συμπαράστασης, ενώ πάνω από είκοσι άτομα δήλωσαν αντιρρησίες συνείδησης για ιδεολογικούς λόγους.

Μετά από τρεις διαδοχικές απεργίες πείνας 71, 50 και 20 ημερών, ο Μιχάλης Μαραγκάκης, κατάφερε να αποφυλακιστεί το Δεκέμβριο του 1988 ενώ ο Θανάσης Μακρής τον Ιούλιο του 1989 μετά από δύο απεργίες 55 και 33 ημερών. Χαρακτηριστικό είναι πως και οι δύο αποφυλακίστηκαν έχοντας εκτίσει τα 2/3 της ποινής τους.''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου