ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Να συγκροτίσουμε τον ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ: μεγάλη πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ


Πρόταση για έναν αντιπολεμικό συντονισμό
Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, στην περιοχή μας και ευρύτερα, βλέπουν να εξελίσσονται πολεμικές συρράξεις (από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ), να αναπτύσσεται η πολεμική προετοιμασία και ρητορική, να πυκνώνουν επικίνδυνα τα σύννεφα της πολεμικής απειλής, από τον ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, μέχρι την Μαύρη Θάλασσα και την Αφρική. Ο πόλεμος μεταξύ κρατών ή και συνασπισμών, αλλά και η πολεμική τύπου δράση κατά προσφύγων και μεταναστών, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η διαρκής πολεμοκαπηλεία και ο εθνικιστικός παροξυσμός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες αναπτύσσουν επικίνδυνους πολεμικούς άξονες συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή απειλώντας άμεσα την ειρήνη, και παράλληλα επιδιώκουν έναν παγκοσμιοποιημένο ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο οποίος είναι άδικος, αντιδραστικός, επιθετικός και επικίνδυνος και από τις δύο πλευρές, ανεξάρτητα από τον τρόπο που το κάθε κράτος προωθεί τα συμφέροντα της δικής του ολιγαρχίας. Όσο κι αν ο ελληνοτουρκικός ανταγωνισμός περνάει από εξάρσεις και υφέσεις, ανάλογα με τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, οι αντιλαϊκές πολιτικές συνεχίζονται, όπως για παράδειγμα το αμόκ των εξοπλισμών.

Παρότι οι κυβερνήσεις όλων των χωρών σηκώνουν τις σημαίες των «εθνικών συμφερόντων» και του «διεθνούς δικαίου» πίσω από τις πολιτικές τους κρύβονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων, όποιο εθνικό χρώμα κι αν φορούν. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση οδηγεί σε παρόξυνση των ανταγωνισμών για την μοιρασιά της λείας από φυσικούς πόρους, ενεργειακούς δρόμους, αγορές και κυρίως εκμετάλλευση της εργασίας. Γι’ αυτό συνεχίζονται ακατάπαυστα οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή μας, με θύματα τους λαούς, που μοιράζονται θάνατο, κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή και προσφυγιά. Είναι έκφραση ακραίας βαρβαρότητας, το γεγονός ότι οι ίδιοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί ΝΑΤΟ και ΕΕ, τα ίδια κράτη που λεηλατούν χώρες ή βομβαρδίζουν τους λαούς (όπως στη Συρία) δημιουργώντας εκατομμύρια πρόσφυγες, υψώνουν τείχη θανάτου και ρατσισμού απέναντί τους. Ταυτόχρονα βέβαια προωθείται και η συνεργασία
των αστικών τάξεων, κρατών και ιμπεριαλιστικών συνασπισμών, η επίτευξη συμφωνιών ενάντια στα δικαιώματα και τους αγώνες των λαών, με παράδειγμα τη συνεργασία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας κατά προσφύγων, τις συμφωνίες κατά της «τρομοκρατίας» (που αφορά τον αγώνα αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα) ή τις οικονομικές συμφωνίες που κτυπούν εργατικές κατακτήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική.
Εκφράζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου συστρατεύεται πλήρως με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στηνπεριοχή. Παίζοντας το ρόλο του «καλού στρατιώτη» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιδιώκει να πάρει ένα κομμάτι από την λεία και να αναβαθμίσει τη θέση του ελληνικού καπιταλισμού στην εκμετάλλευση των λαών και των φυσικών πόρων της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής:

•Προετοιμάζει νέα συνολική στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ, εμπλέκοντας επικίνδυνα τον λαό στη νέα επιθετική πολιτική των
Αμερικανών.

•Με τη νέα συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια τεράστια βάση, αφού άμεσα όποιο νησί ή σημείο επιθυμούν οι ΗΠΑ μπορεί να μετατραπεί σε χώρος διευκολύνσεων πολεμικών επιχειρήσεων. Παραδίδει νέους χώρους στους φονιάδες των λαών, από την υπερ-βάση της Σούδας που αναβαθμίζεται μέχρι την Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη και από την Μαγνησία και την Λάρισα μέχρι την Καλαμάτα και τον Άραξο.

•Συμμετέχει σε επιθετικές αποστολές λειτουργώντας ως «πάροχος ασφαλείας» για το κεφάλαιο και τον ιμπεριαλισμό από τη Σαουδική Αραβία και το Μάλι, μέχρι την Ανατ. Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ παίζει τον ΝΑΤΟϊκό προστάτη σε Βόρεια Μακεδονία και Βαλκάνια.

•Ενισχύει τον επικίνδυνο πολεμικό άξονα με το κράτος-τρομοκράτη του Ισραήλ, τη χούντα της Αιγύπτου και την Κύπρο, καθώς και αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα (ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία κλπ.) υπό τις ευλογίες των
ΗΠΑ.

•Υλοποιεί τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα (Ραφάλ, F-16, φρεγάτες κλπ.) ύψους πολλών δισεκατομμυρίων, που αφαιρούν κονδύλια από τις κοινωνικές-λαϊκές ανάγκες, ειδικά σε μια περίοδο που απαιτείται ισχυρή ενίσχυση της δημόσιας υγείας, παιδείας, πρόνοιας, του περιβάλλοντος κλπ. Η Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων βρίσκεται μεταξύ των
πρωταθλητών στις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ!

•Οι ένοπλες δυνάμεις αλλάζουν σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, προετοιμάζονται για να δράσουν εκατοντάδες μίλια μακριά, υπερασπιζόμενες ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και τις ΑΟΖ που θα εκμεταλλευθούν ουσιαστικά οι πολυεθνικές. Αυξάνεται και εντατικοποιείται η θητεία, δυναμώνει η καταπίεση και εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων, ενισχύεται ο αντιδραστικός ρόλος με συμμετοχή ακόμα και στο κυνήγι των προσφύγων. Προσλαμβάνονται χιλιάδες ΕΠΟΠ.

•Υψώνει θανατηφόρα τείχη κατά προσφύγων και μεταναστών, τους οποίους αντιμετωπίζει ως εχθρούς και απειλή και εξαπολύει εναντίον τουςσυνοριοφύλακες και FRONTEX, αστυνομία, λιμενικό και στρατό, υλοποιώντας απάνθρωπα, απαράδεκτα και θανατηφόρα pushbacks.

•Με την πολιτική της ενισχύει τον εθνικισμό και το σοβινισμό, την πολεμοκαπηλεία, το ρατσισμό και τις φασιστικές αντιλήψεις.
Με αυτή την έννοια ήδη η πολεμική απειλή και προετοιμασία πλήττουν καίρια, «βομβαρδίζουν» τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τον λαό, τους μετανάστες και πρόσφυγες. Περικοπή κοινωνικών δαπανών, εντατικοποιημένη του «παράλογου τη θητεία» για τα στρατευμένα παιδιά
του λαού, προσπάθεια στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας στα πρότυπα του Ισραηλινού απαρτχάιντ, επικίνδυνες αποστολές εκτός συνόρων, κτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών, ρατσιστικό αμόκ κατά προσφύγων-μεταναστών και απειλή να γίνουν «κρέας για τα κανόνια» των μεγάλων συμφερόντων. Δεν είναι κάτι που «θα γίνει» αλλά κάτι που εξελίσσεται ήδη και πρέπει να ανατραπεί από ένα σύγχρονο αντιπολεμικό κίνημα, με διεθνιστικά,αντικυβερνητικά και αντιιμπεριαλιστικά-αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά.

Η πολιτική αυτή που προωθεί με συνέπεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ (εξάλλου οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ είχαν υλοποιήσει κρίσιμες πλευρές της), του ΚΙΝΑΛ και των εθνικιστών της Ελληνικής Λύσης. Αποτελεί μέρος της συνολικής αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που προωθεί την αντιδραστική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού, με καύσιμη ύλη τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και των νέων, αξιοποιώντας κυνικά και τις συνθήκες της πανδημίας. 
Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός (όπως και οι άλλοι λαοί) από την κούρσα των ανταγωνισμών. Τα κέρδη θα πάνε στις πολυεθνικές, το αίμα, το δάκρυ, ο ιδρώτας και η μόλυνση στους λαούς. Το συμφέρον των εργαζομένων είναι η οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς πολέμους, πολεμικές απειλές, ιμπεριαλιστική και αιματηρή επαναχάραξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. 
Γι’ αυτό σήμερα απαιτείται να αναπτυχθεί ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με ενεργητική συμμετοχή των εργατικών σωματείων και των συλλογικοτήτων λαού και νεολαίας, το οποίο θα αγωνίζεται:

•Για την ειρήνη των λαών ενάντια στον πόλεμο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Δεν πολεμάμε για ΝΑΤΟ-ΕΕ-Ελληνική ολιγαρχία, για τις ΑΟΖ και τις εξορύξεις των πολυεθνικών.

•Ενάντια στην ελληνική ολιγαρχία, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό.
Για να σταματήσει η πολεμική προετοιμασία και να ηττηθεί η κυβερνητική
πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και συμπλέει με
τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

•Ενάντια στις πολεμικές δαπάνες με στόχο την αύξηση των δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες.

•Ενάντια σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις,
κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Καμία συμμετοχή του ελληνικού
στρατού σε ασκήσεις που στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς.

•Για να σπάσει ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου-αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων υπό τις οδηγίες των ΗΠΑ.

•Για να κλείσουν οι βάσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και να μην ανοίξει καμία νέα.
Καμία εξυπηρέτηση των στρατιωτικών δυνάμεων των μακελάρηδων των λαών.

•Για την έξοδο της Ελλάδας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, έξω το ΝΑΤΟ και όλες οι
ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την περιοχή μας.

•Για τη φιλία και αλληλεγγύη των λαών, ενάντια στο εθνικιστικό μίσος
και το ρατσισμό.

•Ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δεν
συμβιβαζόμαστε με μια Ελλάδα φράκτη και φυλακή για πρόσφυγες και
μετανάστες. Διεκδικούμε πλήρη δικαιώματα και δυνατότητα ελεύθερης
μετακίνησης στους πρόσφυγες.

•Για τα δικαιώματα των στρατευμένων παιδιών του λαού, για την μείωση
της θητείας τώρα, ελεύθερος συνδικαλισμός για τους φαντάρους, κίνημα μαζικό μέσα κι έξω από το στρατό, κόντρα στις λογικές της υποταγής ή της ατομικής λύσης. Καμία σκέψη για στράτευση στα 18, όχι στη στράτευση των γυναικών, όχι στο μισθοφορικό-επαγγελματικό στρατό, διάλυση των εθνοφυλακών και κάθε είδους παραστρατιωτικής ομάδας,φυτώρια ακροδεξιών και εθνικιστών.

Ο αντιπολεμικός αγώνας σήμερα δεν είναι υπόθεση κάποιων ειδικών, ούτε κάποιων μυημένων. Δεν μπορεί να κερδίσει με αποστεωμένες επιτροπές ,ούτε βέβαια με συμμόρφωση με την εθνική αφήγηση και τα «εθνικά δίκαια», στο όνομα ενός παρωχημένου αταξικού αντιιμπεριαλισμού, που δεν βλέπει την επιθετικότητα και τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ελληνικού κεφαλαίου αλλά μόνο την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

Η αντιπολεμική διεθνιστική πάλη, με σύγχρονα ταξικά αντιιμπεριαλιστικά
χαρακτηριστικά, απαιτείται να γίνει υπόθεση του μαζικού και ριζοσπαστικού εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και να αποτελεί ουσιώδη πλευρά του συνολικού αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής και των πυλώνων του συστήματος της εκμετάλλευσης.
Σε αυτή την υπόθεση θεωρούμε πως μπορεί να συμβάλλει ένας μόνιμος αντιπολεμικός διεθνιστικός συντονισμός κινήσεων, συσπειρώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων και αγωνιστών του αντιπολεμικού, αντιρατσιστικού, εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος. Ήδη τα
προηγούμενα χρόνια κινήσεις και δυνάμεις με ταξική, αντικαπιταλιστική,
αριστερή, διεθνιστική κατεύθυνση από αυτούς τους χώρους συνεργαστήκαμε, δράσαμε από κοινού και διαδηλώσαμε μαζί ενάντια στις πολεμικές επιχειρήσεις στον Έβρο κατά προσφύγων-μεταναστών, στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο πέρσι το καλοκαίρι, στις πανελλαδικές μέρες αντιπολεμικής δράσης τον Οκτώβρη του 2020 και στις 17 Απρίλη του 2021. Συσπειρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές πανελλαδικά, ενώ συμμετείχαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς.Τώρα θεωρούμε πως είναι αναγκαίο να κάνουμε ένα αναγκαίο βήμα μπροστά.

Να περάσουμε από τον έκτακτη κοινή δράση σε ένα σταθερό συντονισμό πάλης, στη βάση των κοινά καταληγμένων θέσεων, αφού εκτιμάμε πως το πεδίο της αντιπολεμικής, αντιμιλιταριστικής , αντιιμπεριαλιστικής πάλης θα είναι κρίσιμο τα επόμενα χρόνια.
Σας καλούμε να συζητήσουμε αυτή την πρόταση, στη βάση και του κειμένου που σας αποστέλλουμε
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com
diktiospartakos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου