ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

11 κρατούμενοι από Τουρκία: Μας δικάζουν σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση


ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ
Όσο κι αν φαίνεται πως έχουν προβλήματα, Ελλάδα-Τουρκία, οι δύο συνεργάτες του ιμπεριαλισμού, συμφωνούν να ενωθούν ενάντια στους επαναστάτες. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είπε πως η επιχείρηση των ελληνικών αρχών εναντίον μας έγινε με απαίτηση της Άγκυρας. Αυτά δηλώνουν στο Πριν, με κοινή τους συνέντευξη, οι 11 αγωνιστές από την Τουρκία που δικάζονται αυτές τις μέρες. Ζητώντας την αλληλεγγύη των εργαζομένων, του κινήματος και της Αριστεράς στην Ελλάδα, τονίζουν πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό δεν είναι έγκλημα, είναι καθήκον. Υπογράφουν με νόημα ως «Οι Ελεύθεροι Κρατούμενοι από την Τουρκία στις φυλακές της Ελλάδας»

Συνέντευξη στη Λίτσα Φρυδά

▶ Ποια είναι η πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Τουρκία σήμερα; Πώς αντιμετωπίζει το καθεστώς Ερντογάν όσους αγωνίζονται;
Σήμερα στην Τουρκία υπάρχει πολύ βαθιά οικονομική κρίση. Οι οικονομικές κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα είναι πολύ συχνές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει φτώχεια, ανεργία και πείνα που μεγαλώνουν κάθε μέρα. Για όλα αυτά που δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα χρησιμοποιείται ξανά ο φασισμός. Ο φασισμός είναι πίεση, απαγόρευση, βία και αδικία. Σε μια χώρα όσο μεγαλώνει η οικονομική και πολιτική κρίση, τόσο μεγαλώνει η βία του κράτους. Βία πολιτική, πολιτιστική, οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική, όπως συμβαίνει στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι όσοι αγωνίζονται για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία, για τη δικαιοσύνη, αποκαλούνται από την κυβέρνηση τρομοκράτες.


▶ Το καθεστώς Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Στο εσωτερικό ενάντια στους Κούρδους και στις αριστερές οργανώσεις, στο εξωτερικό με επεμβάσεις στις γύρω χώρες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Στην πραγματικότητα δεν δημιουργεί η Τουρκία τα μέτωπα. Τα μέτωπα τα ανοίγουν οι ιμπεριαλιστές και βάζουν την Τουρκία σε αυτά. Η Τουρκία στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Σομαλία και στο Αφγανιστάν βρίσκεται με την άδεια και την εντολή των ιμπεριαλιστών. Τώρα παζαρεύουν για το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χάσει τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και γι αυτό αποφάσισαν να φύγουν. Φεύγοντας όμως θέλουν να αφήσουν κάποιον τοποτηρητή πίσω τους και η τουρκική ολιγαρχία ζητά με χαρά να αναλάβει αυτό το καθήκον.
Ο τουρκικός φασισμός επιτίθεται συνεχώς στους αριστερούς, στους σοσιαλιστές, στους επαναστάτες, μέσα στη χώρα. Συνεχίζει τις πιέσεις πάνω στον κουρδικό λαό και σε άλλες μειονότητες. Απαγορεύει τις πορείες, τις συναυλίες, τις διαμαρτυρίες, τις απεργίες και άλλες δραστηριότητες των αριστερών και των λαών.

Βία πολιτική, πολιτιστική, οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική, αυτό συμβαίνει στην Τουρκία. Όλοι όσοι αγωνίζονται, αποκαλούνται από την κυβέρνηση τρομοκράτες

▶ Ο αγώνας των πολιτικών προσφύγων της Τουρκίας συνεχίζεται και στην εξορία. Συμμετέχετε στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, βοηθάτε με όλες σας τις δυνάμεις το κίνημα στη χώρα σας. Πώς σας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και πως οι κυβερνήσεις της χώρας μας;

Εμείς οι αγωνιστές από την Τουρκία ζούμε στην Ελλάδα ως πολιτικοί πρόσφυγες. Είμαστε μέσα στο εργατικό κίνημα · αφού ζούμε στην Ελλάδα ό,τι γίνεται εδώ αφορά κι εμάς. Αγωνιζόμαστε για τον δικό μας λαό, για τον ελληνικό λαό και για τους άλλους λαούς του κόσμου, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Είμαστε Μαρξιστές-Λενινιστές και ως τέτοιοι είμαστε διεθνιστές. Ο διεθνισμός αποτελεί πολύ μεγάλη ανάγκη και καθήκον στην εποχή μας για να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον αγώνα μας ενάντια στο καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Ο ελληνικός λαός, οι εργάτες, οι φοιτητές συμμετέχουν και μας βοηθάνε στον αγώνα μας γιατί ξέρουν ότι πρόκειται για έναν αγώνα δίκαιο που αντιμάχεται τον φασισμό. Για παράδειγμα, όταν γίνονταν απεργίες πείνας μέχρι θανάτου των αγωνιστών μας στις τουρκικές φυλακές, ο ελληνικός λαός, η ελληνική αριστερά συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες (2000-2007) επί επτά χρόνια.

▶ Δεν είναι η πρώτη φορά που σας πηγαίνουν σε δίκη. Θεωρείτε ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία με τις τουρκικές αρχές;

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας συλλαμβάνουν, μας φυλακίζουν και θέλουν να μας καταδικάσουν ως τρομοκρατική οργάνωση. Όπως είπαμε και στη δίκη μας, πιστεύουμε πως αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε συνεργασία με την Τουρκία. Το ελληνικό κράτος θεωρεί και βαφτίζει τον αγώνα μας τρομοκρατία, όπως ακριβώς και το τουρκικό κράτος. Αυτό δείχνει και η σημερινή δίκη μας που συνεχίζεται. Κάθε φορά που γίνεται επιχείρηση κατά των πολιτικών προσφύγων από την Τουρκία, ξεκινάει η δημαγωγία περί τρομοκρατίας. Γιατί, όσο κι αν φαίνεται πως έχουν προβλήματα με την Τουρκία, τελικά αυτά δεν εμποδίζουν δύο συνεργάτες του ιμπεριαλισμού να συμφωνήσουν να ενωθούν ενάντια στους επαναστάτες. Αυτό γίνεται σαφές από τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι η επιχείρηση των ελληνικών αρχών εναντίον μας έγινε με απαίτηση της Τουρκίας. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έκανε αυτήν την επιχείρηση για τα συμφέροντα της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός. Να μην ξεχνάμε ότι ο Σοϊλού είναι έμπορος ναρκωτικών, αρχιμαφιόζος. Η Τουρκία κυβερνάται από τους μαφιόζους, με μεγαλύτερο μαφιόζο όλων τον Ερντογάν. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται με μια κυβέρνηση που είναι ταυτόχρονα και μαφιόζικη οργάνωση. Η συνεργασία με τον φασισμό είναι έγκλημα και πρέπει να σταματήσει αμέσως.

▶ Πριν μερικές μέρες, σε διάλειμμα της δίκης, σας επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και σας χτύπησαν, εσάς και τη διερμηνέα. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;

Η δίκη μας άρχισε με προβλήματα που δημιούργησε η αστυνομία. Την πρώτη μέρα μας απαγόρεψε να έχουμε μαζί μας πανό, έγγραφα που αφορούσαν τη δίκη και στυλό, ενώ τελικά δεν μας πήγαν στη δίκη. Τη δεύτερη μέρα μας κράτησαν επί ώρες κλεισμένους στην κλούβα μέσα στον καύσωνα, κι όταν χτυπήσαμε την πόρτα οι αστυνομικοί άρχισαν να μας βρίζουν και να μας επιτίθενται.
Δηλαδή βήμα-βήμα δημιούργησαν την προβοκάτσια. Την τρίτη μέρα, όταν η έδρα έδωσε 20λεπτη διακοπή, δεν βγήκαμε από την αίθουσα για να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τους δικηγόρους μας και τις οικογένειές μας που είχαν έρθει από το εξωτερικό. Καθώς μιλούσαμε με τους δικηγόρους και τις οικογένειές μας, η αστυνομία μας επιτέθηκε. Μας χτύπησαν, μας έβρισαν, μας βασάνισαν μέσα στη δικαστική αίθουσα. Ένας σύντροφός μας, ο Σινάν Οκτάι Οζέκ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Οι δικαστές, όταν επέστρεψαν στην αίθουσα, έδωσαν διακοπή για την επόμενη μέρα, όχι για τα βασανιστήρια της αστυνομίας αλλά για τις μάσκες που μας είχαν σκίσει οι αστυνομικοί. Την επόμενη μέρα, ρωτήσαμε την έδρα για την επίθεση της αστυνομίας και μας απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει. Η εισαγγελέας είπε ότι εμείς δεν τηρούμε τα μέτρα. Βλέπει, δηλαδή, η εισαγγελέας τη βία ως κάτι απλό.


Το να γίνονται βίαιες πράξεις μπροστά στους δικαστές και αυτοί να μην λένε τίποτα γι’ αυτό, σημαίνει ότι το βλέπουν ως φυσιολογικό. Μετά από όσα έγιναν, φαίνεται πως το δικαστήριο έχει πάρει την απόφασή του πριν καν μας ακούσει. Γι’ αυτό καλούμε όλους σας, όλη την αριστερά να έρθει για συμπαράσταση στη δίκη μας, ώστε να μην καταδικαστούν αγωνιστές ως τρομοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου