ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Η Αχίλλειος Πτέρνα του ουκρανικού στρατού στη μάχη με τους Ρώσους

Η Αχίλλειος Πτέρνα του ουκρανικού στρατού στη μάχη με τους Ρώσους
Τα ερωτήματα για τις πραγματικές απώλειες του Κιέβου και γιατί κυριαρχούν στο διαδίκτυο οι ρωσικές απώλειες. Το μέτωπο που θα κρίνει πραγματικά την πορεία του πολέμου. Η ρωσική ανασύνταξη.

Η γενναία αντίσταση των Ουκρανών στη ρωσική επίθεση αναγνωρίζεται ευρέως από στρατιωτικούς αναλυτές σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, σιωπή, όμως, επικρατεί σε ότι αφορά τα στρατιωτικά προβλήματα του Κιέβου, επισημαίνουν οι Financial Τimes. Πρόκειται σημειώνουν για ένα κρίσιμο στοιχείο, δεδομένης της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με ποσοστό φθοράς και τις απώλειες του ουκρανικού στρατού.

Αν και ο ρωσικός στρατός ξεκίνησε άσχημα, οι δυνάμεις του ανασυντάσσονται και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αλλάζει τους στρατηγικούς του στόχους.

Ο Sidharth Kaushal, στρατιωτικός αναλυτής στο think-tank Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου επισημαίνει ότι «πρέπει να θυμόμαστε ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μερικές πολύ σημαντικές προκλήσεις». Όπως προειδοποίησε ο Thierry Burkhard, αρχηγός του επιτελείου άμυνας της Γαλλίας, σε συνέντευξή του στη Le Monde οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν ακόμη να «σαρώσουν» την ουκρανική αντίσταση.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι έχει χάσει 1.300 στρατιώτες σε σύγκριση με 7.000 Ρώσους που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή συνελήφθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές λένε ότι οι απώλειες της Ουκρανίας ήταν πιθανώς πολύ μεγαλύτερες: οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι ένα ισοδύναμο ποσοστό απωλειών με αυτό της Ρωσίας είναι εύλογο και αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου το 10% των στρατευμάτων της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες ουκρανικά τανκς και οχήματα έχουν επίσης καταστραφεί, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Μπορώ να σας πω ότι οι δυτικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμες σε αυτό το σημείο», είπε. «Χωρίς αυτές νομίζω ότι θα ήμασταν σε πολύ διαφορετικό μέρος, παρά τον απίστευτο ηρωισμό των Ουκρανών».

Ακόμη και το τρέχον επίπεδο αποστολής οπλικών συστημάτων, όμως, μπορεί να είναι ανεπαρκές. «Ανώτεροι [Ουκρανοί] αξιωματούχοι μου είπαν ότι οι προμήθειες αντιαρματικών και αντιαεροπορικών όπλων έχουν επιβραδυνθεί και τα αποθέματα εξαντλούνται», δήλωσε ο Paul Grod, επικεφαλής του Ουκρανικού Παγκόσμιου Κογκρέσου, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης. «Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό – διαφορετικά οι ουκρανοί μαχητές θα αντιμετωπίσουν τα ρωσικά τανκς μόνο με πολυβόλα».

Πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το εργοστάσια αεροσκαφών Antonov και το εργοστάσιο όπλων Artem κοντά στο Κίεβο καθώς και ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών κοντά στο Lviv, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία σκοπεύει να ακρωτηριάσει την ικανότητα της Ουκρανίας να κατασκευάζει πυρομαχικά.

Η κυριαρχία της Ουκρανίας στην πληροφόρηση κρύβει τις απώλειές της: χιλιάδες εικόνες με κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα έχουν τραβηχτεί από Ουκρανούς αμάχους, οι οποίοι είναι απίθανο να δημοσιεύσουν παρόμοιες φωτογραφίες με απώλειες της δικής τους πλευράς, επισημαίνουν οι Financial Τimes. Ετσι, αυτές οι εικόνες κυριαρχούν στο διαδίκτυο.

Τα κινητά τηλέφωνα των Ρώσων στρατιωτών κατασχέθηκαν από τους διοικητές τους- ένα μάθημα που πήραν από την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Η κίνηση είχε σκοπό να δώσει στη Ρωσία μεγαλύτερο έλεγχο στις πληροφορίες. Αντίθετα, όμως, άφησε ένα κενό που γέμισε από ουκρανικό περιεχόμενο.

Η Μόσχα δυσκολεύεται επίσης από την ανάγκη της να διατηρήσει στο εσωτερικό της την εικόνα ότι ο πόλεμος είναι μια περιορισμένη «ειδική επιχείρηση», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταφέρει στην τηλεόραση εικόνες των ουκρανικών απωλειών που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν το αντίθετο.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι οι επιχειρήσεις εξελίσσονται όπως σχεδιάστηκαν. «Δεν έχω δει κανένα στοιχείο ότι η συνολική πρόθεσή του έχει αλλάξει», είπε ένας αξιωματούχος.

Στο νότο, η Ρωσία είχε κάποια επιτυχία. Βαριές ουκρανικές απώλειες υπήρξαν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υπερκέρασαν τις θέσεις που υπερασπίζονταν οι Ουκρανοί στη χερσαία γέφυρα από την Κριμαία. Σε επίπεδο, ανοιχτό έδαφος, οι ρωσικές ομάδες μάχης μπόρεσαν επίσης να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν πιο εύκολα. Τουλάχιστον μία ταξιαρχία Ουκρανών - η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών- είναι παγιδευμένη υπερασπιζόμενη την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Για τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και τα βόρεια — όπου τα υλικοτεχνικά προβλήματα ήταν πιο έντονα, επειδή οι προμήθειες προέρχονται από αποθήκες στη Λευκορωσία και διέρχονται μέσω στενών, ευάλωτων δρόμων και όχι του σιδηροδρόμου— υπάρχουν ενδείξεις ανασυγκρότησης.
Αυτό υποβοηθήθηκε από την αυξημένη χρήση drones την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έναν δυτικό στρατιωτικό αξιωματούχο. Δεκάδες πετούν πάνω από την Ουκρανία και χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν στόχους και να παρέχουν δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης σε ρωσικές ομάδες μάχης.

Ούτε υπάρχει ένδειξη ότι η Ρωσία περιορίζει τα σχέδιά της, παρά τα προβλήματα εφοδιασμού. «Δεν έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να μετακινηθούν σε αμυντική θέση, κάτι που θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα έκαναν εάν ανησυχούσαν πραγματικά για τις προμήθειες», δήλωσε ο Kusti Salm, μόνιμος γραμματέας στο υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας.

Η Μόσχα επιδιώκει επίσης να αναπληρώσει τις δυνάμεις της με στρατεύματα από τα ανατολικά της Ρωσίας και ξένους μαχητές.

«Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα μπορούσαμε να δούμε την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γκούσταβ Γκρέσελ, αναλυτής του ρωσικού στρατού στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ίσως το πιο τρωτό σημείο της Ουκρανίας είναι η Joint Forces Operation (JFO), όπου το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών πόρων της αναπτύσσεται ακριβώς δυτικά του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Η Ρωσία επιδιώκει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, αποκόπτοντάς τους από το Κίεβο και παρασύροντάς τους σε ανοιχτή μάχη συνδυασμένων όπλων, στην οποία έχουν πλεονέκτημα οι ομάδες μάχης της.

Η συντριβή των δυνάμεων της Ουκρανίας με τέτοιο τρόπο θα ήταν τόσο μεγάλη νίκη όσο και η κατάληψη του Κιέβου, είπαν ορισμένοι αναλυτές, επικαλούμενοι τον Carl von Clausewitz, τον στρατιωτικό θεωρητικό που είδε την καταστροφή των στρατών και όχι την κατάληψη των πόλεων ως τον ταχύτερο δρόμο προς τη νίκη.

Ανεξάρτητα από αυτό, λίγοι πιστεύουν ότι ο αγώνας στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.

«Ακόμη και κάτω από τις καλύτερες υποθέσεις, αυτός θα είναι ένας πόλεμος με πολλές επιχειρησιακές παύσεις», είπε ο Kaushal του Rusi, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσει για πολύ καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου