ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στα ανατολικά – Επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Βουγλεντάρ

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στα ανατολικά της Ουκρανίας με τις ρωσικές δυνάμεις να προσπαθούν να καταλάβουν τo Βουγλεντάρ, νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, που αποτελεί νέο «θερμό» σημείο του μετώπου. Πρόκειται για πόλη με ορυχεία σε απόσταση περίπου 150 χλμ από την Μπαχμούτ, όπου επίσης συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχό της.

Η Ρωσία προσπαθεί να διαπεράσει τις ουκρανικές αμυντικές γραμμές και να κυριεύσει το υπόλοιπο Ντονμπάς, αχανή βιομηχανική περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ όπως σημείωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση την 24η Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί η επέτειος της εισβολής.

«Οι μονάδες μας συνεχίζουν να προελαύνουν (…) έχουν φτάσει στο ανατολικό τμήμα της Βουγλεντάρ και συνεχίζεται το έργο τους στα περίχωρα», είπε το πρωί ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Ουκρανία διέψευσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Βουγλεντάρ. Ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού που είναι αρμόδιος για τη ζώνη αυτή, ο Γιεβγκέν Ιέριν, δήλωσε ωστόσο ότι οι ρωσικές επιθέσεις στη ζώνη αυτή απέτυχαν. Οι ουκρανικές δυνάμεις απώθησαν τους Ρώσους με το πυροβολικό τους, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο εχθρός δεν κατέγραψε επιτυχίες και αναδιπλώθηκε. Δεν εγκαταλείψαμε τις θέσεις μας», υποστήριξε ο Ιέριν.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια «πολύ σκληρή» κατάσταση στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ και χρειάζεται να έχει ταχύτερα προμήθειες όπλων και νέους τύπους όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Ρωσία επιδιώκει να «διασκορπίσει» τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσει «τις συνθήκες για αποφασιστική επιθετική επιχείρηση».

Ρωσικά χτυπήματα σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες έξω από το Χάρκοβο και στη Χερσώνα, από την οποία αποχώρησαν οι Ρώσοι το φθινόπωρο.

Από την πλευρά της η Μόσχα κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξαν σκόπιμα το κτίριο του τοπικού νοσοκομείου με εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών HIMARS, στην πόλη Νοβοάινταρ της περιφέρειας Λουγκάνσκ σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας 24.

Έναν ακόμη ουκρανικό βομβαρδισμό κατήγγειλε σήμερα ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να τραυματιστούν στο χωριό Bezlyudovka.

Επίσης η Ρωσία έχει μεταφέρει πρόσθετες δυνάμεις και εξοπλισμό στην περιοχή του Κουρσκ στα σύνορα με την Ουκρανία για την προστασία των συνόρων, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP Ria Novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου