ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το Τιγκράι στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Τα παιδιά είναι τα θύματα του πολέμου και στο ΤιγκράιAP Photo/Ben Curtis
Το Τιγκράι στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
efsyn.gr
Η περιοχή Τιγκράι της βόρειας Αιθιοπίας βρίσκεται στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, καθώς οι μάχες στην περιοχή κλιμακώνονται και τα αποθέματα βασικών τροφίμων για τα ήδη υποσιτισμένα παιδιά εξαντλούνται.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διανείμει τις τελευταίες του προμήθειες σε δημητριακά, όσπρια και λάδι την επόμενη εβδομάδα στο Τιγκράι, όπου περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

Οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που είναι πιστές στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα και μαχητών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου του Τιγκράι, είχαν ως αποτέλεσμα ότι καμία νηοπομπή του WFP δεν έφτασε στο Μέκελε, την πρωτεύουσα του Τιγκράι, από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα αποθέματα διατροφικά εμπλουτισμένων τροφίμων για τη θεραπεία υποσιτισμένων παιδιών και γυναικών έχουν πλέον εξαντληθεί, ανέφερε η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Τα καύσιμα για την παράδοση των τελευταίων βασικών προμηθειών τροφίμων είναι επίσης εξαιρετικά λίγα, πρόσθεσε.

Επίσης εκφράζει ανησυχία για τα επίπεδα πείνας στις γειτονικές περιοχές της Αμχάρα και της Αφάρ, όπου περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια.

«Πρέπει τώρα να επιλέξουμε ποιος θα πεινάει για να αποτρέψουμε κάποιον άλλον από το να λιμοκτονήσει», δήλωσε ο Michael Dunford, περιφερειακός διευθυντής του WFP για την ανατολική Αφρική.

«Χρειαζόμαστε άμεσες εγγυήσεις από όλα τα μέρη της σύγκρουσης για ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους, μέσω όλων των οδών, σε όλη τη βόρεια Αιθιοπία. Οι ανθρωπιστικές προμήθειες απλώς δεν ρέουν με τον ρυθμό και την κλίμακα που χρειάζεται», τόνισε.

«Η έλλειψη τροφίμων και καυσίμων σημαίνει ότι καταφέραμε να φτάσουμε μόνο στο 20% όσων θα έπρεπε, σε αυτήν την τελευταία διανομή στο Τιγκράι. Βρισκόμαστε στο χείλος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής».

Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση στο Τιγκράι, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, ενώ αρκετά εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι οι τελευταίες ημέρες ήταν ιδιαίτερα αιματηρές λόγω ενός κύματος αεροπορικών επιδρομών.

Τουλάχιστον 108 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές που καταγγέλλεται ότι έγιναν από τις αεροπορικές δυνάμεις της Αιθιοπίας στην περιοχή του Τιγκράι από τις αρχές του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ο ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκφράζει την ανησυχία της μετά τις «βαθιά ανησυχητικές πληροφορίες που συνεχίζουμε να λαμβάνουμε για αμάχους που έπεσαν θύματα και την καταστροφή αστικής περιουσίας ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών στην περιοχή του Τιγκράι στην Αιθιοπία», σημείωσε η εκπρόσωπός της Ελίζαμπεθ Θρόσελ.

«Υπάρχουν αναφορές ότι τουλάχιστον 108 άμαχοι σκοτώθηκαν και 75 άλλοι τραυματίστηκαν από την αρχή της χρονιάς ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών που καταγγέλλεται ότι πραγματοποίησαν οι αιθιοπικές αεροπορικές δυνάμεις», υπογράμμισε η Θρόσελ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη και περιέγραψε πολλές επιδρομές, μεταξύ των οποίων μία κατά ενός μίνιμπας και μια άλλη εναντίον αεροδρομίου.

Μέχρι σήμερα το πιο φονικό αεροπορικό πλήγμα ήταν αυτό στον καταυλισμό εκτοπισμένων της πόλης Ντέντεμπιτ στις 7 Ιανουαρίου, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, συνέχισε.

Η Θρόσελ κάλεσε σήμερα τις αιθιοπικές αρχές και τους συμμάχους τους να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων βάσει του διεθνούς δικαίου, το οποίο αξιώνει να επαληθεύεται ότι οι στόχοι είναι στρατιωτικοί.

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση οφείλουν (...) να σταματήσουν κάθε επίθεση αν φαίνεται ότι ο στόχος δεν είναι στρατιωτικός ή ότι η επίθεση θα είναι δυσανάλογη. Ο μη σεβασμός στις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου», προειδοποίησε η Θρόσελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου