Οι New York Times κατηγορούνται για “ξέπλυμα” της εθνοκάθαρσης που κάνουν οι Τούρκοι στο Αφρίν. Σημασία έχει ότι το κατηγορώ έρχεται από την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, η οποία σε εκτενές άρθρο της μεταφέρει τις κατηγορίες κατά της αμερικανικής εφημερίδας.
Όπως γράφει η Jerusalem Post, το άρθρο των NYT για το Αφρίν παρουσιάζει μόνο την τουρκική εκδοχή.
Η ισραηλινή εφημερίδα γράφει για παράνομη στρατιωτική κατοχή, κλοπές των σοδειών των αγροτών,ακροδεξιούς εποίκους που επιτίθενται στους ντόπιους και σε εθνοκάθαρση. Κάτι που οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post “εμπειρογνώμονες, ακτιβιστές, πρώην κάτοικοι της περιοχής και αναλυτές, δηλώνουν σοκαρισμένοι από το άρθρο των ΝΥΤ, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε μία λέξη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον εκτοπισμό ατόμων που αναγκάστηκαν να φύγουν από το Αφρίν. Ορισμένοι συνέκριναν το άρθρο με την προπαγάνδα τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Για μια εφημερίδα που υπερηφανεύτηκε για την αντιπαράθεση με τη ακροδεξιά στις ΗΠΑ και για την κριτική ενός αυταρχικού ηγέτη – «λέγοντας αλήθεια στην εξουσία», οι κριτικές που δέχεται για το άρθρο για το Αφρίν είναι σοβαρές.
Με τίτλο “Στην ασφαλή ζώνη της Τουρκίας στη Συρία, η ασφάλεια και η δυστυχία συμβαδίζουν”, το άρθρο ισχυρίζεται ότι ενώ η εισβολή της Τουρκίας πριν από τρία χρόνια επικρίθηκε ευρέως, “σήμερα, οι Σύριοι που προστατεύονται χαίρονται που οι Τούρκοι είναι εκεί.”
“Το άρθρο απλώς υπονοεί το γεγονός εθνοκάθαρσης 160.000 Κούρδων”, επισημαίνει η Jerusalem Post.
«Χιλιάδες οικογένειες Κούρδων εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από την τουρκική εισβολή, μαζί με τους Κούρδους μαχητές. Στη θέση τους ήρθαν εκατοντάδες χιλιάδες Σύριοι από άλλες περιοχές, οι οποίοι έχουν διογκώσει τον πληθυσμό, παίρνοντας σπίτια », αναφέρει το άρθρο των ΝΥΤ.
“Συνήθως, όταν γηγενής πληθυσμός μετακινείται με τη βία και άλλος πληθυσμός έρχεται, αυτό αναφέρεται ως εθνοκάθαρση. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Κούρδοι απομακρύνθηκαν βίαια από το Αφρίν ,από την Τουρκία και ακροδεξιές θρησκευτικές εξτρεμιστικές πολιτοφυλακές, και στη θέση τους εγκαταστάθηκαν Σουνίτες Άραβες και Τούρκοι”, υπενθυμίζει η Jerusalem Post και προσθέτει:
“Η απομάκρυνση των Κούρδων δεν ήταν λάθος, έγινε σκόπιμα. Η Τουρκία είχε άφθονο χώρο για να στεγάσει Σύριους πρόσφυγες σε περιοχές που κατέχει στο Idlib και στο Tel Abyad. Η Τουρκία προσπάθησε να αλλάξει τα δημογραφικά στοιχεία του Aφρίν. Το πέτυχαν αυτό με την απομάκρυνση των Κούρδων και των Γιαζίντι, καθώς και άλλων μειονοτήτων.
Η Τουρκία το αποκαλεί «ασφαλή ζώνη», κάτι παρόμοιο με αυτό που το γερμανικό ναζιστικό καθεστώς ανέφερε ως «χώρο διαβίωσης» σε περιοχές που κατείχε στην Ανατολική Ευρώπη όπου έστειλε Γερμανούς και απομάκρυνε Εβραίους και ντόπιους Σλάβους.
Σύμφωνα με το άρθρο των ΝΥΤ, οι δημοσιογράφοι της «συνοδεύτηκαν» από την Τουρκία σε επίσκεψη στο Αφρίν. Η εφημερίδα το χαρακτήρισε ως «de facto ασφαλή ζώνη». Ωστόσο, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισαν πώς η περιοχή δεν είναι πλέον ασφαλής για τις γυναίκες.
Οι γυναίκες απάγονται συχνά και κρατούνται σε μυστικές φυλακές, υφίστανται διάφορες κακοποιήσεις και δολοφονίες”.
Επιπλέον, το άρθρο των ΝΥΤ, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις στο Αφρίν, χωρίς να παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία εκτός από όσα λένε Τούρκοι αξιωματούχοι.
Η Jerusalem Post σχολιάζει: “Συνήθως όταν οι New York Times γράφουν για άλλες συγκρούσεις, περιλαμβάνουν φωνές και από τις δύο πλευρές, αλλά όχι σε αυτήν την ιστορία. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν στον «αρχηγό της αστυνομίας στο Αφρίν» ο οποίος «είπε ότι το 99% των επιθέσεων ήταν έργο του PKK, του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος».
Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση δεδομένου ότι το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) δεν είναι αυτονομιστικό κίνημα και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Κούρδοι στο Αφρίν επεδίωκαν να «χωριστούν» από τη Συρία. Το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, είναι η Τουρκία που “απέκοψε” το Αφρίν”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου