ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Η Τουρκία κόβει το νερό καθώς η πανδημία βρίσκεται πάνω από τη βορειοανατολική Συρία

Η Τουρκία κόβει το νερό καθώς η πανδημία βρίσκεται πάνω από τη βορειοανατολική Συρία

(Photo by DELIL SOULEIMAN/AFP via Getty Images)
Δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν ότι η παροχή νερού από το αντλιοστάσιο Alok έχει διακοπεί επανειλημμένα από την τουρκική επίθεση.
Η κουρδική διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία δήλωσε ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοί της διέκοψαν τη λειτουργία του αντλιοστασίου Alok στην υπό τουρκική κατοχή πόλη του Ras al-Ain, θέτοντας τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας COVID-19 στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή σε κίνδυνο. Το Hawar επικαλέστηκε αξιωματούχους της αρχής ύδρευσης της αυτόνομης διοίκησης που ανέφεραν ότι: «Η τουρκική κατοχή και οι μισθοφόροι της έκοψαν το νερό στην πόλη al-Hasakah από τον σταθμό Alok για έκτη φορά διαδοχικά από την έναρξη της κατοχή στο Serekaniye» -χρησιμοποιώντας το κουρδικό όνομα για τη συνοριακή πόλη που καταλήφθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις τον Οκτώβριο.

Πηγές από δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι το νερό είχε κλείσει σήμερα το πρωί. Είπαν ότι η αρχή ύδρευσης είχε στείλει μια ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης ζητώντας από τα νοικοκυριά να διαχειριστούν συνετά την κατανάλωση νερού ενόψει της περικοπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προμήθεια ξανάρχισε, αλλά με πολύ λιγότερο από πλήρη χωρητικότητα, με δύο μόνο από τις πέντε αντλίες που λειτουργούν επί του παρόντος στο σταθμό να είναι ενεργοποιημένες.

Η εγκατάσταση του Alok παρέχει πόσιμο νερό σε περισσότερους από 460.000 ανθρώπους στο Κυβερνείο της al-Hasakah. Περιλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες εσωτερικά εκτοπισμένους Σύριους, καθώς και αιχμαλώτους του Ισλαμικού Κράτους και τις οικογένειές τους – περισσότεροι από τους μισούς είναι βρέφη και παιδιά – τα οποία κρατούνται σε φυλακές και στρατόπεδα σε μεγάλες συγκεντρώσεις και με λίγους πόρους. Ταραχές ξέσπασαν σε δύο εγκαταστάσεις τον περασμένο μήνα λόγω των κακών συνθηκών.

Η αυτόνομη διοίκηση κατηγορεί την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το νερό σαν όπλο για να την αναγκάσει να προμηθεύσει με ηλεκτρικό ρεύμα την περιοχή των 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων (680 τετραγωνικά μίλια) στη βορειοανατολική Συρία, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό τουρκική κατοχή, εις βάρος των ανθρώπων που θα λαμβάνουν λιγότερη ενέργεια καθημερινά ως αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, η Τουρκία επιδιώκει να καταπνίξει την αυτόνομη διοίκηση μέσω ενός κοκτέιλ πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης.

Δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις επιβεβαιώνουν ότι η παροχή νερού από το Alok έχει διακοπεί επανειλημμένα από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης. Ο σταθμός κατέστη αχρησιμοποίητος από τουρκικές εναέριες και επίγειες επιθέσεις. Η υπηρεσία επαναλήλθε αφού η Τουρκία επέτρεψε στους τεχνικούς της συριακής Κρατικής Υπηρεσίας Ηλεκτρισμού και της συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου να εισέλθουν στην εγκατάσταση το Νοέμβριο.

Οι διακοπές συνεχίστηκαν, ωστόσο, παρά τη σύναψη δύο ξεχωριστών συμφωνιών με τη ρωσική διαμεσολάβηση σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα προμηθεύει νερό με αντάλλαγμα ηλεκτρική ενέργεια από τον σταθμό παραγωγής ενέργειας Mabrouka, ο οποίος παραμένει υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης και της αυτόνομης διοίκησης. Όμως, η Τουρκία συνεχίζει να πιέζει για περισσότερο.

«Η πρόσβαση σε ασφαλές νερό στο πλαίσιο των προσπαθειών προστασίας από τη νόσο του κορονοϊού είναι ακόμη πιο απαραίτητη και σωτήρια από ό, τι είναι ήδη. Το πλύσιμο των χεριών και οι καλές πρακτικές υγιεινής είναι η πρώτη μας γραμμή προστασίας από το COVID-19. Η επανειλημμένη διακοπή της παροχής νερού για παιδιά και οικογένειες που εξαρτώνται από τον υδάτινο σταθμό [Alok] για ασφαλές νερό τους θέτει σε απαράδεκτο κίνδυνο», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNICEF της Συρίας, Fran Equiza, σε ηλεκτρονικά σχόλια στο Al-Monitor. Η Eqiza συνέχισε: «Εμείς και οι συνεργάτες μας υποστηρίζουμε οικογένειες στην πόλη του al-Hassakeh και στρατόπεδα για εκτοπισμένες οικογένειες με φορτηγά νερού όπου χρειάζεται, αλλά αυτό μόλις καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες, όσο η παροχή νερού συνεχίζει να διακόπτεται. Η UNICEF κάλεσε επανειλημμένα όλους εκείνους που εμπλέκονται να μην χρησιμοποιούν το νερό και τις εγκαταστάσεις του για στρατιωτικό ή πολιτικό όφελος. Αλλά οι κλήσεις μας συνεχίζουν να μην εισακούγονται και τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν πρώτα και περισσότερο».

Οι “Σύριοι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη”, ένας μη κομματικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που καταγράφει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, παρομοίασε τις ενέργειες της Τουρκίας με εγκλήματα πολέμου σε μια αναλυτική έκθεση της 28ης Απριλίου για το Alok. Παρατήρησε ότι από την τουρκική εισβολή, οι κάτοικοι στο Ρας αλ-Αιν «δεν έχουν τροφοδοτηθεί με ηλεκτρισμό ακόμη και όταν η πόλη τροφοδοτήθηκε από το φράγμα Tishrin μέσω του σταθμού παραγωγής ενέργειας Mabrouka» επειδή οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοι της Συριακής αντιπολίτευσης δεν είχαν διορθώσει ηλεκτροφόρα καλώδια που καταστράφηκαν κατά την επίθεση του Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, οι μαχητές της αντιπολίτευσης επανέφεραν το ρεύμα στα κεντρικά τους γραφεία και στα σπίτια των συγγενών τους και έκλεψαν γεννήτριες και άλλο εξοπλισμό από τον Alok, πρόσθεσε η έκθεση.

Ο Alok είναι σε θέση να λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα από τη Mabrouka και μπορεί να λειτουργεί με τροφοδοσία από τον σταθμό Ad Darbasiyah στο Ras al-Ain, σύμφωνα με εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας που μίλησαν στους “Σύρους για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη”. Η Human Rights Watch ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν το ίδιο σε μια έκθεση της 31ης Μαρτίου για τον Alok. «Το νερό επανέρχεται για δύο ώρες και το κόβουν ξανά, είναι σαφές ότι έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τις ομάδες που χρησιμοποιούν το νερό ως όπλο και την ανθρωπιστική βοήθεια στη βορειοανατολική Συρία και διακινδυνεύουμε μια έξαρση COVID», δήλωσε η Sara Kayyali, Σύρια ερευνήτρια του Human Rights Watch.

«Ένας από τους πυλώνες της προστασίας απέναντι στον COVID στη βορειοανατολική Συρία, όσο περιορισμένη είναι, είναι το περισσότερο πλύσιμο των χεριών. Χαμηλότερη χωρητικότητα, χωρίς χωρητικότητα, πραγματικά δεν θα κάνει τη διαφορά εάν τα 460.000 άτομα που εξυπηρετούνται από την Alok δεν παίρνουν αρκετό νερό», είπε στο Al-Monitor μέσω του WhatsApp. Η Kayyali συνεχίζει: «Είναι πραγματικά απογοητευτικό να ακούμε ότι τα μέρη της σύγκρουσης συνεχίζουν να παίζουν παιχνίδια με τη ζωή των ανθρώπων και το κάνουν τόσο καταφανώς. Είναι πραγματικά απαράδεκτο».

Μόνο ένας θάνατος από COVID-19 έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην επικράτεια που διαχειρίζεται η αυτόνομη διοίκηση, όπου φιλοξενούνται πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος μαζικής μόλυνσης παραμένει επικίνδυνα υψηλός. Αυτό επιδεινώνεται από την απροθυμία των Ηνωμένων Εθνών να διαπραγματευτούν άμεσα με τις τοπικές αρχές λόγω του φόβου ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ επιμένει ότι όλα τα τεστ πρέπει να γίνουν μέσω της κεντρικής κυβέρνησης στη Δαμασκό, επιβραδύνοντας τις προσπάθειες της αυτόνομης διοίκησης να περιορίσει τον ιό. Επιπλέον, λόγω ρωσικών και κινεζικών αντιρρήσεων ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο οργανισμός από τον Ιανουάριο δεν μπόρεσε να παραδώσει βοήθεια απευθείας στα βορειοανατολικά μέσω του Ιράκ. Η Christine Petrie, διευθύντρια της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης στη βορειοανατολική Συρία, προειδοποίησε πρόσφατα: «Τώρα που το COVID-19 έχει φτάσει στα βορειοανατολικά της Συρίας, θα δούμε πόσο πραγματικά μολυσματική είναι αυτή η ασθένεια. Υπάρχουν 160.000 εξαιρετικά ευάλωτοι άνθρωποι που ζουν σε στρατόπεδα και κοινοτικά καταφύγια σε ολόκληρη την περιοχή και έχουν περιορισμένη ικανότητα να προστατευθούν.» Η Petrie πρόσθεσε ότι ο κίνδυνος ήταν ιδιαίτερα υψηλός στο στρατόπεδο al-Hol, όπου κρατούνται σχεδόν 70.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. «Στο al-Hol, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 37.570 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και υπάρχουν πάνω από 65.000 άνθρωποι που ζουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας τρόπος για τους ανθρώπους να τηρούν τις αποστάσεις σε αυτό το στρατόπεδο, και πολλοί ζουν ήδη με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και το άσθμα, πράγμα που σημαίνει ότι θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από αυτήν την ασθένεια εάν εξαπλωθεί.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου