ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Γαλλία: Αστυνομοκρατία, χημικά και συλλήψεις στην Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Παρίσι



Σε τεταμένη ατμόσφαιρα, εν μέσω συγκρούσεων στο Παρίσι μεταξύ των Black Blocs και της αστυνομίας, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα σε όλη τη Γαλλία για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Η πορεία των συνδικάτων στη γαλλική πρωτεύουσα επρόκειτο να ξεκινήσει γύρω στις 14.30. Όμως από τις 10.00 το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Μονπαρνάς μέλη των «Κίτρινων Γιλέκων», στην κεφαλή της πορείας που πρόκειται να κατευθυνθεί στην Πλας ντ’ Ιταλί.
Με πρόσχημα την παρουσία εκατοντάδων ακτιβιστών του Black Bloc, που είχαν συγκεντρωθεί στη λεωφόρο Μονπαρνάς, η αστυνομία προχώρησε ήδη από τις 11 το πρωί σε γενικευμένη επίθεση κατά της πορείας των «Κίτρινων Γιλέκων» και των συνδικάτων της CGT, πριν καν αυτή αρχίσει. Κάποιοι από τους διαδηλωτές, απάντησαν εκτοξεύοντας διάφορα αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Από την αστυνομική επίθεση υπήρξε ανεξακρίβωτος αριθμός τραυματιών. Μέχρι το μεσημέρι οι αρχές είχαν προχωρήσει σε 9.016 ελέγχους κι έκαναν 165 προσαγωγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν και περισσότερες από 100 συλλήψεις.

Να σημειωθεί πως γαλλική κυβέρνηση είχε προγραμματίσει τη σημερινή επίθεση, επιστρατεύοντας τουλάχιστον 7.400 αστυνομικούς, ενώ οι αρχές είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της περιοχής. Ένταση επικρατούσε κυρίως γύρω από το εστιατόριο La Rotonde, που είχε αποκλειστεί για να μην έχει την τύχη του Fouquet, το οποίο πυρπολήθηκε στις 16 Μαρτίου. Το La Rotonde έχει συνδεθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, γιατί εκεί είχε γιορτάσει το γεγονός ότι πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο χρόνια.

Εκτός από το Παρίσι, σε πολλές άλλες πόλεις (Μονπελιέ, Μπεζανσόν, Νάντη, Στρασβούργο, Μπορντό κ.α.) οργανώθηκαν διαδηλώσεις, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Σε ορισμένες πόλεις, όπως στη Λιόν, οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις πορείες στο κέντρο. «Ευχαριστούμε για τη Νοτρ Νταμ, αλλά δώστε κάτι και στους Άθλιους» έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι στη Λιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου