Τα νοσοκομεία απειλούν να απολύσουν νοσηλευτές, οι οποίοι δημοσιεύουν τις συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού — και σε μερικές περιπτώσεις το έχουν κάνει πράξη.
Ο Ming Lin, ένας ιατρός σε επείγοντα περιστατικά στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, είπε ότι την Παρασκευή ήταν άνεργος επειδή είχε δώσει συνέντευξη σε μια εφημερίδα σχετικά με μια δημοσίευση στο Facebook, στην οποία περιέγραφε οτι πίστευε ότι ήταν ανεπαρκής προστατευτικός εξοπλισμός και δοκιμές. Στο Σικάγο, μια νοσοκόμα απολύθηκε αφού έστειλε email σε συναδέλφους ότι ήθελε να φορέσει μια πιο προστατευτική μάσκα ενώ ήταν εν υπηρεσία. Στη Νέα Υόρκη, το σύστημα υγείας NYU Lango προειδοποίησε τους υπαλλήλους ότι θα μπορούσαν να απολυθούν εάν μιλούσαν στα μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια.
“Τα νοσοκομεία φιμώνουν νοσοκόμες και άλλους νοσηλευτές σε προσπάθεια να διατηρήσουν την εικόνα τους”, ανέφερε η Ρουθ Σούμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της Κρατικής Ένωσης Νοσηλευτριών της Ουάσινγκτον. “Είναι εξωφρενικό”.
Τα νοσοκομεία παραδοσιακά είχαν αυστηρές οδηγίες στα μέσα ενημέρωσης για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ασθενών, προτρέποντας το προσωπικό να συνομιλεί με δημοσιογράφους μόνο μέσω επίσημων γραφείων δημοσίων σχέσεων. Ωστόσο η πανδημία έχει ξεκινήσει σε μια νέα εποχή, ανέφερε ο Σούμπερτ.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας “πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πουν στο κοινό τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στις εγκαταστάσεις όπου φροντίζουν τους ασθενείς Covid-19”, είπε.
“Είναι καλό και κατάλληλο για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να μπορούν να εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, ειδικά όταν εκφράζουν ότι ενδέχεται να τους εξασφαλίσουν καλύτερη προστασία”, ανέφερε ο Γκλεν Κόεν, διευθυντής τμήματος του Κέντρου Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ. Είναι πιθανό τα νοσοκομεία να προσπαθούν να περιορίσουν τις ζημιές της φήμης επειδή “όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι δεν προστατεύονται, το κοινό αναστατώνεται πολύ με το νοσοκομειακό σύστημα.”
Κάποιες δημοσιεύσεις έχουν γίνει viral και μοιράζονται εκατοντάδες χιλιάδες φορές, συχνά με ετικέτα #GetMePPE. Οι νόμοι περί απορρήτου απαγορεύουν τη γνωστοποίηση συγκεκριμένων πληροφοριών για τους ασθενείς, αλλά δεν εμποδίζουν τη συζήτηση γενικών συνθηκών εργασίας.
Οι υπάλληλοι της NYU Lango Health έλαβαν ανακοίνωση την Παρασκευή από την Κάθι Λιούις, εκτελεστική αντιπρόεδρο επικοινωνιών, αναφέροντας ότι όποιος μιλήσει στα ΜΜΕ χωρίς άδεια θα “υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη, συμπεριλαμβανομένης της λήξης”.
Ο Τζιμ Μάντλερ, εκπρόσωπος Τύπου της NYU Lango Health, ανέφερε ότι η πολιτική ήταν να προστατευθεί η εμπιστευτικότητα των ασθενών και του προσωπικού. “Καθώς οι πληροφορίες εξελίσσονται συνεχώς, είναι προς το συμφέρον του προσωπικού μας και του θεσμού να επιτραπεί μόνο σε όσους διαθέτουν τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα στα ΜΜΕ”.
Το Σύστημα Υγείας Montefiore της Νέας Υόρκης απαιτεί άδεια από το προσωπικό πριν μιλήσει δημόσια, και έστειλε μια υπενθύμιση σε ένα ενημερωτικό δελτίο της 17ης Μαρτίου ότι όλα τα αιτήματα των ΜΜΕ “πρέπει να κοινοποιούνται και να εξετάζονται” από το τμήμα δημοσίων σχέσεων.
“Οι συνεργάτες δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να αλληλεπιδρούν με δημοσιογράφους ή να μιλούν εξ ονόματος του ιδρύματος με οποιαδήποτε ιδιότητα, χωρίς προέγκριση”, σύμφωνα με την πολιτική, η οποία παρουσιάστηκε από το Bloomberg News.
Ο Lauri Mazurkiewicz, η νοσοκόμα του Σικάγου, η οποία απολύθηκε από το Βορειοδυτικό Αναμνηστικό Νοσοκομείο, έπειτα από παρότρυνση συναδέλφων να φορούν περισσότερο προστατευτικό εξοπλισμό, υπέβαλε αγωγή άδικης απόλυσης.
“Πολλά νοσοκομεία ψεύδονται στους εργαζομένους τους και αναφέρουν ότι οι απλές μάσκες είναι αρκετές ενω οι νοσηλεύτριες αρρωσταίνουν και πεθαίνουν”, ανέφερε.
Η Mazurkiewicz, 46 ετών, έχει άσθμα και νοιάζεται για τον πατέρα της, ο οποίος πάσχει από αναπνευστική νόσο. Στα 75 του, βρίσκεται σε μία από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τον ιό. “Δεν ήθελα να μολυνθώ επειδή δεν φοράω την κατάλληλη μάσκα και στη συνέχεια την διαδώσω στους ασθενείς και την οικογένειά μου”, ανέφερε.
Εκπρόσωπος του Βορειοδυτικού Αναμνηστικού Νοσοκομείου αρνήθηκε να σχολιάσει, επικαλούμενος την αγωγή. Το νοσοκομείο ανέφερε σε μια ηλεκτρονική δήλωση ότι “είναι αφοσιωμένο στην ασφάλεια των υπαλλήλων μας.”
Ο Τσαρλς Πρόσπερ, διευθύνων σύμβουλος του Βορειοδυτικού Δικτύου του Ιατρικού Κέντρου Ειρήνης St. Joseph, όπου εργαζόταν ο Λιν στο Μπέλινγκχαμ, ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι ο Λιν ήταν “δημόσια επικριτικός” για την ετοιμότητα του νοσοκομείου να αντιμετωπίσει ασθενείς. Το συμβόλαιο του Λιν είναι μέσω της TeamHealth, η οποία είπε ότι επιδιώκει να του βρει νέα δουλειά.
“Ο όρκος μας είναι να μην κάνουμε κακό”, δήλωσε ο Λιν. “Μίλησα για την ασφάλεια των ασθενών και ως αποτέλεσμα με απέλυσαν”.
Δεν εμποδίζουν όλα τα νοσοκομεία το προσωπικό να μιλήσει στον Τύπο. Το όρος Σινά της Νέας Υόρκης προγραμματίζει συνεντεύξεις ΜΜΕ για νοσηλευτές, ιατρούς και ασκούμενους, για να βοηθήσει το κοινό να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κρίσης, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου σε ηλεκτρονική δήλωση. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έχει λάβει εκατοντάδες τέτοιες κλήσεις και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να μιλήσουν με δημοσιογράφους.
Η Nisha Mehta είναι 38χρονη ακτινολόγος από τη Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, η οποία διευθύνει δύο ομάδες στο Facebook για γιατρούς με περίπου 70.000 μέλη. Έχει συγκεντρώσει πολυάριθμα αιτήματα από εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ελπίζοντας να βάλουν τις ιστορίες τους στη δημόσια αρένα.
“Ακούω ιστορίες από γιατρούς σε ολόκληρη τη χώρα και όλοι λένε: “Έχουμε αυτές τις ιστορίες που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικές για να ξεφύγουμε, αλλά μας λένε από τα νοσοκομειακά μας συστήματα ότι δεν μας επιτρέπεται να μιλήσουμε στον Τύπο, και αν το κάνουμε αυτό θα υπάρξουν ακραίες συνέπειες”, είπε.
Πολλοί αναφέρουν ότι λαμβάνουν καθημερινά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτρέποντάς τους να μην συνομιλούν με τα ΜΜΕ σε καμία περίπτωση. “Ο κόσμος πρέπει να ακούσει αυτές τις ιστορίες και οι άλλοι γιατροί πρέπει να τις ακούσουν για να προειδοποιηθούν για το τι θα ακολουθήσει”, ανέφερε η Μεχτά. “Είναι τόσο σημαντικό που όλοι καταλαβαίνουν πόσο άσχημα θα προχωρήσει αυτό.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου