ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Η ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στην έκδοση του Ασάνζ!

Η ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στην έκδοση του Ασάνζ!
Η ΕΣΗΕΑ δεν εισάκουσε το αίτημα της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή να καλέσει σε διαμαρτυρία ενάντια στην έκδοση του Ασάνζ!

39 είναι πλέον οι δημοσιογράφοι που υπέγραψαν το λιτό κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.00 μ.μ έξω από τη βρετανική πρεσβεία ενάντια στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ. Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έστειλε τις αρχικές υπογραφές (εδώ οι υπογραφές) στην ΕΣΗΕΑ μαζί με την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σχήματος, ζητώντας το αυτονόητο, να αναρτηθεί το κάλεσμα στην ιστοσελίδα της ένωσης. Σήμερα, αντί άλλης απάντησης-δεν ξέρουμε καν αν πρωτοκολλήθηκε όπως ζητήσαμε-η ΕΣΗΕΑ υπογράφει απλά την ανακοίνωση διαμαρτυρίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας δημοσιογράφων. Σε ένα διπλανό γραφείο συζητούσαν για τη “δεοντολογία” με τα νέα μέλη. Δεοντολογία που ούτε καν τα μέλη του ΔΣτης ΕΣΗΕΑ δεν τηρούν.

Το αίτημα της “Πρωτοβουλίας για την ανατροπή” και παρακάτω το δελτίο Τύπου της ΕΣΗΕΑ

Προς ΔΣ ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Δεκάδες συνάδελφοι, οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε δύο ώρες χθές το βράδυ, καλούν σε συγκέντρωση σήμερα στις 7.00 το απόγευμα έξω από τη βρετανική πρεσβεία για να δηλώσουμε την αντίδρασή μας στην απόφαση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ. Σας στέλνω το κείμενο με τις υπογραφές καθώς και την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σχήματος.Καλούμε ως παράταξη και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να λάβει ανάλογη πρωτοβουλία για σήμερα. Παρακαλούμε να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΣΗΕΑ το κάλεσμα των δημοσιογράφων.
Τα δυο κείμενα επισυνάπτονται

Σας ευχαριστώ Ματίνα Παπαχριστούδη για την Πρωτοβουλία για την Ανατροπή

Η άσκηση της δημοσιογραφίας δεν είναι έγκλημα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ενώνει τη φωνή του με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τη Δημοσιογραφική Ένωση Αυστραλίας (ΜΕΕΑ) και ζητεί την ανάκληση της απόφασης έκδοσης του Julian Assange στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΔΟΔ:

«ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Αυστραλία: Να αναλάβει δράση η κυβέρνηση της χώρας για την ανάκληση της εντολής έκδοσης του Αssange

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Συμμαχία Μέσων Ενημέρωσης, Ψυχαγωγίας και Τεχνών (ΜΕΕΑ), το μέλος της Ομοσπονδίας από την Αυστραλία, καλούν την κυβέρνηση της χώρας να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία άσκησης πίεσης (lobbying), για να απορριφθούν όλες οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον Julian Assange. Η ΔΟΔ στηρίζει τη ΜΕΕΑ, καταγγέλλει την εντολή έκδοσης του Assange και ζητεί να του δοθεί χάρη και να του επιτραπεί να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Στις 17 Ιουνίου, η Υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Priti Patel ενέκρινε την έκδοση του Assange στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες βάσει του Νόμου περί Κατασκοπείας, επειδή δημοσιοποίησε κρατικά αρχεία των ΗΠΑ, που αποκαλύπτουν ότι ο αμερικανικός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων του πρακτορείου Reuters.

Ο Assange είναι μέλος της ΜΕΕΑ από το 2007 και η έκδοσή του στις ΗΠΑ έχει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να ανατραπεί. Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης διάρκειας έως και 175 ετών.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks πιθανότατα θα κρατείται στις ΗΠΑ υπό αυστηρές συνθήκες σε απομόνωση, παρά τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που θα επιδεινώσει ιδιαίτερα την υγεία του και το ενδεχόμενο να αυτοκτονήσει.

Το 2011 απενεμήθη στα WikiLeaks το βραβείο Walkey, για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη δημοσιογραφία. Με το ετήσιο αυστραλιανό δημοσιογραφικό βραβείο αριστείας Walkey αναγνωρίστηκε η συνεισφορά των Wikileaks στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, δίνοντας την ευκαιρία σε πληροφοριοδότες (whistleblowers) να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με τη ΜΕΑΑ οι κριτές του βραβείου Walkey θεώρησαν ότι τα WikiLeaks έκαναν χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, προκειμένου «να διεισδύσουν στο εσωτερικό των κυβερνητικών διεργασιών αποκαλύπτοντας μια χιονοστιβάδα ενοχλητικών αληθειών, σε ένα παγκόσμιο εκδοτικό πραξικόπημα» .

Έκτοτε κι άλλα ενημερωτικά μέσα χρησιμοποίησαν τους whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, για να αποκαλύψουν, μεταξύ άλλων, παγκόσμιους μηχανισμούς φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση των WikiLeaks, μόνο ο Julian Assange αντιμετωπίζει κατηγορίες, κανένα από τα άλλα ενημερωτικά μέσα που συνεργάστηκαν δεν αναφέρονται στις νομικές ενέργειες των ΗΠΑ. Το 2017, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έδωσε χάρη στην Chelsea Manning, αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, η οποία διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες στα WikiLeaks.

Η Κaren Percy, Ομοσπονδιακή Πρόεδρος της ΜΕΑΑ δήλωσε: «Καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να αναλάβει δράση υπέρ του Julian Assange και να ασκήσει πίεση lobbying για να απελευθερωθεί. Οι ενέργειες των ΗΠΑ συνιστούν ένα προειδοποιητικό σήμα σε δημοσιογράφους και whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος όπου κι αν βρίσκονται και υπονομεύουν την αποκάλυψη κάθε κακοδιαχείρισης. Οι σκέψεις μας αυτή τη δύσκολη στιγμή στρέφονται στον Julian και στην οικογένειά του».

Η ΔΟΔ δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της υπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου που επιτρέπει την έκδοση του Julian Assange αποτελεί βαρύ πλήγμα κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και συνιστά μεγάλη απειλή για τους δημοσιογράφους, τους whistleblowers ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο. Η ΔΟΔ καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναλάβει γρήγορα πρωτοβουλία και να παρέμβει ασκώντας πίεση lobbying στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Η.Β. προκειμένου ο Assange να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Η άσκηση της δημοσιογραφίας δεν είναι έγκλημα».
ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου