ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Αύξηση 50% στις δολοφονίες δημοσιογράφων το 2022

Αύξηση 50% στις δολοφονίες δημοσιογράφων το 2022
Αύξηση των δολοφονιών δημοσιογράφων που αγγίζει το 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταδεικνύει έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists – CPJ) για το έτος 2022.

Τουλάχιστον 67 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι ΜΜΕ δολοφονήθηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2018, όπως τονίζει στην έκθεσή του ο οργανισμός.

Η CPJ έχει επιβεβαιώσει πως τουλάχιστον 41 εξ αυτών σκοτώθηκαν για λόγους που έχουν άμεση σχέση με την εργασία τους, ενώ συνεχίζει να ερευνά τα κίνητρα των θανάτων των υπόλοιπων 26. Η αύξηση οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στους αυξημένους αριθμούς θανάτων δημοσιογράφων στην Ουκρανία (15), το Μεξικό (13) και την Αϊτή (7). Οι τρεις αυτές χώρες συνθέτουν περισσότερες από τις μισές δολοφονίες δημοσιογράφων για το περασμένο έτος.

Η CPJ καταγράφει τρεις τύπους θανάτων δημοσιογράφων που σχετίζονται με την εργασία τους: στοχευμένες δολοφονίες ως αντίποινα για ρεπορτάζ – μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία· θάνατοι σε μάχη ή διασταυρούμενα πυρά· και θάνατοι σε άλλες επικίνδυνες αποστολές. Το CPJ καταγράφει επίσης τις δολοφονίες εργαζομένων υποστήριξης μέσων ενημέρωσης, όπως μεταφραστές, οδηγοί και φρουροί ασφαλείας· υπήρξε μια τέτοια δολοφονία το 2022, στο Καζακστάν.

Ανάμεσα στα συμπεράσματα της έκθεσης του οργανισμού είναι πως οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πόλεμο της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο, με καταγεγραμμένους τουλάχιστον 15 θανάτους, 13 εκ των οποίων επιβεβαιωμένα σκοτώθηκαν ενώ ασχολούνταν με τη συλλογή ειδήσεων και το ρεπορτάζ.

Επίσης, η Λατινική Αμερική ήταν το 2022 η πιο θανατηφόρα περιοχή για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, με τουλάχιστον 30 δολοφονημένους δημοσιογράφους, εκ των οποίων η CPJ έχει επιβεβαιώσει ότι 12 σκοτώθηκαν σε άμεση σχέση με το αντικείμενο του επαγγέλματός τους. Ο αριθμός καταδεικνύει τον σημαντικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή καλύπτοντας θέματα όπως το έγκλημα, η διαφθορά, η βία συμμοριών και το περιβάλλον.

Τέλος, η έκθεση του οργανισμού καταδεικνύει την ατιμωρησία του Ισραήλ, με αφορμή τη δολοφονία της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, για την οποία το ισραηλινό κράτος δεν έχει πραγματοποιήσει ανεξάρτητη έρευνα. Ο οργανισμός επίσης καταδεικνύει τη συστηματική στοχοποίηση δημοσιογράφων από το ισραηλινό κράτος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της CPJ να παραθέσει τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δήθεν παρουσία μαχητών της Χαμάς στο κτίριο όπου στεγάζονταν τα γραφεία του Associated Press και του Al Jazeera στη Γάζα, το οποίο βομβαρδίστηκε τον Μάιο του 2021.
infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου