ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Όλαφ Σολτς: η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Όλαφ Σολτς: η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη

Με φόντο τις αποφάσεις που λαμβάνει αυτές τις μέρες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων για μακροχρόνια στρατιωτική και πολιτική στήριξη στην Ουκρανία αλλά και μεγάλη ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς υποστήριξε ότι πρέπει να εξασφαλίζεται καθημερινά η «μέγιστη δυνατή στήριξη» για την Ουκρανία, ισχυριζόμενος ωστόσο ότι αυτό μπορεί να γίνεται αποφεύγοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης, «η οποία θα μπορούσε να πλήξει όλο τον κόσμο».

Καθώς βέβαια στην πραγματικότητα όλες οι κυβερνήσεις προετοιμάζονται και εξοπλίζονται γι' αυτήν ακριβώς την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, αναφερόμενος στην ενίσχυση των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων ο Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία θα αποκτήσει τον μεγαλύτερο συμβατικό στρατό στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σε μια φάση που εντείνεται ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, και η Γερμανία διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια». Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Scholz ανακοίνωσε ένα ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (105 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ενισχύσει τη στρατιωτική άμυνα της Γερμανίας και να αντισταθμίσει τη χρόνια υποχρηματοδότηση δεκαετιών.

Υποσχέθηκε επίσης να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει δύο τοις εκατό του ΑΕΠ για την άμυνα, απαντώντας σε χρόνια κριτικής από στενούς συμμάχους ότι το Βερολίνο αποτυγχάνει να συνεισφέρει αρκετά στη συμμαχία.

Η εισβολή της Ρωσίας είχε οδηγήσει σε μια ανανεωμένη πεποίθηση «ότι πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα», είπε ο Scholz.

«Θα ξοδεύουμε κατά μέσο όρο περίπου 70 με 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την άμυνα τα επόμενα χρόνια», είπε, εννοώντας ότι «η Γερμανία είναι η χώρα που επενδύει τα περισσότερα σε αυτό».

Εξάλλου η Γερμανία σκοπεύει να συμμετάσχει με 15.000 στρατιώτες στις διευρυμένες δυνάμεις επέμβασης του ΝΑΤΟ, που θα ξεπεράσουν τους 300.000 στρατιώτες.

Η Γερμανία είχε μειώσει σταθερά το μέγεθος του στρατού της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από περίπου 500.000 την εποχή της επανένωσης το 1990 σε μόλις 200.000.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, ο Λιθουανός Πρόεδρος Γκ. Ναουσέντα επανέλαβε ότι το τρέχον δόγμα του ΝΑΤΟ για την Αμυνα της Βαλτικής δεν είναι πλέον «βιώσιμο» και χρειάζεται μετάβαση από την «αποτροπή» στην «προωθημένη άμυνα». Εκτός από περισσότερες χερσαίες δυνάμεις σε επίπεδο ταξιαρχιών (3.000 - 5.000 στρατιωτικοί), χρειάζεται πλέον αντιαεροπορική άμυνα, όχι μόνο επιτήρηση.

Το Βερολίνο έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τη διοίκηση ΝΑΤΟικής ταξιαρχίας στη Λιθουανία, δείχνοντας «πόσο ισχυρή και αποφασιστική είναι η δέσμευση της Γερμανίας να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα», και «το εκτιμάμε πάρα πολύ», είπε ο Ναουσέντα.

Η Γερμανία ηγείται του battlegroup («ομάδας μάχης») του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου