ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Φόβος πολέμου στη Γερμανία

Φόβος πολέμου στη Γερμανία
Ο φόβος πολέμου στη Γερμανία ξεκίνησε με τον "πόλεμο" στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Εδώ και εβδομάδες παρατηρούνται ορισμένες ελλείψεις σε φυτικά έλαια, αλεύρι, προϊόντα σόγιας, μακαρόνια, ρύζι και άλλα είδη μακράς διαρκείας. Σε σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Forsa που έγινε 4 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 69% των ερωτώμενων δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ άρα και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να παρασυρθούν στον πόλεμο. Η γεωγραφική εγγύτητα των στρατιωτικών συγκρούσεων ξυπνά ανησυχίες στους περισσότερους Γερμανούς. Και αναζητούν βοήθεια από τηλεφωνική συμβουλευτική υπηρεσία.

Ο φόβος ενώνει νέους και υπερήλικες

Η Κριστίνα Ζακαγιόφκσι είναι υπεύθυνη μιας τέτοιας υπηρεσίας στην Κολωνία. "Οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά ότι ο πόλεμος θα φτάσει σε εμάς στη Γερμανία" λέει στην Deutsche Welle. "Εκφράζουν πολύ συγκεκριμένους φόβους, όπως ότι θα σκοτωθούν με κάποιο τρόπο μέλη της οικογένειας ή φίλοι ή ότι θα βομβαρδιστούν τα σπίτια τους, ότι θα συμβούν πολύ άσχημα πράγματα που παρακολουθεί κανείς στα μέσα ενημέρωσης".Βοήθεια αναζητούν και νέοι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα καταστραφούν τα σχέδιά τους για το μέλλον. Πρόκειται για μια γενιά που δεν βίωσε τον πόλεμο παρά μόνο μέσα από τις διηγήσεις. Υπάρχει όμως κι αυτή η γενιά των υπερήλικων που έζησε τον πόλεμο. Ο Τόμας ντε Βαχρόι, Εντεταλμένος Φτώχειας της Ευαγγελικής Εκκλησίας, διευθύνει το Σπίτι Μπριτς στο Βερολίνο, όπου ζουν υπερήλικες.

"Λόγω των συνεχών απειλών από τον κ. Πούτιν, οι άνθρωποι τώρα φοβούνται" λέει. "Όχι για τον εαυτό τους αλλά για τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, όταν βλέπουν αυτά που συμβαίνουν. Λένε ότι τα εγγόνια τους δεν μπορούν να ζήσουν αυτά που έζησαν εκείνοι μετά τον πόλεμο, πείνα, χωρίς ρούχα και παπούτσια, φαγητό από τα χωράφια. Η μεταπολεμική περίοδος μεταξύ 1945 και 1955 ήταν μια δύσκολη περίοδος επανεκκίνησης. Αυτό δυσκολεύει τους ανθρώπους". Λογικά επιχειρήματα προφανώς δεν θα μπορούσαν να μεταπείσουν κάθε είδους καταστροφολόγους και "καταστροφόπληκτους" που εκκινούν συνεχώς από το χειρότερο σενάριο και προετοιμάζονται με ακρίβεια για τα χειρότερα.

Ζήτηση για μπούνκερ

Στο διαδίκτυο παρουσιάζουν σακίδια επιβίωσης, δισκία ιωδίου για την προστασία από τη ραδιενέργεια σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και δίνουν μαθήματα σε "αρχάριους". Ο φόβος όμως μετριέται και σε χρήμα. Ο κλάδος ασφάλειας ανθεί όσο ποτέ άλλοτε εδώ και καιρό. Εταιρείες, όπως τα "Συστήματα Καταφυγίων και Προστατευτικών Χώρων BSSD με έδρα το Βερολίνο έχουν κατακλυστεί από ερωτήσεις. "Μέχρι τώρα ο ημερήσιας αριθμός επισκέψεων στον ισότοπό μας ήταν ανάμεσα στις 100 και 300, αλλά με την έναρξη του πολέμου εκτοξεύτηκαν στα ύψη" λέει στη DW ο Μαρκ Σμίχεν, επικεφαλής επικοινωνίας της εταιρείας. "Η ζήτηση κυμαίνεται από μικρά δωμάτια από ατσάλι μέχρι υπόγεια ή γκαράζ που μετατρέπονται σε καταφύγια ή ακόμη και μπούνκερ με προστασία από ατομικές βόμβες".

Εφιάλτης για πολλούς Γερμανούς θα ήταν η κατάρρευση της παροχής ηλεκτρικού και νερού λόγω κυβερνοεπίθεσης από τους χάκερ του Πούτιν σε κρίσιμες υποδομές. Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έκανε έκκληση να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτή η απειλή. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών BSI είναι επίσης ασυνήθιστα ανήσυχο.

Ραλφ Μπόζεν

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου