ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Αντιμεταναστευτικό σχέδιο του CDU με το βλέμμα τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους


Kay Nietfeld/dpa via AP
Αντιμεταναστευτικό σχέδιο του CDU με το βλέμμα τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους
efsyn.gr
Αντιμεταναστευτικά σχέδια και στη Γερμανία με στόχο την αποστολή προσφύγων στη Ρουάντα αλλά από τους αντιπολιτευόμενους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) προκαλούν ανησυχίες. Το δεξιό κόμμα επιδιώκει να αυξήσει τους ψηφοφόρους του και να αποσπάσει όσους μετακινήθηκαν στο ακροδεξιό AfD -δεύτερο στις δημοσκοπήσεις- με σαρωτική αλλαγή στο μεταναστευτικό και την πολιτική ασύλου της χώρας.

Ο Γενς Σπαν, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε πως αυτή τάσσεται υπέρ της μεταφοράς προσφύγων για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η Ρουάντα και η Γκάνα στην Αφρική, ή σε ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.

«Αν το κάναμε αυτό και το συνεχίζαμε με συνέπεια για τέσσερις, έξι, οκτώ εβδομάδες, θα βλέπαμε τον αριθμό να μειώνεται δραματικά» δήλωσε ο Σπαν, αναφερόμενος σε ένα 70σέλιδο σχέδιο θέσεων, που παρουσίασε το CDU την περασμένη Δευτέρα. Αν το κόμμα του ήταν κυβέρνηση, είπε, θα πρότεινε τον περιορισμό του αριθμού των αιτούντων άσυλο και τη μετακίνηση όσων εισέρχονται στην Ε.Ε. σε «ασφαλείς τρίτες χώρες».

Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα ο Σπαν ισχυρίστηκε πως το σχέδιο θα λειτουργήσει ως «αντικίνητρο» για τους πρόσφυγες, που επιλέγουν «παράτυπους τρόπους» για να φτάσουν στη Γερμανία. «Αν είμαστε συνεπείς σε αυτό ... πολλοί άνθρωποι δεν θα ξεκινούσαν καν το ταξίδι εξ αρχής, αν είναι σαφές ότι μέσα σε 48 ώρες θα βρεθούν σε μια ασφαλή τρίτη χώρα εκτός Ε.Ε.» είπε προκλητικά.

Η Αϊρίν Μίχαλιτς από τους Πράσινους τον κατηγόρησε ότι εξυπηρετεί τις δεξιές φωνές. «Ευτυχώς βρισκόμαστε σε ένα συνταγματικό κράτος και χρειαζόμαστε νομικά βιώσιμες λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αναζητούν προστασία, όχι λαϊκισμό που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» σχολίασε.

Νομικοί, ακτιβιστές και όχι μόνο έχουν εκφράσει έντονα τις ανησυχίες τους σχετικά με τα περί «τρίτης χώρας». Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για θέματα ένταξης και μετανάστευσης της Γερμανίας έχει επανειλημμένα καλέσει τους υποστηρικτές μιας τέτοιας στρατηγικής να εξηγήσουν πώς είναι δυνατόν να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες θα εφαρμόζονται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Καμία χώρα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εφαρμόσει την πρακτική αυτή. Ωστόσο, θυμίζουμε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, προωθεί νομοσχέδιο για την εξορία αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα. Επίσης, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, πρότεινε την αποστολή αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, ενώ και η Αυστρία έχει επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον της για ένα τέτοιο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου