ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Η πολεμική οικονομία του Ναπολέοντα | Michael Roberts blog

Η πολεμική οικονομία του Ναπολέοντα

Το κείμενο που ακολουθεί αλιεύτηκε από το blog του μαρξιστή οικονομολόγου Michael Roberts και δημοσιεύτηκε στις 9/12/2023. Με αφορμή την αμφιλεγόμενη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με πρωταγωνιστή τον Χοακίν Φοίνιξ, ο Ρόμπερτς προχωράει σε μια συνοπτική ανάλυση της πολεμικής οικονομίας του Ναπολέοντα. Το δημοσιεύουμε σήμερα σε ελληνική μετάφραση.

Με την «Πολεμική οικονομία του Ναπολέοντα» εγκαινιάζουμε τη λειτουργία ενός καινούργιου blog με επιλεγμένες αναδημοσιεύσεις από ελληνικά και ξένα μέσα. Ο σκοπός είναι καθαρά ενημερωτικός και ενίοτε ψυχαγωγικός. Τα κείμενα δεν εκφράζουν τια ενδιαφέροντα του κατόχου του, χωρίς να αποσκοπεί σε οποιοδήποτε κέρδος από αυτά. Ευχαριστώ τους φίλους που ασχολήθηκαν για τη μετάφραση του κειμένου. Τα πιθανά λάθη στην επιμέλεια βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο εμένα.

Ε.Μ.

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη έχει επικριθεί από πολλές πλευρές. Κινηματογραφικά, κάποιοι εκτιμούν ότι είναι βαρετή, ανεξήγητη σε ορισμένα σημεία και ακατάληπτη σε άλλα. Οι ιστορικοί επικριτές υποστηρίζουν ότι απλώς δεν είναι ιστορικά σωστή - στην οποία ο Σκοτ ανταπάντησε ότι "Με συγχωρείς, φίλε, ήσουν εκεί; Όχι; Τότε, βγάλε το σκασμό". Προφανώς, ο Σκοτ έχει μεγάλη κατανόηση του σκοπού της ιστορικής έρευνας.

Ωστόσο, η κριτική μου για την ταινία είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική εξήγηση γιατί ο Ναπολέων έφτασε στην κορυφή της Γαλλικής Επανάστασης, γιατί κέρδισε τις μάχες του και γιατί έχασε τον πόλεμο στο τέλος. Επιπλέον, όπως έχουν επισημάνει και άλλοι, η ταινία υιοθετεί την άποψη ότι η επανάσταση μετατράπηκε σε τρομοκρατία και στη συνέχεια σε δικτατορία και ότι αυτός είναι ο τρόπος όλων των επαναστάσεων στις οποίες εμπλέκεται ο "όχλος". Αυτή η συμβατική αντιδραστική οπτική αφήνει απ' έξω ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που πέτυχε η επανάσταση και εισήγαγε ο Ναπολέων.


Πράγματι, είναι η οικονομία του πολέμου του Βοναπάρτη εναντίον των αντιδραστικών μοναρχικών δυνάμεων της Βρετανίας, της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας που λείπει από την πρωτόγονη βιογραφία του Σκοτ, η οποία επικεντρώνεται στις μάχες, στην προσωπικότητά του και στη σεξουαλική του σχέση με τη Ζοζεφίν ντε Μποαρνέ, κόρη ενός δουλοκτήτη καλλιεργητή ζάχαρης. Ναι, τα άτομα μπορούν να επηρεάσουν την ιστορία, αλλά όπως επεσήμανε ο Μαρξ στο δοκίμιό του Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη (όταν ανέλυε την άνοδο στην απόλυτη εξουσία του ανιψιού του Ναπολέοντα "αυτοκράτορα" Λουδοβίκου το 1852): "Οι άνθρωποι φτιάχνουν την ιστορία τους, αλλά δεν την φτιάχνουν όπως θέλουν- δεν την φτιάχνουν κάτω από συνθήκες που επιλέγουν οι ίδιοι, αλλά κάτω από συνθήκες που υπάρχουν ήδη, δεδομένες και μεταδιδόμενες από το παρελθόν".

Ο Ναπολέων ξεκίνησε ως ριζοσπάστης επαναστάτης που υποστήριζε το καθεστώς των Ιακωβίνων και κατέληξε ως "αυτοκράτορας" (προς αποτροπιασμό των δημοκρατών, όπως ο συνθέτης Μπετόβεν, ο οποίος σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφαίρεσε την αφιέρωσή του στον Ναπολέοντα από μία από τις συμφωνίες του). Ο Ναπολέων ήρθε στην εξουσία ως υπερασπιστής της δημοκρατίας, αλλά μετέτρεψε έναν πόλεμο άμυνας σε πόλεμο κατάκτησης για μια αυτοκρατορία στην Ευρώπη ως αντιστάθμισμα για την αυτοκρατορία που είχε χαθεί στην Ινδία, την Καραϊβική και τη Βόρεια Αμερική κατά το τελευταίο μέρος του 18ου αιώνα. Εκατομμύρια μαχητές και πολίτες έχασαν τη ζωή τους στους "ναπολεόντειους πολέμους", ο ίδιος αριθμός αναλογικά με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο όρος Βοναπαρτισμός επινοήθηκε για να περιγράψει πώς ένας άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει την απόλυτη εξουσία σε μια κατάσταση όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι τόσο ισορροπημένες και ασταθείς που οι προοδευτικές ταξικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν άμεσα απέναντι στην αντίθεση των αντιδραστικών ταξικών δυνάμεων.

Πριν από τον Βοναπάρτη, υπήρχαν και άλλοι Βοναπάρτες. Υπήρχε ο Ρωμαίος Ιούλιος Καίσαρας, ένας στρατιωτικός ηγέτης που στηρίχθηκε στις μάζες των αγροτών και των πόλεων ενάντια στους αριστοκράτες της Συγκλήτου και τελικά (αν και για λίγο) απέκτησε την αυτοκρατορική εξουσία. Στη συνέχεια, στην Αγγλία του 1640, υπήρχε ο Κρόμγουελ, ένας γαιοκτήμονας αγρότης, ο οποίος έγινε στρατιωτικός ηγέτης των κοινοβουλευτικών δυνάμεων που νίκησαν τη βασιλική αντίδραση και στη συνέχεια κυβέρνησε ως "Λόρδος Προστάτης" για δέκα χρόνια. Στη συνέχεια, υπήρξε ο Στάλιν, ένας επαναστάτης μπολσεβίκος, ο οποίος τελικά εγκαθίδρυσε μια φαύλη δικτατορία του ενός ανδρός που στηρίχτηκε πάνω και ανάμεσα σε μια αποδυναμωμένη εργατική δημοκρατία και τις δυνάμεις της καπιταλιστικής αντίδρασης που περιβάλλουν τη Ρωσία.

Στην 18η Μπρυμαίρ του ο Μαρξ υπολόγιζε ότι "ο Καμίλ Ντεμουλέν, ο Νταντόν, ο Ροβεσπιέρος, ο Σαιν Ζυστ και ο Ναπολέων" ήταν "οι ήρωες καθώς και τα κόμματα και οι μάζες της παλιάς Γαλλικής Επανάστασης" και ότι "επιτέλεσαν το έργο της .... απελευθέρωσης και της εγκαθίδρυσης της σύγχρονης αστικής κοινωνίας. Οι πρώτοι γκρέμισαν τη φεουδαρχική βάση σε κομμάτια και κούρεψαν τα φεουδαρχικά κεφάλια που είχαν φυτρώσει πάνω της. Ο άλλος (Ναπολέων - MR) δημιούργησε στο εσωτερικό της Γαλλίας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μόνο ο ελεύθερος ανταγωνισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί, να αξιοποιηθεί η διαμελισμένη γαιοκτησία και να απασχοληθεί η αδέσμευτη βιομηχανική παραγωγική δύναμη του έθνους- και πέρα από τα γαλλικά σύνορα σάρωσε παντού τους φεουδαρχικούς θεσμούς, στο βαθμό που ήταν απαραίτητο για να παράσχει στην αστική κοινωνία της Γαλλίας ένα κατάλληλο σύγχρονο περιβάλλον στην ευρωπαϊκή ήπειρο".


Ο νεαρός Ιακωβινός στρατιώτης

Ένας άνθρωπος μπορεί να γράψει ιστορία, αλλά μόνο μέσα στις δεδομένες συνθήκες. Οι οικονομικές συνθήκες και η ισορροπία δυνάμεων ήταν αυτές που έκριναν τους "Ναπολεόντειους πολέμους". Ο Ναπολέων κέρδισε πολλές μάχες, αλλά και πάλι έχασε τον πόλεμο. Γιατί; Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η Γαλλία απλώς δεν είχε τους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και, πάνω απ' όλα, χρηματοδότηση για να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο εναντίον των συνδυασμένων δυνάμεων των απόλυτων μοναρχιών που υποστηρίζονταν από τη δύναμη πυρός και τον πλούτο της ανερχόμενης ηγεμονικής Βρετανίας.

Η διατήρηση του πολέμου εξαρτάται από δύο μέτρα: τους οικονομικούς πόρους που είναι διαθέσιμοι για τη χρηματοδότηση του πολέμου και την ικανότητα προμήθειας οπλισμού και κατάλληλων ανδρών στο πεδίο της μάχης. Από το 1789 έως το 1815, η Γαλλία αντιμετώπισε επτά αντίπαλους Συνασπισμούς και κατάφερε να νικήσει έξι. Όπως το έθεσε ένας αναλυτής: "αυτό το κατόρθωμα αποδίδεται συχνά στην τακτική και στρατηγική σκέψη του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ωστόσο, η χώρα τελικά ηττήθηκε κάτω από την πίεση της συνδυασμένης ανώτερης οικονομικής, δημογραφικής, βιομηχανικής δύναμης των Συμμάχων".

Η γαλλική επαναστατική δημοκρατία μετά το 1789 βρέθηκε αμέσως αντιμέτωπη με μια αντιδραστική αντεπανάσταση από τους βασιλικούς στο εσωτερικό και μια ξένη εισβολή από το εξωτερικό. Και δεν είχε χρήματα για να χρηματοδοτήσει την άμυνα της δημοκρατίας. Οι ηγέτες των Ιακωβίνων ήλπιζαν ότι η δήμευση του εκκλησιαστικού πλούτου και των βασιλικών περιουσιών θα τους βοηθούσε. Αλλά αυτά που συγκεντρώθηκαν δεν ήταν απλώς αρκετά για να δημιουργηθεί ένας μαχητικός επιτυχημένος στρατός και να καλυφθούν οι κοινωνικές ανάγκες ενός πεινασμένου πληθυσμού. Έτσι, η επαναστατική κυβέρνηση τύπωσε χρήμα - μάλιστα υπήρχε ήδη ιδιωτική εκτύπωση χρήματος που ήταν εκτός του ελέγχου τους. Η προσφορά χρήματος εκτοξεύτηκε και έτσι αυξήθηκε ο πληθωρισμός.

Το 1793, υπό την κυβέρνηση των Ιακωβίνων, το συνολικό χρήμα σε κυκλοφορία αποτιμήθηκε σε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια φράγκα, υπερδιπλάσιο του αρχικού ποσού που είχε συγκεντρωθεί από τις κατασχέσεις. Ο πεινασμένος πληθυσμός λεηλατούσε τα καταστήματα για ρούχα και τρόφιμα. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση κατέβαλε κοινωνικές παροχές για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα. Μέχρι το 1795, η συνολική προσφορά χρήματος αυξήθηκε σε 4,4 δισεκατομμύρια φράγκα και η συναλλαγματική ισοτιμία του φράγκου με τη βρετανική λίρα έπεσε κατά 45%. Μέχρι το σημείο της αντεπαναστατικής απομάκρυνσης της ηγεσίας των Ιακωβίνων και της εγκαθίδρυσης του Διευθυντηρίου, η προσφορά χρήματος είχε πολλαπλασιαστεί σε 20 δισεκατομμύρια φράγκα, πάνω στα οποία η κυβέρνηση εξέδωσε ομόλογα για άλλα 50 δισεκατομμύρια.

Αλλά δεν ήταν όλα καταστροφή, αντίθετα με τις απόψεις των ιστορικών σήμερα. Η γαλλική δημοκρατική οικονομία είχε αρχίσει να κινείται. Η παραγωγή άνθρακα διπλασιάστηκε μεταξύ του 1794 και του 1800, όταν ο Ναπολέων ανέλαβε την εξουσία. Η παραγωγή σιδήρου αυξήθηκε κατά 50% και του αλατιού ακόμη περισσότερο. Αυτά ήταν βασικά προϊόντα για μια εκκολαπτόμενη βιομηχανική και αστικοποιημένη οικονομία. Αυτή η βιομηχανική παραγωγή καθοδηγήθηκε από τις ανάγκες της πολεμικής οικονομίας. Η γαλλική αμυντική βιομηχανία αναπτυσσόταν γρήγορα. Πάνω απ' όλα, η γεωργική παραγωγή και η παραγωγή τροφίμων ανέκαμψε - αν και όχι αρκετά ώστε να σταματήσει η άνοδος των τιμών των τροφίμων. Ενώ η πολεμική οικονομία της Βρετανίας κατόρθωσε να αυξήσει την αγροτική παραγωγή κατά 25% την πρώτη δεκαετία του 1800, η Γαλλία υπό τον Ναπολέοντα αύξησε την αγροτική παραγωγή κατά 500% - αλλά ξεκίνησε από τόσο χαμηλά επίπεδα, που ακόμη και αυτή η αύξηση δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις απαιτήσεις του στρατού και τις ανάγκες του άμαχου πληθυσμού.

Ο δεξιός Διευθυντής έδωσε τελικά τη θέση του σε ένα βοναπαρτιστικό πραξικόπημα το 1799-1800, δίνοντας στον Ναπολέοντα υπέρτατες εξουσίες για να "σώσει την επανάσταση" και να νικήσει τη βασιλική αντίδραση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όπως ένας καλός "βοναπαρτιστής", ο Ναπολέων ισορρόπησε ανάμεσα στις ταξικές δυνάμεις των αστών και των εμπόρων και στις "μάζες" των αγροτών και των τεχνιτών (sans culottes). Πρώην "συνοδοιπόρος" των Ιακωβίνων του Ροβεσπιέρου, ήρθε στην εξουσία κηρύσσοντας την ευημερία των μαζών έναντι των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων και της αριστοκρατίας και κατέληξε αυτοκράτορας της Ευρώπης.

Αυτοκράτορας Ναπολέων

Ο Ναπολέων στεκόταν πάντα στο πλευρό του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής έναντι εκείνου της φεουδαρχίας και του αρχαίου καθεστώτος, παρά το γεγονός ότι αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας το 1805. Από την άλλη πλευρά, ήταν σθεναρά αντίθετος σε κάθε "σοσιαλιστική" εναλλακτική λύση που πρότειναν κάποιες πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις μεταξύ των Ιακωβίνων. Ο Ναπολέων υπολόγιζε ότι σε κάθε κοινωνία "η ικανότερη μειοψηφία θα κυβερνήσει σύντομα την πλειοψηφία και θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου"- όπως ήταν η ανθρώπινη φύση: "η πείνα είναι αυτή που κάνει τον κόσμο να κινείται". Όπως το έθεσε: "Ενώ ο ατομικός ιδιοκτήτης, με προσωπικό ενδιαφέρον για την περιουσία του, είναι πάντα σε εγρήγορση και υλοποιεί τα σχέδιά του, το κοινοτικό ενδιαφέρον είναι εγγενώς νυσταγμένο και μη παραγωγικό, επειδή η ατομική επιχείρηση είναι θέμα ενστίκτου, ενώ η κοινοτική επιχείρηση είναι θέμα δημόσιου πνεύματος, το οποίο είναι σπάνιο".

"Πριν από το 1789", λέει ο Taine, "ο αγρότης πλήρωνε, για 100 φράγκα καθαρού εισοδήματος, 14 στον άρχοντα, 14 στον κλήρο, 53 στο κράτος και κρατούσε μόνο 18 ή 19 για τον εαυτό του- μετά το 1800 δεν πληρώνει τίποτα από τα 100 φράγκα εισοδήματός του στον άρχοντα ή τον κλήρο- πληρώνει ελάχιστα στο κράτος, μόνο 25 φράγκα στην κοινότητα και το διαμέρισμα και κρατάει 70 για την τσέπη του". Πριν από το 1789 ο χειρώνακτας εργάτης εργαζόταν από 20-39 εργάσιμες ημέρες το χρόνο για να πληρώσει τους φόρους του- μετά το 1800, από έξι έως 19 ημέρες και "μέσω της σχεδόν πλήρους απαλλαγής [από τους φόρους] όσων δεν έχουν περιουσία, το βάρος της άμεσης φορολογίας πέφτει πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου σε όσους έχουν περιουσία".

Ο Ναπολέων εισήγαγε ένα ειδικό κτηματολόγιο, το οποίο μέχρι το 1814 είχε καταγράψει 37.000.000 οικόπεδα με τους ιδιοκτήτες τους. Ο Ναπολέων υπολόγιζε ότι τα κρατικά "οικονομικά που βασίζονται σε ένα καλό σύστημα γεωργίας δεν αποτυγχάνουν ποτέ". Εισήγαγε προστατευτικούς δασμούς, αξιόπιστη χρηματοδότηση και καλά συντηρημένες μεταφορές με δρόμους και κανάλια που θα έπρεπε να ενθαρρύνουν τους αγρότες να εργάζονται σταθερά, να αγοράζουν γη, να θέτουν όλο και περισσότερη από αυτήν υπό καλλιέργεια και να παρέχουν εύρωστους νέους για τους στρατούς του. Πάρα πολλοί Γάλλοι αγρότες ήταν μεροκαματιάρηδες ή μισθωτοί εργάτες γης, αλλά μισό εκατομμύριο από αυτούς, μέχρι το 1814, κατείχαν τα στρέμματα που έσπερναν.

Μια Αγγλίδα κυρία που ταξίδευε στη Γαλλία εκείνη τη χρονιά περιέγραψε ότι οι αγρότες απολάμβαναν έναν βαθμό ευημερίας άγνωστο για την τάξη τους οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη. Αυτοί οι καλλιεργητές της γης έβλεπαν τον Ναπολέοντα ως ζωντανή εγγύηση των τίτλων ιδιοκτησίας τους και παρέμειναν πιστοί σε αυτόν έως ότου τα κτήματά τους μαράζωνε η απουσία των στρατολογημένων γιων τους.

Όπως το έθεσε ο Μαρξ στην 18η Μπρυμαίρ: "Αφού η πρώτη επανάσταση είχε μετατρέψει τους ημι-φεουδάρχες αγρότες σε ελεύθερους ιδιοκτήτες, ο Ναπολέων επιβεβαίωσε και ρύθμισε τους όρους υπό τους οποίους μπορούσαν να εκμεταλλευτούν ανενόχλητοι το έδαφος της Γαλλίας που μόλις είχαν αποκτήσει και να ικανοποιήσουν το νεανικό τους πάθος για ιδιοκτησία ....Υπό τον Ναπολέοντα ο κατακερματισμός της γης στην ύπαιθρο συμπλήρωσε τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την έναρξη της μεγάλης βιομηχανίας στις πόλεις. Η τάξη των αγροτών ήταν η πανταχού παρούσα διαμαρτυρία κατά της πρόσφατα ανατραπείσας γαιοκτημονικής αριστοκρατίας. Οι ρίζες που χτύπησε η μικροϊδιοκτησία στο γαλλικό έδαφος στέρησαν από τη φεουδαρχία κάθε τροφή. Τα ορόσημα αυτής της ιδιοκτησίας αποτέλεσαν τη φυσική οχύρωση της αστικής τάξης απέναντι σε κάθε αιφνιδιαστική επίθεση των παλαιών επικυρίαρχων της".

Οι εργάτες που έσκαβαν τα κανάλια, ύψωναν τις αψίδες του θριάμβου και επάνδρωναν τα εργοστάσια δεν επιτρεπόταν να απεργήσουν ή να σχηματίσουν συνδικάτα για να διαπραγματευτούν καλύτερες συνθήκες εργασίας ή υψηλότερους μισθούς. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ναπολέοντα φρόντιζε να συμβαδίζουν οι μισθοί με τις τιμές, να ρυθμίζονται οι τιμές των αρτοποιών, των κρεοπωλών και των βιομηχάνων από το κράτος και να παρέχονται -ιδιαίτερα στο Παρίσι- τα απαραίτητα για τη ζωή. Μέχρι τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του Ναπολέοντα, οι μισθοί αυξάνονταν ταχύτερα από τις τιμές και το προλεταριάτο συμμετείχε (σε μέτριο βαθμό) στη γενική ευημερία και ήταν περήφανο για τις νίκες του Ναπολέοντα. Δεν υπήρχε ανεργία, άρα ούτε πολιτική εξέγερση. "Κανείς δεν ενδιαφέρεται να ανατρέψει μια κυβέρνηση στην οποία απασχολούνται όλοι οι άξιοι", έλεγε ο μεγάλος άνδρας.

Ενώ οι αντιδραστικές μοναρχίες χρηματοδοτούσαν τον πόλεμό τους τυπώνοντας χρήμα και βασιζόμενες στα τεράστια πολεμικά σεντούκια του βρετανικού θησαυροφυλακίου, η Γαλλία του Ναπολέοντα έπρεπε να βασιστεί στην εσωτερική φορολογία, η οποία δεν ήταν ποτέ αρκετή, και στα λάφυρα από τις κατακτήσεις στις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, την Αυστρία και την Πρωσία. Στο εσωτερικό, ο Ναπολέων τακτοποίησε τα οικονομικά. Το τύπωμα χρήματος τερματίστηκε και ο πληθωρισμός υποχώρησε. Και μέχρι τουλάχιστον το 1812, τα πολεμικά λάφυρα απέφεραν συνήθως περισσότερα από όσα κόστιζαν οι μάχες. Οι ηττημένες χώρες χρεώθηκαν υψηλά τέλη.

Το 1811, ο Ναπολέων καυχιόταν ότι είχε 300 εκατομμύρια χρυσά φράγκα στις σπηλιές του Tuileries. Χρησιμοποίησε αυτό το ταμείο για να απαλύνει τις στενότητες του Υπουργείου Οικονομικών, να διορθώσει τη μεταβλητότητα του χρηματιστηρίου, να χρηματοδοτήσει δημόσια έργα ή δημοτικές βελτιώσεις και να πληρώσει τη μυστική του αστυνομία. Αρκετά παρέμειναν για να προετοιμαστεί για τον επόμενο πόλεμο και για να διατηρήσει τους φόρους πολύ κάτω από το επίπεδο που είχαν επί Λουδοβίκου ΙΣΤ'. Το 1805, ο Ναπολέων αναδιοργάνωσε την Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία είχε ιδρυθεί το 1800 υπό ιδιωτική διαχείριση. Αυτή η νέα Banque de France άνοιξε υποκαταστήματα στη Λυών, τη Ρουέν και τη Λιλ και άρχισε να διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο της στην εξυπηρέτηση της γαλλικής καπιταλιστικής οικονομίας και του κράτους.






Banque de France

Όταν ο Las Cases, ένας εμιγκρέ, επέστρεψε το 1805 από μια περιοδεία σε εξήντα διαμερίσματα, ανέφερε ότι "η Γαλλία δεν υπήρξε σε καμία περίοδο της ιστορίας της πιο ισχυρή, πιο ακμάζουσα, καλύτερα διοικούμενη και πιο ευτυχισμένη". Το 1813 ο κόμης ντε Μονταλιέβ, υπουργός Εσωτερικών, υποστήριξε ότι αυτή η συνεχιζόμενη ευημερία οφειλόταν "στην καταστολή της φεουδαρχίας, των τίτλων, του mortmain και των μοναστικών ταγμάτων, ... στην πιο ισότιμη κατανομή του πλούτου, στη σαφήνεια και την απλούστευση των νόμων".

Ωστόσο, η οικονομία της Γαλλίας εξακολουθούσε να είναι αναποτελεσματική σε σύγκριση με εκείνη της Βρετανίας. Η γαλλική βιομηχανία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παρατεταμένου πολέμου που ξεκίνησε ο Ναπολέων και αυτό ανάγκασε τη Grand Armée να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στα πολεμικά λάφυρα. Η ειρωνεία είναι ότι η Βρετανία ήταν αυτή που τύπωσε χρήμα και εξέδωσε ομόλογα για να πληρώσει για τον πόλεμο. Αλλά η Βρετανία μπορούσε να το κάνει αυτό επειδή οι κάτοχοι των ομολόγων μπορούσαν να είναι βέβαιοι ότι μετά τον πόλεμο τα έσοδα από την εκβιομηχάνιση και την τεράστια αποικιακή αυτοκρατορία της Βρετανίας θα εξυπηρετούσαν εύκολα το χρέος αυτό. Η Γαλλία δεν είχε τέτοια οικονομική αξιοπιστία.

Η πραγματικότητα ήταν ότι τα συνολικά οικονομικά της Γαλλίας ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα της Βρετανίας. Το 1805, ο γαλλικός προϋπολογισμός ήταν μόλις 27 εκατομμύρια λίρες, ενώ ο βρετανικός ήταν 76 εκατομμύρια λίρες. Το 1813, οι γαλλικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 46 εκατ. λίρες, αλλά ο βρετανικός προϋπολογισμός έφτασε τα 109 εκατ. λίρες. Παρά τη συνεχή εκμετάλλευση των κατεχόμενων χωρών, το γαλλικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε πέντε φορές μεταξύ 1809 και 1813.

Το 1800, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Αγγλία ήταν διπλάσιο από αυτό της Γαλλίας.


Κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Για τη Γαλλία, η λεία ήταν η απάντηση. Όμως τα ποσά αυτά άρχισαν να στερεύουν με την αυξανόμενη αντίσταση και ακόμη και τις νίκες των ευρωπαϊκών μοναρχιών. Η οικονομική κατάσταση είχε διαγραφεί στον τοίχο. Η Γαλλία του Ναπολέοντα δεν μπορούσε να κερδίσει τον πόλεμο, όσες μάχες και αν κέρδιζε. Η υποχώρηση από τη Ρωσία σήμανε το τέλος, καθώς ο Ναπολέων αντιμετώπιζε έναν νέο συνασπισμό της Πρωσίας, της Ρωσίας και της Βρετανίας με τη βοήθεια της Σουηδίας και της Αυστρίας. Το τελικό παιχνίδι του Ναπολέοντα στο Βατερλώ κατέστη δυνατό χάρη στην τεράστια κινητοποίηση υποστήριξης και τον οικονομικό δανεισμό. Μέχρι τον Ιούνιο του 1815, μόλις τρεις μήνες μετά την άφιξη του Ναπολέοντα από την εξορία του στον Έλβα, η δύναμη του γαλλικού στρατού αυξήθηκε από 224.000 άνδρες σε 662.331 άνδρες. Αλλά δεν ήταν αρκετό.

Ο Ναπολέων κατάφερε να νικήσει σχεδόν όλους τους ηπειρωτικούς εχθρούς της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, της Πρωσίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας, στις περισσότερες μάχες. Ωστόσο, οι τακτικές και στρατηγικές του ικανότητες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις δύο μεγάλες γαλλικές αδυναμίες. Πρώτον, η οικονομική λεηλασία της Ευρώπης στρεσάρει τα κατακτημένα εδάφη και τα ωθεί σε εθνικιστικές εξεγέρσεις εναντίον του. Δεύτερον, υπήρχε μια τεράστια ανισορροπία στην οικονομική ισχύ μεταξύ της Βρετανίας και της Γαλλίας. Μπορεί η Γαλλία να είχε καταλάβει την Ευρώπη, αλλά η Βρετανία είχε πίσω της τις αποικίες της Αμερικής, του Καναδά, της Αφρικής, της Ινδίας και της Ασίας. Η Βρετανία, με βάση το διεθνές της εμπόριο, μπορούσε να κινητοποιήσει περισσότερους οικονομικούς πόρους, πρώτες ύλες και εργατικό δυναμικό από τη Γαλλία. Σε έναν παρατεταμένο πόλεμο, η Βρετανία θα μπορούσε να επιβιώσει περισσότερο και καλύτερα από τη Γαλλία.

Ο συγγραφέας

Ο Michael Roberts είναι μαρξιστής οικονομολόγος, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Διατηρεί το blog thenextrecession.wordpress.com με σημαντική και επιδραστική αρθρογραφία για την πολιτική οικονομία και τις καπιταλιστικές κρίσεις.

anadimosiefseis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου