ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Συνομιλίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας:Το αδιέξοδο και οι «επικίνδυνες εντάσεις»-Τι ξεχνά η Βορειοατλαντική Συμμαχία

Συνομιλίες ΝΑΤΟ-Ρωσίας:Το αδιέξοδο και οι «επικίνδυνες εντάσεις»-Τι ξεχνά η Βορειοατλαντική Συμμαχία
© AFP 2021 / John Thys
Λάμπρος Ζαχαρής
Από τις πιο κρίσιμες συνομιλίες θεωρούνται αυτές που πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία στις Βρυξέλλες. Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμά τους.
Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγήθηκε προς το παρόν το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που συνεδρίασε την Τετάρτη για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Βασικό αίτημα της ρωσικής πλευράς ήταν να μην επεκταθεί περαιτέρω το ΝΑΤΟ και ειδικότερα προς την πλευρά της Ρωσίας, όμως η ΝΑΤΟϊκή πλευρά φαίνεται ότι απορρίπτει κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τα βασικά αιτήματα της Μόσχας, προσθέτοντας ότι άλλοι τομείς είναι ανοιχτοί σε συμβιβασμούς.
Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, εξήγησε ότι οι δύο πλευρές είχαν μια «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, φυσικά εστιάζοντας στις εντάσεις μέσα και γύρω από την Ουκρανία».

Η Μόσχα ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει δεκτή ως μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, «μόνο η Ουκρανία και οι 30 σύμμαχοι (σ.σ. του ΝΑΤΟ) μπορούν να αποφασίσουν πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος. Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα άσκησης βέτο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνο Γρίβα που μίλησε στο Sputnik ,«το αδιέξοδο στις συνομιλίες θα φέρει επικίνδυνες εντάσεις» ενώ το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ θα σηματοδοτούσε την «πιο βλακώδη γεωπολιτική ενέργεια στην ιστορία της αντιπαράθεσης των μεγάλων δυνάμεων».
«Μια αχρείαστη κρίση που θα δημιουργούνταν από αυτό το ενδεχόμενο θα προκαλούσε τρόμο και απέχθεια σε όλα τα "γεράκια" του δυτικού κόσμου επειδή δεν θα είχαν τη δυνατότητα να την ελέγξουν και ενδεχομένως οδηγούσε σε πολεμική αναμέτρηση» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή, θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμα και να υπήρχε αυτή η προοπτική.

«Πολλά ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται στο ΝΑΤΟ, δεν θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης καθώς πρόκειται για μια χώρα διαιρεμένη με περιοχές που έχουν αποσχιστεί. Αν τελικά εντασσόταν στο ΝΑΤΟ θα ηγούνταν άτυπα μιας πολεμικής επιχείρησης απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θα οδηγούσε σε μεγάλες αναταραχές» τονίζει ο κ. Γρίβας.

Ανάγκη να προταχθεί η διπλωματία
«Είναι σημαντικό όταν οι εντάσεις είναι υψηλές να συναντώνται οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών και φυσικά πάντα η διπλωματία πρέπει να αποτελεί το μέσο επίλυσης των διαφορών» εξηγεί στο Sputnik, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Προμηθειών και Διεθνών Σχέσεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπος Αδαμίδης.

«Η συζήτηση αφορούσε την ένταση γύρω από την Ουκρανία. Ουδέποτε όμως ειπώθηκε ότι η Ουκρανία πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή οφείλουμε να καταγράψουμε τα δεδομένα στη διεθνή σκηνή και να αναγνωρίσουμε τις ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την ασφάλειά της. Παράλληλα δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι τα κράτη μέσα στη διεθνή σκηνή έχουν το κυριαρχικό δικαίωμα να επιλέγουν τους οργανισμούς που θα ενταχθούν ή να επιλέγουν ως μέλη οργανισμών ποια κράτη θα εντάξουν σε αυτούς» προσθέτει ο κ. Αδαμίδης.
Αν υπάρχει κάποιο θετικό σημείο σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό είναι ότι το ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να συζητήσει για διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στα πυραυλικά όπλα στην Ευρώπη.
«Αξίζει να δούμε αν πραγματικά έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο και το ΝΑΤΟ δεν θα οπισθοχωρήσει εκ νέου. Πολύ πιθανό να πρόκειται για επικοινωνιακές ενέργειες χωρίς ουσία» τονίζει ο κ. Γρίβας.

Ακόμα σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να αποκαταστήσει την αποστολή του στη Μόσχα, καθώς και να εργαστεί για την επανέναρξη της ρωσικής διπλωματικής παρουσίας στην έδρα του στη βελγική πρωτεύουσα.

Τι ξεχνά το ΝΑΤΟ
Σύμφωνα πάντως με τον έμπειρο διπλωμάτη και πρέσβη επί τιμή Λεωνίδα Χρυσανθόπουλο που μίλησε στο Sputnik, το ενδεχόμενο επέκτασης του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην «ολοκληρωτική καταστροφή».
Ντροπιαστικό για τον δυτικό κόσμο, σύμφωνα με τον κ. Χρυσανθόπουλο, αποτελεί το γεγονός ότι η Δύση δεν επιθυμεί να τηρήσει τις υποσχέσεις που έχει δώσει από το 1990.
«Η Ρωσία φαίνεται να δέχεται να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ τα κράτη που ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, απαιτεί όμως πολύ σωστά από τη βορειοατλαντική συμμαχία να διακόψει την επέκτασή της προς τα ανατολικά. Για λόγους που είναι εύκολο να γίνουν κατανοητοί αυτό είναι απόλυτα λογικό επειδή με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει την περικύκλωσή της από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου