ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Νοσοκομεία: Μειώνονται επικίνδυνα οι ΜΕΘ, περισσεύει η κυβερνητική υποκρισία

Πανελλαδική απεργία των υγειονομικών την Τρίτη και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10.30 π.μ.
Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Μόλις τριάντα έξι κλίνες ΜΕΘ παρέμεναν κενές την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στην Αττική, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια.

Ένας αριθμός που φέρνει το ΕΣΥ στην Αττική «στο κόκκινο» και εκτοξεύει τις κυβερνητικές ευθύνες καθώς, παρά τις αλχημίες του αρμόδιου υπουργείου, ο συνολικός αριθμός των κλινών Covid στην Αττική έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε μόλις 227. Και ενώ υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων ΜΕΘ, υπάρχουν κρεβάτια έτοιμα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ένα παράδειγμα μόνο το Νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο έχει 33 κλίνες ΜΕΘ Covid και το προσωπικό αρκεί για 23. Μέχρι τώρα η προσφιλής λύση της κυβέρνησης σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν η μετακίνηση του προσωπικού από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, που κάθε άλλο παρά καλύπτει τα τεράστια κενά που αντιμετωπίζει το ΕΣΥ. Μόνη λύση, προσλήψεις και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, που περιλαμβάνουν και κλίνες ΜΕΘ.

«Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας εν όψει του τρίτου κύματος Covid-19, εκτός από το ότι είναι αδικαιολόγητη για ακόμη μία φορά, επηρεάζει και τους ασθενείς που πάσχουν από νοσήματα εκτός του κορoνοϊού», λέει στο Πριν ο Τάσος Πανταζόπουλος, ειδικευόμενος ογκολόγος στο «Αττικόν».

«Συγκεκριμένα, η μετατροπή σχεδόν όλων των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων σε κέντρα αντιμετώπισης μίας νόσου έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περίθαλψη ανθρώπων με οξεία ή χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. καρκινοπαθείς). Ασθενείς που χρήζουν χειρουργείων, χημειοθεραπειών, ακτινοθεραπειών, μεταγγίσεων, επισκέψεων στα εξωτερικά ιατρεία κ.ά. αναγκάζονται να καθυστερήσουν τα ραντεβού τους αφού αυτά αναβάλλονται διαρκώς και χωρίς νέο προγραμματισμό, μιας και κλίνες και προσωπικό μετατρέπονται εν μία νυκτί σε “κοβιντοκλινικές”, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση ή πρόσληψη επιπλέον υγειονομικών. Το μόνο που καταφέρνει αυτό είναι να καθυστερεί η περίθαλψη του πληθυσμού που πάσχει και από μη Covid-19 νοσήματα και αναγκάζεται να απευθύνεται πανικόβλητος στον ιδιωτικό τομέα με ολέθρια αποτελέσματα για τη δημόσια υγεία αλλά και το ίδιο το ΕΣΥ», προσθέτει.

Το προσωπικό των νοσοκομείων σηκώνει όλο το βάρος και υπάρχουν εργαζόμενοι που φτάνουν και στην επαγγελματική εξουθένωση. Εκατοντάδες είναι αυτοί που έχουν ασθενήσει. Προβλήματα υπάρχουν και στον εξοπλισμό των νοσοκομείων, όπως η έλλειψη συστημάτων χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow). Σε αυτό το πλαίσιο τα νοσοκομεία επιφορτίζονται και με τον εμβολιασμό που θέτει σε κίνδυνο τους προσερχόμενους και ειδικά τους ευπαθείς και φυσικά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία τους. Η ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία θα ήταν ο εμβολιασμός σε εμβολιαστικά κέντρα επαρκώς στελεχωμένα.

Οι γιατροί αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική που αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ και το μετατρέπει σε σύστημα αντιμετώπισης μιας νόσου. Την Τρίτη 23 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί η απεργία της ΟΕΝΓΕ, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 16 Φλεβάρη αλλά αναβλήθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών. Είναι ο τρίτος σταθμός του απεργιακού προγράμματος δράσης που είχε οριστεί από τα τέλη Ιανουαρίου και περιελάμβανε επίσης μέρα δράσης για τα νοσοκομεία και μέρα δράσης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου