ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Μπουρκίνα Φάσο: Το στρατιωτικό καθεστώς προτείνει τη δημιουργία «ομοσπονδίας» με το Μάλι

Ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο πρότεινε τη δημιουργία μιας «ομοσπονδίας» ανάμεσα στη χώρα του και το Μάλι, χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την τζιχαντιστική βία και διοικούνται από πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, οι οποίοι απαίτησαν την αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από τα εδάφη τους.

«Μπορούμε να συστήσουμε μια χαλαρή ομοσπονδία, που μπορεί να προχωράει ενισχύοντας και σεβόμενη τις προσδοκίες των μεν και των δε στις χώρες τους», δήλωσε ο Απολινέρ Κιελέμ ντε Τεμπελά, σύμφωνα με μια ανακοίνωση για την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μάλι προχθές Τρίτη και χθες Τετάρτη, την οποία δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Οι προκάτοχοί μας επιχείρησαν ενώσεις, όπως η Ομοσπονδία του Μάλι, που δυστυχώς δεν είχαν διάρκεια. Όμως έδειξαν τον δρόμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην εφήμερη προσπάθεια δημιουργίας μιας ομοσπονδίας ανάμεσα στο Μάλι, τη Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο και το Μπενίν (1959-1960) όταν αυτές οι πρώην γαλλικές αποικίες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους.

Ο ίδιος υποστήριξε πως «είναι ένα σχέδιο που οφείλουμε να προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε κατά την περίοδο μετάβασης, επειδή αν οι πολιτικοί επανέλθουν στην εξουσία, αυτό θα ήταν δύσκολο».

«Το Μάλι είναι μεγάλος παραγωγός βαμβακιού, ζωικού κεφαλαίου και χρυσού. Η Μπουρκίνα Φάσο παράγει επίσης βαμβάκι, ζωικό κεφάλαιο, χρυσό. Όσο ο καθένας πάει να κοιτάξει αλλού, δεν έχουμε τόσο πολύ βάρος, αλλά αν βάλουμε μαζί την παραγωγή του βαμβακιού, του χρυσού και του ζωικού κεφαλαίου του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, αυτό θα γίνει μια δύναμη», υπογράμμισε.
Το Μάλι «ενέπνευσε» τους ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο

«Ένας από τους λόγους για την επίσκεψή μου στο Μάλι, είναι πως διαπιστώσαμε πως για πολύ καιρό περάσαμε χρόνο να κοιτάμε αλλού, ενώ συχνά οι λύσεις είναι ακριβώς δίπλα μας», υπογράμμισε, λέγοντας πως η «αληθινή επανάσταση» που διεξάγει το Μάλι αφότου ανέλαβε την εξουσία ο συνταγματάρχης Ασιμί Γκοϊτά το 2020 «ενέπνευσε» τους νέους ηγέτες της Μπουρκίνα Φάσο.

Η Μπουρκίνα Φάσο, θέατρο δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, βρίσκεται από το 2015 σε ένα σπιράλ τζιχαντιστικής βίας που εμφανίστηκε στο Μάλι μερικά χρόνια πιο πριν και η οποία επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορά του.

Το νέο στρατιωτικό καθεστώς που προήλθε από το πιο πρόσφατο πραξικόπημα της 30ής Σεπτεμβρίου 2022, υπό τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ, ζήτησε την αποχώρηση των 400 Γάλλων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων της επιχείρησης Sabre που εδρεύουν στην Ουαγκαντούγκου.

Πρόκειται για ένα σενάριο που θυμίζει εκείνο του γειτονικού Μάλι όπου το στρατιωτικό καθεστώς που προήλθε από δύο πραξικοπήματα το 2020 και 2021 ώθησε τους Γάλλους στρατιώτες της δύναμης Barkhane προς την έξοδο.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters
onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου