ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Σαρώνει τη Γάζα το Ισραήλ - Δημιουργεί υγειονομική «βόμβα»


AP Photo/Hatem Ali
Σαρώνει τη Γάζα το Ισραήλ - Δημιουργεί υγειονομική «βόμβα»
efsyn.gr
Σωροί σκουπιδιών στη νότια Γάζα, όπου ο ισραηλινός στρατός οδηγεί τους άμαχους, που αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για να γλιτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές • ΠΟΥ: Αδιανόητες οι συνθήκες στα νοσοκομεία

Kατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για νέα εκεχειρία στη Γάζα με το Ισραήλ να αποσύρει χθες τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ υποστηρίζοντας ότι οι όροι συμφωνίας παραβιάστηκαν από τη Χαμάς, η οποία διαμηνύει πως οι συνομιλίες ανταλλαγής αιχμαλώτων-κρατουμένων δεν θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα.
Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς βάζοντας στο στόχαστρο ξανά προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ τα νοσοκομεία παραμένουν σε δραματική κατάσταση με αποτέλεσμα να διαφαίνεται υγειονομική κρίση, ενώ παράλληλα έλλειψη τροφίμων και νερού. Οι κάτοικοι, που εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα αναγκαστικά εξαιτίας των ισραηλινών προειδοποιήσεων, συνωστίζονται σε μια ακόμα πιο μικρή περιοχή που στερείται βασικών υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έφτασαν στον καταυλισμό Ain al-Sultan, βόρεια της Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τους στρατιώτες να προχωρούν σε επιδρομές σε σπίτια.
Ένας 21χρονος έπεσε νεκρός, αφού πυροβολήθηκε το πρωί από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή στην Qalqilya, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.
Νέα επίθεση έγινε τα ξημερώματα και στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο στρατός ανέφερε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων την Παρασκευή που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν χθες «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «πάνω από 250 ρουκέτες» προσθέτοντας ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν.

ΠΟΥ: Αδιανόητες οι συνθήκες στα νοσοκομεία

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε χθες ότι οι συνθήκες συνθήκες στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Γάζα είναι παραπάνω από ανεπαρκείς και αδιανόητες για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης.

Μετά από επίσκεψή του στην υπερπλήρη ιατρική εγκατάσταση, όπου νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς, είπε πως γεμίζουν «κάθε γωνιά».

«Οι ασθενείς λάμβαναν φροντίδα στο πάτωμα, ουρλιάζοντας από τον πόνο», τόνισε ο Γκεμπρεγέσους. «Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις για να εκφράσω την ανησυχία μας για αυτό που βλέπουμε» σημείωσε.
AP Photo/Leo Correa

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση οι άμαχοι παραμένουν σε αδιέξοδο και αντιμέτωποι με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εργαζόμενοι της αμερικανικής ΜΚΟ Mercy Corps δήλωσε ότι ένας φούρνος στην πόλη αλ-Νουσεϊράτ βομβαρδίστηκε μόλις δύο ημέρες αφότου η οικογένειά της μετακόμισε εκεί από την πόλη της Γάζας.

«Ήταν μεσάνυχτα όταν βομβάρδισαν το αρτοποιείο και τους εργαζόμενους μέσα σε αυτό. Ξυπνήσαμε από τον ήχο πολύ δυνατών βομβαρδισμών και οι εργάτες που ήταν ακόμα ζωντανοί ούρλιαζαν και οι φωνές τους ήταν πολύ δυνατές», είπε. «Κάθε μέρα ήταν μια νέα φρίκη. Την επόμενη μέρα, βομβάρδισαν μια αγορά στον ίδιο δρόμο» συμπλήρωσε

Οι επιθέσεις ανάγκασαν την οικογένεια να επιστρέψει στο σπίτι της στα βόρεια, το οποίο βρήκε μισοκατεστραμμένο, αλλά αναγκάστηκε να φύγει ξανά όταν οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν στη γειτονιά τους, αναγκασμένοι να περπατήσουν νότια.

«Είδα τον θάνατο καθώς περπατούσα μέσα από αυτόν τον "ασφαλή" διάδρομο περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Ευχήθηκα να πεθάνω εκείνη τη στιγμή και να μη μυρίσω τη μυρωδιά του αίματος, να μη δω τα μέλη του σώματος, να μη δω το θάνατο παντού στην πατρίδα μου», είπε η υπάλληλος. «Εύχομαι να μην είχα φύγει ποτέ από το σπίτι μου, αντί να ζω σε αυτή την "ψεύτικη ασφάλεια" στην οποία μας έστειλαν. Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος αυτής της εκεχειρίας είναι να αναγκάσει όσους παραμένουν στο βορρά να φύγουν και να εμποδίσει οποιονδήποτε να επιστρέψει εκεί».

Νέα διαδήλωση για τους ομήρους

Χθες εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των 137 ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί είχαν αφίσες με τις φωτογραφίες των ομήρων. Τέσσερις πρώην όμηροι απευθύνθηκαν στο πλήθος μέσω βιντεοσύνδεσης, για να μιλήσουν για όσα βίωσαν -τον φόβο, την πείνα, την έλλειψη ύπνου- κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους.

«Οι κόρες μας είδαν πράγματα που παιδιά αυτής της ηλικίας, ή κάθε ηλικίας, δεν πρέπει να βλέπουν», δήλωσε η Ντανιέλ Αλονι, 45 ετών, που απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου με την πεντάχρονη κόρη της.

Η Έλενα Τρουπάνοφ, που αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη και που βρέθηκε στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, έκανε έκκληση: «Πρέπει να φέρουμε πίσω τον Σάσα μου και τους υπόλοιπους» ομήρους, δήλωσε, αναφερόμενη στον γιο της, που συνεχίζει να κρατείται.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων, περισσότεροι από 3.400 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου