ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Πρέβεζα: «Ξεζούμισμα» και μετά… απόλυση

Πρέβεζα: «Ξεζούμισμα» και μετά… απόλυση
Αδίστακτος εκδότης έστειλε στην ανεργία εργαζόμενο-πασπαρτού
Ντίνα Χαριτάτου

▸O Βασίλης ήταν ένας εργαζόμενος που τα έκανε… όλα σε πανηπειρωτική εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα την Πρέβεζα.

Το βασικό του επάγγελμα ήταν γραφίστας και εργαζόταν με τηλεργασία με έδρα την Άρτα. «Έστησε» εικαστικά την εφημερίδα, την σελιδοποιούσε κάθε βδομάδα, «ανέβαζε» και ειδήσεις στην ιστοσελίδα της, ενώ εκτελούσε και χρέη κούριερ, διανέμοντάς την έως και σε 400 συνδρομητές και σημεία πώλησης σε Άρτα και Φιλιππιάδα.

Κι όλα αυτά μέσω ενός προγράμματος της ΔΥΠΑ, όπου σχεδόν το σύνολο μισθών και ασφαλιστικών εισφορών τα πλήρωνε το κράτος και όχι ο εργοδότης. Η κατάληξη αυτή της άκρως εκμεταλλευτικής «συνεργασίας» ήταν η απόλυση λίγους μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος, αφού ο εργοδότης αρνήθηκε να κάνει τροποποιητική δήλωση και να συνεχίσει να απασχολεί τον Βασίλη ο οποίος ήταν πρακτικά… όλη η εφημερίδα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Πριν ο Βασίλης (το επώνυμό του είναι στη διάθεση εφημερίδας όπως και το όνομα του εντύπου), κάθε Τρίτη «ανέβαζε» ειδήσεις στο σάιτ, την Τετάρτη σελιδοποιούσε την εφημερίδα επί 12ωρο, την Πέμπτη έως το μεσημέρι «έκλεινε» το φύλλο και Σάββατο με Δευτέρα εργαζόταν στη διανομή και στη συλλογή συνδρομών. Είχε προσληφθεί με δεκαπεντάμηνο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με τον βασικό μισθό. Όταν το πρόγραμμα καθυστερούσε τα χρήματα, ο εργοδότης δεν τον πλήρωνε κι αυτό κάποια στιγμή έφτασε έως και τους πέντε συνεχόμενους μήνες.

Το πρόγραμμα έληξε τον Νοέμβριο του 2022 και το δίλημμα του εργοδότη προς τον Βασίλη ήταν είτε να βγει ταμείο ανεργίας και να συνεχίσει με «μαύρα» (500 ευρώ) είτε να γίνει τετράωρος με τα μισά χρήματα. Για επτά μήνες συνέχισε με πλήρη απασχόληση, αλλά αργότερα, εντελώς τυχαία, ανακάλυψε ότι ο εργοδότης είχε μετατρέψει τη σύμβασή του σε τετράωρη χωρίς να τον ρωτήσει και έχοντας πλαστογραφήσει την υπογραφή του!

Παρά το ότι ο εργαζόμενος ζήτησε να υπάρξει τροποποιητική δήλωση και να λήξει το θέμα, ο εργοδότης αρνήθηκε, επικαλούμενος το υψηλό κόστος λόγω προστίμου. Τον περασμένο Αύγουστο, όντας σε άδεια, ο Βασίλης είδε ότι η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται κανονικά, προφανώς από άλλον εργαζόμενο και, σε επικοινωνία με τον εργοδότη, του ανακοινώθηκε ότι θα απολυθεί, καθώς «εκβίασε» τον εργοδότη του, λέγοντάς του ότι θα τον μηνύσει και θα διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Ακόμα και όταν τελικά τον απέλυσε, έλαβε τα 2/3 του επιδόματος ανεργίας, επειδή φαινόταν ότι εργαζόταν ως τετράωρος! Ο εργαζόμενος προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για τη στάση του εργοδότη, όπου το πόρισμα που εκδόθηκε αναφέρει ότι δεν υπήρξε επίλυση της εργατικής διαφοράς και προτείνει στον εργαζόμενο να προσφύγει στα δικαστήρια. Έπεται επιπλέον αγωγή για πλαστογράφηση της υπογραφής του, ενώ ο εργαζόμενος διεκδικεί και οφειλές περίπου 4.000 ευρώ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (09.12.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου