ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Το «αίμα κυλάει» ακόμη, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη

Στον δρόμο θα βρεθούν για 15η χρονιά μαθητές, φοιτητές, πολίτες και συλλογικότητες που κρατούν ακόμη ζωντανή τη «σπίθα» της εξέγερσης του '08
Το «αίμα κυλάει» ακόμη, 15 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξη
efsyn.gr
«Κουμής, Κανελλοπούλου, Σαμπάνης, Φρακγούλης, Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα που θα ακουστούν ενάντια στις αστυνομικές δολοφονίες στην επέτειο της 6ης Δεκέμβρη.

Ήρθαν και φέτος «οι μέρες του Αλέξη», ο οποίος δολοφονήθηκε από τις σφαίρες του πρώην ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη του 2008, 15 χρόνια πριν.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια είναι ένα γεγονός που στιγμάτισε ανεξίτηλα το συλλογικό νου της νεολαίας και επικαθόρισε τον αγώνα μιας ολόκληρης γενιάς όχι μόνο απέναντι στην αστυνομική καταστολή αλλά και στην υποθήκευση του μέλλοντός της στην ανεργία, την επισφάλεια και την άγρια λιτότητα που φαινόταν να έρχεται στη δίνη μιας κρίσης που ήταν ήδη αισθητή στα πρώιμα σταδιά της.
Η οργή που ξέσπασε τότε και έλαβε χαρακτήρα βαθύτερων ερωτημάτων για το ποια είναι η ζωή που επιθυμούν να ζήσουν οι νέοι και οι νέες κληροδότησε στους αγώνες των μετέπειτα χρόνων τη φλόγα της εξέγερσης που ξέσπασε τον Δεκέμβρη του 2008 και συντάραξε την ελληνική κοινωνία.


Δυστυχώς, έκτοτε τα ονόματα ανήλικων παιδιών εξακολουθούν να γράφονται στις μαύρες σελίδες των δολοφονιών στα χέρια αστυνομικών και το αίσθημα ενάντια στην κρατική καταστολή και την αδικία που συντηρεί το σύστημα παραμένουν επίκαιρα.

Έτσι, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, οργανώσεις και συλλογικότητες πρόκειται να βρεθούν και φέτος στον δρόμο, όπου θα πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις για τη 15η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξη. Μετά τις δολοφονίες των ανήλικων Ρομά, Νίκου Σαμπάνη, Κώστα Φραγκούλη και Χρήστου Μιχαλόπουλου από αστυνομικά πυρά «το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» ακόμα, κατά το σύνθημα που βγήκε από τους κόλπους εκείνου του Δεκέμβρη μαζί με συνθήματα όπως «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες», «Κουμής, Κανελλοπούλου, Σαμπάνης, Φρακγούλης, Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγορόπουλος αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ.», μεταξύ άλλων.

Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας οργανώνονται κινητοποιήσεις, στις 12 το πρωί με πρωτοβουλία μαθητών, σχολείων και φοιτητικών συλλόγων και στις 6 το απόγευμα με σωματεία, φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αποφάσεις για συμμετοχή στις πορείες έχουν λάβει αρκετοί Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα, μεταξύ αυτών η Αρχιτεκτονική, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, οι Χημικοί Μηχανικοί και η ΣΕΜΦΕ στο ΕΜΠ έπειτα από Γενικές Συνελέυσεις. Απόφαση έλαβε επίσης και ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού ΕΚΠΑ, καθώς και της ΣΔΟΚΕ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου