ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Η ελίτ ομάδα δολοφόνων του πρίγκιπα

Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP
Οπως γράφουν οι New York Times, πρόκειται για μια μονάδα ειδικά εκπαιδευμένων ανδρών, που έχουν αναλάβει την προστασία του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας και στην οποία αποδίδονται δεκάδες επιχειρήσεις και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και δια της βίας επαναπατρισμών Σαουδαράβων αντιφρονούντων.
Οι επτά Σαουδάραβες που έχουν εμπλακεί στην αποτρόπαιη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ανήκουν σε μια ελίτ ομάδα - αναφέρει η αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Αποκαλείται «Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης» (Rapid Intervention Force, ή R.I.F.) και η συμμετοχή της στη δολοφονία Κασκόγκι είναι αυτή που έπεισε τις αμερικανικές υπηρεσίες ότι όλα έγιναν με εντολή του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ή MBS.

Η μονάδα αυτή «υπάρχει για να υπερασπίζεται τον πρίγκιπα» και «δίνει λογαριασμό μόνο σε αυτόν» σημειώνεται στην αμερικανική έκθεση, επομένως «τα μέλη της R.I.F. δεν θα συμμετείχαν» στη δολοφονία, χωρίς τη συγκατάθεση του πρίγκιπα.

Οι New York Times, σε έρευνα τους συνέδεσαν την ομάδα αυτή με μια βίαιη αιματηρή εκστρατεία για τη συντριβή των αντιφρονούντων και μέσα στο βασίλειο και στο εξωτερικό, μέσω συνεντεύξεων με Αμερικανούς αξιωματούχους που έχουν υπόψη τους απόρρητες εκθέσεις για το θέμα αυτό.

Εκστρατείες βίας

Η «Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης» φαίνεται ότι έπιασε δουλειά το 2017, την χρονιά που ο πρίγκιπας Μοχάμεντ εξουδετερώνοντας άλλους διεκδικητές του θρόνου, έγινε ο διάδοχος του βασιλιά Σαλμάν. Η δολοφονία Κασόγκι δεν ήταν παρά μια από τις πολλές παρόμοιες «επιχειρήσεις» που έχει αναλάβει. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- γράφουν οι NYT- η ελίτ ομάδα έχει φέρει εις πέρας δεκάδες παρόμοιες επιχειρήσεις και εντός και εκτός του βασιλείου- συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων βίαιου επαναπατρισμού Σαουδαράβων από άλλες γειτονικές αραβικές χώρες.

Οι άνδρες αυτοί φαίνεται να εμπλέκονται και στην σύλληψη και κακοποίηση ακτιβιστριών που αγωνίζονταν για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητο. Μια από αυτές είναι η Loujain al-Hathloul, που φυλακίστηκε το 2018 και αφέθηκε ελεύθερη τελικώς αυτόν τον μήνα.

Μια άλλη ήταν μια λέκτορας πανεπιστημίου που αυτοκτόνησε το 2018 αφού υπέστη άγρια ψυχολογικά βασανιστήρια. Ορισμένοι από αυτούς τους κρατούμενους ήταν φυλακισμένοι σε ένα μυστικό παλάτι του πρίγκιπα Μοχάμεντ και του πατέρα του βασιλιά Σαλμάν.
Η ηγεσία

Την ελίτ μονάδα επιβλέπει ο Saud al-Qahtani, ένας από τους ανώτατους συμβούλους του πρίγκιπα, που υπηρέτησε ως υπεύθυνος των μέσων ενημέρωσης στη βασιλική αυλή. Στο πλαίσιο αυτών των καθηκόντων του- σύμφωνα με το δημοσίευμα- ήταν η διαχείριση των «τρολ» του βασιλείου, δηλαδή των διαδικτυακών λεγεώνων των avatar και των ρομπότ, που χρησιμοποιούνται για να «πνίγουν» τις φωνές των επικριτών, όπως του Τζαμάλ Κασόγκι. Οπως αναφέρεται στην έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών, ο al-Qahtani είπε το 2018 ότι «δεν παίρνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του διαδόχου».

Επικεφαλής των επιχειρήσεων της R.I.P. σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους με τους οποίους μίλησαν οι NYT, ήταν ο Maher Abdulaziz Mutreb, αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που ταξίδευε στο εξωτερικό με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ. Μέλος της ομάδας ήταν και ο Thaar Ghaleb al-Harbi, ο οποίος ανήκε στη Βασιλική Φρουρά και το 2017 πήρε προαγωγή για «πράξεις ανδρείας» στη διάρκεια επίθεσης σε ένα από τα παλάτια του διαδόχου.

Η αποχαρακτηρισμένη έκθεση αναφέρει και τα τρία αυτά ονόματα, ως μέλη της ομάδας 21 ανδρών, που «μετείχαν, διέταξαν ή με κάποιο τρόπο ευθύνονται και εμπλέκονται στον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι», για λογαριασμό του πρίγκιπα διαδόχου.
«Αθώος»

Το Ριάντ εξαρχής υποστηρίζει ότι ο πρίγκιπας δεν έχει παίξει κανένα ρόλο στη δολοφονία Κασόγκι και κάθισε στο εδώλιο οκτώ άνδρες, των οποίων την ταυτότητα δεν δημοσιοποίησε ποτέ.

Το περασμένο Σεπτέμβριο, δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι πέντε από τους οκτώ καταδικάστηκαν σε 20 χρόνια φυλάκισης έκαστος και οι υπόλοιποι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους είχε επιβληθεί αρχικά η θανατική ποινή, αλλά η τιμωρία τους άλλαξε όταν ένας από τους γιους Κασόγκι είπε δημόσια ότι τόσο αυτός όσο και τα αδέλφια του έχουν συγχωρέσει τους δολοφόνους του πατέρα τους.

Μέχρι τώρα ωστόσο είναι ασαφές εάν κάποιο μέλος της «Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης» δικάστηκε ή καταδικάστηκε γι αυτήν την υπόθεση, αλλά ο σύμβουλος του πρίγκιπα Saud al-Qahtani, δημόσια απαλλάχθηκε από την κυβέρνηση, διότι οι εισαγγελείς βρήκαν ανεπαρκή τα στοιχεία για να τον παραπέμψουν για την δολοφονία Κασόγκι.

Στο κεντρικό άρθρο τους οι New York Times, με τίτλο «Ο δολοφονικός μονάρχης», επικρίνουν μεν τον αμερικανό πρόεδρο για την απόφαση να μην επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά το πόρισμα των υπηρεσιών στην Ουάσιγκτον, ωστόσο επισημαίνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν, τουλάχιστον, δεν είναι «δουλοπρεπής» όπως ο προκάτοχός του.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν επίσημα αναγνώρισε αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε, ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε σχέδιο δολοφονίας του διαφωνούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σημειώνεται στο άρθρο. «Αλλά ο κ.Μπάιντεν φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το πιθανό κόστος της ανάληψης δράσης κατά του 35χρονου de facto ηγέτης στρατηγικού συμμάχου των ΗΠΑ, ήταν πολύ υψηλό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου