ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Από σπίτι σε σπίτι: Πώς η Βενεζουέλα, με τη βοήθεια Κουβανών γιατρών, σταματάει τον κορονοϊό

Από σπίτι σε σπίτι: Πώς η Βενεζουέλα, με τη βοήθεια Κουβανών γιατρών, σταματάει τον κορονοϊό
Ο Marco Teruggi είναι δημοσιογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1984. Το 2003 έφτασε στην Αργεντινή, όπου είναι η οικογένειά του. Αποφοίτησε από την Κοινωνιολογία το 2013. Από την αρχή εκείνης της χρονιάς, ζει στο Καράκας. Έχει δημοσιεύσει αρκετά ποιητικά έργα.
Το παρακάτω άρθρο του δημοσιεύτηκε στο Struggle La Lucha
Μία από τις στρατηγικές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη Βενεζουέλα, εκτός από την καραντίνα, είναι οι επισκέψεις κατ’ οίκον που πραγματοποιούν οι γιατροί για να εντοπίζουν περιπτώσεις μόλυνσης και να τις αντιμετωπίσουν νωρίς. Πολλοί από τους γιατρούς είναι Κουβανοί, οι οποίοι περπατούν καθημερινά γύρω από τις γειτονιές με λευκά παλτό και μάσκες.

Ψάχνουν για περιστατικά λοίμωξης από κορονοϊό ακόμα και μέσα στο σπίτι. Αυτή είναι η λεγόμενη προσέγγιση από σπίτι σε σπίτι, μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί στη Βενεζουέλα, μαζί με την καραντίνα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19.

Το σενάριο επαναλαμβάνεται κάθε μέρα από τότε που η ανάπτυξη της στρατηγικής κατά του SARS-CoV-2 ξεκίνησε λίγο μετά την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα στις 13 Μαρτίου. Επί του παρόντος, μόνο στην πολιτεία Miranda, στην βόρειο-κεντρική Βενεζουέλα, τουλάχιστον 1.500 Κουβανοί γιατροί γεμίζουν τις γειτονιές με τα λευκά τους παλτό, τις μάσκες, τους καταλόγους που θα συμπληρωθούν με δεδομένα για τους ανθρώπους που επισκέπτονται τα σπίτια τους.

Δεν πρόκειται για τυχαίο δρομολόγιο. Η υλοποίηση βασίζεται στη βάση δεδομένων που έχει συλλέξει η κυβέρνηση μέσω ενός ψηφιακού συστήματος αποθήκευσης δεδομένων, το αποκαλούμενο Plataforma Patria, όπου όσοι έχουν συμπτώματα αναφέρουν την κατάστασή τους.

Έτσι, αντί να έχουν εισροή σε κέντρα υγείας, οι γιατροί πηγαίνουν σε όσους έχουν Covid-19.

“Πηγαίνουμε, ιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίου, αναζητώντας για σπίτια όπου υπάρχουν άνθρωποι που είχαν επαφή με ανθρώπους από το εξωτερικό και άνθρωποι που έχουν συμπτώματα και έχουν αναφερθεί μέσω της Plataforma Patria”, εξηγεί ο Rafael Crespo Plasencia, ένας γιατρός που έφθασε πρόσφατα από την Κούβα για να συμμετάσχει στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Το έργο είναι επίσης εκπαιδευτικό: “Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν κατανοούν τον κίνδυνο, δεν ήταν πολύ καλά ενημερωμένοι παρά τα δίκτυα πληροφόρησης, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Κατά την επίσκεψή μας, ενημερώνονται ότι πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου και να πλένουν τα χέρια τους”.

Η πλειονότητα των ανθρώπων συμμορφώνεται με τους κανόνες, αν και κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας σε μια δημοφιλή γειτονιά στο Petare, στο Καράκας, ο Plasencia επεσήμανε ότι κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν μάσκα όταν στέκονται, για παράδειγμα, στην πόρτα του σπιτιού τους. Είναι έλλειψη αντίληψης κινδύνου, επιμένει.



Πώς λειτουργεί το σύστημα υγείας της Βενεζουέλας;

Το Ενσωματωμένο Διαγνωστικό Κέντρο(CDI) San Miguel Arcángel, ή Κοιμητήριο Petare όπως είναι γνωστό στην περιοχή, βρίσκεται σε μια κεντρική λεωφόρο. Πίσω του βρίσκεται μια από τις πολλές γειτονιές του Πέταρ οπου ανεβαίνουν σε ένα λόφο μέσα από στενούς δρόμους, διαδρόμους, σκάλες. Λαβύρινθος για όσους δεν το γνωρίζουν.

Τα CDI ανήκουν στο δευτερο επίπεδο του συστήματος υγείας: στο πρώτο επίπεδο βρίσκονται οι κλινικές Barrios Adentro, και στο τρίτο επίπεδο είναι τα νοσοκομεία. Τα CDI, μαζί με τις αίθουσες συμβούλων, αποτελούν μέρος του συστήματος υγείας που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Βολιβαριανής Επανάστασης σε συνδυασμό με την κουβανική ιατρική αποστολή στη χώρα.

Ένα από τα κλειδιά αυτού του συστήματος βασίζεται σε δύο κεντρικά σημεία: την πρόληψη και τη συμμετοχή της κοινότητας, που αποτελούν μέρος των σημερινών βασικών σημείων της στρατηγικής για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το υγειονομικό προσωπικό που επισκέπτεται κάθε πρωί τη γειτονιά του CDI συνοδεύεται από ένα άτομο που ανήκει σε μία από τις μορφές λαϊκής οργάνωσης που υπάρχουν στη γειτονιά, όπως τα δημοτικά συμβούλια, οι κοινότητες, οι τοπικές επιτροπές προμηθειών και παραγωγής.

“Συνοδεύουμε τους γιατρούς στις επισκέψεις για να τους πάμε στα σπίτια. Είμαστε πάντα εκεί, καθώς γνωρίζουμε την κοινότητά μας, γνωρίζουμε τις υποθέσεις. Διαφορετικά, θα ήταν έρμαιοι” εξηγεί η Norma Josefina Urbina, μέρος του κοινοτικού συμβουλίου, η οποία περπατά με τον Plasencia και την ομάδα υγείας η οποία κάνει περιοδεία στις απόμερες γειτονιές.

Είναι μια άλλη μεγάλη δύναμη, μαζί με την ψηφιακή βάση δεδομένων με τις περιπτώσεις ανθρώπων με κορονοϊό. Γνωρίζουν ποιος ζει στα σπίτια, τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο, που είχαν συμπτώματα και δεν τα ανέφεραν. Καθοδηγούν Κουβανούς και Βενεζουελανούς γιατρούς με την γνώση τους για τη περιοχή.

Στόχος είναι “να εντοπίζει οποιοδήποτε άτομο έχει συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών, και να επισκέπτεται και να αξιολογεί την κατάσταση υγείας των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις”, εξηγεί ο Carlos Luis Oliver Santana, Κουβανός γιατρός που βρίσκεται στη χώρα εδώ και ένα χρόνο.

Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις σε 11.988 άτομα, από τα περίπου 37.000 άτομα που ζουν στην περιοχή του Κοιμητηρίου Πέταρ του CDI. Η δουλειά είναι καθημερινή, σταθερή.



Στα σπίτια, μιλούν με ανθρώπους, κάνουν ερωτήσεις για πιθανά συμπτώματα και για την επαφή με άτομα που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό ή που είχαν τον ιό. “Εάν παρατηρήσουμε συμπτώματα ή στοιχεία” τότε το άτομο μεταφέρεται στο CDI και “του χορηγείται ενα γρήγορο τεστ που δεν κοστίζει τίποτα”.

Κοιμητήριο Πέτριρ

Το Petare ανήκει στην πολιτεία Miranda, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Υπάρχουν 60 CDI γι’ αυτή την περιοχή, από τα οποία τα 38 είναι οι διαγνωστικά CDI, που παρέχουν 24ωρη παρακολούθηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. “Ασχολούνται με όλες τις παθολογίες, αλλά γίνονται δεκτές μόνο αναπνευστικές παθήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό”, εξηγεί ο Άνγκελ Σιέρα, αναπληρωτής γενικός ιατρός του κράτους.

Το Κοιμητήριο Petare του CDI είναι ένας από αυτούς τα 38 διαγνωστικά και έχει εξοπλιστεί για την εκτέλεση αυτής της αποστολής. Στην είσοδο, υπάρχει ένας γιατρός που προστατεύεται από το κεφάλι μέχρι τα νύχια με ένα πλήρες κοστούμι, γάντια, μάσκα και προστασία των ματιών, ο οποίος δέχεται ασθενείς με συμπτώματα.

Στη συνέχεια, οι ασθενείς υποβάλλονται σε γρήγορη δοκιμασία για να δουν εάν είναι θετικοί για το Covid- 19. “Δεν έρχεται κανένας, εκτός αν δοκιμαστεί θετικά ή έχει συμπτώματα του ιού και δεν έχει θετικό τεστ, ή έχει θετικό τεστ χωρίς συμπτώματα”, εξηγεί ο Santana.

Εάν βρίσκονται σε μία από αυτές τις καταστάσεις, γίνονται δεκτοί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου είναι απομονωμένοι, και τίθενται υπό παρακολούθηση για 14 ημέρες(ο χρόνος επώασης του ιού) και τους δίνονται διάφορα φάρμακα, όπως η ιντερφερόνη, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μόλις πάρουν εξιτήριο, “ένας γιατρός θα τους επισκέπτεται στο σπίτι για επτά ημέρες για να δει ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα”.

Η Σιέρα εξηγεί ότι έχουν “όλους τους πόρους, τις προμήθειες, τα φάρμακα και τον εξοπλισμό για τη θεραπεία του κορονοϊού σε όλα τα CDI.” Στη Μιράντα, έχουν συνολικά 2.198 μέλη της κουβανικής ομάδας υγείας, από τα οποία 1.600 κατά μέσο όρο ταξιδεύουν για να ερευνήσουν, ενώ τα υπόλοιπα παρέχουν φροντίδα.

“Καθημερινά είναι υπό παρακολούθησει 49.000 με 52.000 ασθενείς, με 500 να ανιχνεύονται με αναπνευστικά συμπτώματα, στους οποίους χορηγείται φροντίδα, τεστ και εξετάσεις”.

Ο κορονοϊός στη Βενεζουέλα: Μοντέλο μάχης



Το σύστημα από σπίτι σε σπίτι ήταν επιτυχημένο στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για μια μέθοδο που βασίζεται σε όσα έχουν ήδη καθιερωθεί όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη και τη λαϊκή οργάνωση, ενισχυμένα από την άφιξη ιατρικών προμηθειών από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Κούβα, καθώς και από διεθνείς οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, περιφερειακό σκέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Η εφαρμογή του επέτρεψε να ξεκινήσει μια επίθεση εναντίον του κορονοϊού, διεξάγοντας τεστ σε κάθε σπίτι για να τον ανιχνεύσει νωρίς και να αποφύγει επιπλοκές στους ασθενείς, σπάζοντας τις αλυσίδες μετάδοσης και εμποδίζοντας την εξάπλωσή του, η οποία μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα όπως έχει καταδειχθεί σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Αυτό είναι μέρος του λόγου για τον οποίο η καμπύλη παραμένει επίπεδη στη Βενεζουέλα. Ο ρόλος που διαδραμάτισε η κουβανική βοήθεια είναι κρίσιμος, όσο και η οικοδόμηση μέρους του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης από την αρχή της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Υπάρχουν γιατροί, κάθε μέρα, στους λόφους, με τα λευκά παλτά τους, τις μάσκες τους, χτυπώντας πόρτα-πόρτα, κάνοντας ερωτήσεις, δίνοντας συμβουλές, συμβάλλοντας στη μάχη κατά της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου