ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Τουρισμός: Ψάχνουν σκλάβους, οι εργαζόμενοι απεργούν

Τουρισμός: Ψάχνουν σκλάβους, οι εργαζόμενοι απεργούν
Θεοπίστη Καπέτα
Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις απαιτούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, την ώρα πουοι εργοδότες γκρινιάζουν ότι δεν βρίσκουν προσωπικό και ετοιμάζονται να βγάλουν τα «σπασμένα» των δύο προηγούμενων χρόνων.

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Παρασκευή 24 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Αττικής, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση μπροστά στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, απαιτώντας τοπική κλαδική και επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του πενθήμερου-οκτάωρου.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων διεκδικούν προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου, την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την απομάκρυνση των εργολάβων, την ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα των μαγείρων και των καμαριερών και την επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων. «Παρά την τεράστια κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, οι μισθοί στα ξενοδοχεία είναι στα επίπεδα του 2007», υπογραμμίζει το Συνδικάτο. «Δεν σκοπεύουμε να ζήσουμε σαν δούλοι για να δεκαπλασιάζουν τα κέρδη τους οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες», προσθέτει.
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι γκρινιάζουν ότι φέτος δεν βρίσκουν υπαλλήλους για την τουριστική σεζόν, αλλά μάλλον πρέπει να εννοούν… σκλάβους. Τι να κάνει και ο «δύσμοιρος» ο πρωθυπουργός,

τους κάλεσε να… δώσουν καλύτερους μισθούς, μιλώντας στην 30η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Αυτό επιβάλλει η ελεύθερη αγορά αλλά και η κοινωνική ευθύνη», ψέλλισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Βέβαια, η ελεύθερη αγορά είναι εκείνη που επέβαλλε όλα τα προηγούμενα χρόνια σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους να δουλεύουν για ψίχουλα, με εξαντλητικά ωράρια και με διαμονή σε τρώγλες και container.

Πάντως, μετά από δυο χρόνια που οι σεζόν ήταν κουτσουρεμένες, το τουριστικό κεφάλαιο φαίνεται αποφασισμένο να βγάλει τα «σπασμένα» στις πλάτες των εργαζομένων. «Φέτος είναι κανόνας, οι επιχειρήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων, ακόμη και εντός της Αττική,ς δουλεύουν με συνθήκες νησιού. Μιλάμε πλέον για συνεχόμενες υπερωρίες κ.λπ. Από τη μια λένε ότι δεν πάει ο κόσμος να δουλέψει και από την άλλη κάνουν μονοήμερες συμβάσεις!», δηλώνει στο Πριν ο Γιάννης Σαλάπας, εργαζόμενος στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού και μέλος του αγωνιστικού σχήματος Λάντζα.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε την απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά και τη σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Η συγκεκριμένη κίνηση δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά μια επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης, ώστε να φανεί ότι «κάτι αλλάζει» εργασιακά και μισθολογικά στον κλάδο. Μην ξεγελιέστε όμως… Πρόκειται για την ίδια κυβέρνηση που με όλους τους αντεργατικούς νόμους (νόμος Χατζηδάκη κ.α.) νομιμοποίησε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, διαμόρφωσε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς για τους εργαζόμενους με τη κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή της 10ωρης εργασία χωρίς πληρωμή των υπερωριών, την αύξηση των υπερωριών σε 150 ώρες το εξάμηνο και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά επιπλέον κλάδους.

Οι μισθοί των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2007

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, οι κατώτατες αποδοχές στις επιχειρήσεις εστίασης αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κ.λπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου, ως εξής: για τον αρχιμάγειρα στα 964,42 ευρώ, για τον μάγειρα Α΄ στα 756,29 ευρώ και για τον μπάρμαν στα 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ΄, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με τη ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1η Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Για να καταλάβατε πάντως πόσο διατεθειμένοι είναι οι εργοδότες να τηρήσουν έστω και αυτήν την υποχρεωτική Κλαδική Σύμβαση με τις μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έστειλαν ποτέ τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξή της ως υποχρεωτικής!
ΠΡΙΝ

1 σχόλιο:

  1. Μυκονος ειναι τραγικο Νησι και δεν υπαρχει ελεγχος καθολου για να πας να δουλεψης σαν θυμα και να περνης 700-810 ευρω καθε μηνα ενω με της τιμες που εχουν βγαζουν τα 10πλασια (τιποτα δεν ερχεται ακριβω στο νησι ,ειναι παραμυθια) απο την αλλη υπαρχου νησια τα οποια θα μπορουσαν να ειχαν τουρισμο οπως Λεσβος αλλα ειναι μπουφη και κοιτανε να σε κλεψουν οσο μπορουν ,λιγα μερη της λεσβου ειναι τιμια και υπαρχει η χαζομαρα να κλεινουν 00:00 με 03:00 η ωρα με την οποια κλεινουν σταδιακα κατι μαγαζια .Μονο κλαψα μετα γιατι δεν εχουν τουρισμο και παει λεγοντας οταν ουτε η ιδιος ο νομος δεν κανει της παραλιες φιλικες στον καθενα απο της πετρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή