ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Έκκληση βοήθειας από το Καρά Τεπέ

Το πρόσφατο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των καταστροφικών συνθηκών για τους πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ. Εκκλήσεις οργανώσεων.
Το προσφυγικό κέντρο στη Μόρια της Λέσβου μπορεί να αποτελεί παρελθόν, οι ίδιες ωστόσο καταστροφικές συνθήκες εξακολουθούν να επικρατούν στο νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Καρά Τεπέ.Στις 19 Φεβρουαρίου άνθρωποι που διαμένουν εκεί ανέβασαν στο λογαριασμό στο Instagram «Now_you_see_me_Moria» φωτογραφίες με καπνούς που έβγαιναν από σκηνές που έχει στήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και με γυναίκες που ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια. «Ξανά φωτιά στη δεύτερη Μόρια στη Λέσβο. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Έτσι είναι επειδή η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους πρόσφυγες. Βίντεο από τον Αλί», αναφέρει μια ανάρτηση.

Μέσω αυτού του λογαριασμού στο Instagram οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί εφιστούν την προσοχή για το Καρά Τεπέ. Πλέον φωτογράφοι και δημοσιογραφικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση μέσα στο περίκλειστο προσφυγικό κέντρο. Αυτές οι εικόνες αποτελούν ουσιαστικά τη μοναδική πηγή πληροφόρησης για τη ζωή στα προσφυγικά καταλύματα. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα αποτέλεσε μείζον πρόβλημα για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στα ελληνικά νησιά. Στη Λέσβο έπεσε χαλάζι, χιονόνερο και οι άνεμοι ήταν ισχυροί. Πολλές σκηνές βυθίστηκαν στη λάσπη. Στις αντίξοες συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες λόγω κακοκαιρίας αναφέρθηκε μέσω twitter στις 17 Φεβρουαρίου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Μέσα στο Καρά Τεπέ

Περίπου 15.000 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στα ελληνικά νησιά και οι μισοί από αυτούς στο Καρά Τεπέ της Λέσβου. Το νέο προσφυγικό κέντρο στήθηκε γρήγοραμετά την πυρκαγιά στη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο.Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα γι αυτό και είναι περισσότερο εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.Ο ελληνικός στρατός φροντίζει πλέον για τη διανομή τροφίμων. Μετά την φωτιά στη Μόρια δεν επιτρέπεται οι πρόσφυγες να ανάβουν φωτιά για να μαγειρέψουν. Το νέο ΚΥΤ είναι περιφραγμένο και προστατεύεται. Εδώ ζουν περίπου 2500 ανήλικοι. «Πλημμυρισμένες σκηνές, πολύ λίγες τουαλέτες και ντους, σχεδόν καμία προστασία από καταιγίδες και βροχή. Το νεόδμητο προσφυγικό κέντρο στη Λέσβο είναι συνώνυμο με άλλη μια αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες» περιγράφει την κατάσταση η διεθνής οργάνωση αρωγής Caritas International. Η Caritas διανέμει φαγητό και κουβέρτες, προσφέρει μαθήματα αγγλικών και ψυχολογική μέριμνα.

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής, το προσφυγικό κέντρο του Καρά Τεπέ μελλοντικά θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10.000 ανθρώπους. Ωστόσο ήδη με τους 7.000 διαμένοντες έχει φτάσει στα όριά του. Οι υγιειονομικές συνθήκες είναι άθλιες και το φαγητό δεν επαρκεί. Ένα βίντεο που τραβήχτηκε από ανθρώπους που μένουν στο Καρά Τεπέ και δημοσιεύτηκε από την δημοσιογράφο του WDR Ιζαμπέλ Σαγιάνι στο twitter στις 11 Φεβρουαρίου, υποδηλώνει την έκταση της δυστυχίας.

Οι υποσχέσεις της Κομισιόν και κρατών-μελών

Ήδη με τις βροχές του Δεκεμβρίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα. Οι σκηνές, που είχαν στηθεί μόλις λίγους μήνες πριν, είχαν πλημμυρίσει. Στο μεταξύ σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου, η Human Rights Watch κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι μολύνει τμήματα του εδάφους στο Καρά Τεπέ με μόλυβδο. Σύμφωνα με την ΗRW, τα αποτελέσματα της έκθεσης βρίσκονται στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης εδώ και εβδομάδες, ωστόσο οι κίνδυνοι υποτιμώνται.

Την ίδια ώρα η Γερμανία δέχθηκε άλλες 26 οικογένειες προσφύγων, που έφτασαν στο Ανόβερο. Συνολικά από πέρυσι τον Μάρτιο έχουν γίνει δεκτοί στη Γερμανία 1677 πρόσφυγες από τη Λέσβο. Από την πλευρά της η Κομισιόν ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την πληροφορία ότι έχει αυξήσει τη χρηματοδοτική στήριξη για μεταφορά προσφυγικών οικογενειών από τη Λέσβο σε 30 εκατομ. ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Οι χώρες που έχουν συμφωνήσει να δεχθούν πρόσφυγες εκτός από τη Γερμανία είναι η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, οι Κάτω Χώρες, η Νορβηγία και η Ελβετία.

ΠΗΓΗ lapolitica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου