Πιστεύω πως ο Ελληνικός Στρατός έχει απαξιωθεί πλήρως και πως δίνονται χρήματα μόνο για το φαίνεστε και όχι για τον είναι.
Καλησπέρα θα ήθελα να περιγράψω την κατάσταση που επικρατεί στον ΕΣ, έχοντας ολοκληρώσει την θητεία μου.
Ήμουν από τους τυχερούς που παρουσιάστηκα στην παραμεθόριο. Το στρατόπεδο που παρουσιάστηκα είχε όλες τις ανέσεις (κυριολεκτικά) air-condition, καλοριφέρ, πάντα ζεστό νερό για μπάνιο, ήταν όλα πεντακάθαρα είχε πλυντήρια καλό φαί, το κψμ ήταν καλύτερο από περίπτερο, τα στελέχη (το 90% αυτών, πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις) μας συμπεριφέρονταν σαν παιδιά τους, ό,τι θέλαμε το λέγαμε και το είχαμε όσο πιο άμεσα μπορούσαν.
Έχοντας κάνει την εκπαίδευση εκεί μου έρχεται μετάθεση για το ΚΕΤΘ Αυλώνα.
Παρουσιάζομαι στο ΚΕΤΘ όπου την πρώτη μέρα μας πάνε σε θαλάμους των 20 ατόμων χωρίς θέρμανση, με δυο τουαλέτες και 2 μπανιέρες, από τις οποίες μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο την μια τουαλέτα και την μια μπανίερα, γιατί οι άλλες ήταν βουλωμένες.
Αφού περιμέναμε ώρες χωρίς να μας δώσουν οδηγίες, μας χρεώνουν κουταλοπίρονα που οριακά είχαν αράχνες και ακαθαρσίες ποντικών και μας λένε πηγαίνετε να φάτε (χωρίς να μας δώσουν κάτι να τα καθαρίσουμε).
Ρωτήσαμε λοιπόν πως να τα καθαρίσουμε και μας είπαν με ξύδι.
Το φαΐ δεν τρωγόταν.
Μέσα στα μαγειρεία πέταγαν πουλιά και έπιναν νερό από τις κανάτες που πίναμε και εμείς νερό.
Το ΚΨΜ ήταν πανάκριβο το μπουκαλάκι του νερό αρχικά έκανε 15 λεπτά και τις επόμενες μέρες 20 λεπτά (όπου και έμεινε η τιμή του εκεί).
Να σημειωθεί ότι στον κατάλογο που αναγραφόταν οι τιμές έλεγε 15 και η δικαιολογία που έλεγαν, όταν ρωτάγαμε, "για 5 λεπτά πάνω ήταν ότι δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τις τιμές στον κατάλογο" (για 3-4 μήνες τουλάχιστον αυτό.
Μετά από όλο αυτό το χρονικό διάστημα μαθαίνουμε ότι το νερό που πίναμε στα μαγειρεία δεν ήταν πόσιμο και πως καμιά βρύση στο στρατόπεδο δεν είχε πόσιμο νερό.
Για να καθαρίσουμε τους θαλάμους φέρναμε από το σπίτι καθαριστικά γιατί δεν μας έδιναν (πολύ πιθανό να μην είχε το στρατόπεδο).
Όταν άρχισαν τα κρύα και αιτηθήκαμε να ανοίξουν τα καλοριφέρ μας είπαν ότι δεν είχαν πετρέλαιο (αλλά το διοικητήριο ήταν σάουνα από την ζέστη των ανοιχτών καλοριφέρ).
Αφού πέρασαν τα χιονιά ξαφνικά βρέθηκε πετρέλαιο και για τους στρατιώτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπήρχαν μέρες (μπορεί και 2,3 συνεχόμενες) που ολόκληρο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων δεν είχε ούτε πετρέλαιο κίνησης για τα οχήματα και τα άρματα, όποτε έπρεπε να πάνε να γεμίσουν σε άλλα στρατόπεδα για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των στελεχών και δε των Ανωτάτων. Η κατάσταση όλων των οχημάτων ήταν και παραμένει απαράδεχτη:
Stayer που οι πόρτες κλείνουν (αν κλείνουν) με σύρτι, οχήματα που δεν έχουν φρένα, που καίνε λάδια και παραφλού, οχήματα που τα ψυγεία είναι μπαλωμένα με γάζες και λευκοπλάστ για να μην χάνουν νερά, οχήματα που κινούνται νύχτα χωρίς φώτα γιατί είναι βραχυκυκλωμένα τα ηλεκτρολογικά τους, ασθενοφόρα τα οποία κάθε 5-10 χλμ θέλουν νερά, οχήματα με σπασμένους καθρέπτες, οχήματα που μένουν εν κίνηση και άλλα πολλά προβλήματα.
Όλα αυτά όμως οφείλονται στο ότι δεν υπάρχουν ανταλλακτικά αλλά και δεν δίνονται χρήματα να αγοραστούν.
Οι τεχνίτες παρόλο τον κόπο και τις πατέντες που καλούνται να κάνουν για να κινηθούν τα οχήματα προφανώς δεν μπορούν να διαχειριστούν τον όγκο της δουλειάς όσο και εάν προσπαθούν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε προσωπικό.
Όπως σε όλα (σχεδόν) τα στρατόπεδα υπάρχει το ΣΤΕΠ (το ιατρείο) όπου στελεχώνεται από επαγγελματίες υγείας (υπάρχουν και εξαιρέσεις).
Στο ΚΕΤΘ λοιπόν, το ΣΤΕΠ στελεχώνεται από (6-7) στρατιώτες οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν κατατάξεις των 2.500 ατόμων ανά ΕΣΣΟ χωρίς να τους παρέχεται κάποια παραπάνω βοήθεια από άλλα στρατόπεδα ή στελέχη (τουλάχιστον για τις ημέρες των κατατάξεων).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να τα κάνουν όλα (ναι κλασικός ΕΣ) όπως οδοντίατροι να κάνουν ακουογράμματα, ψυχολόγοι να κάνουν καλύψεις σε ασκήσεις κλπ.
Στο ΚΕΤΘ λειτουργούν πολλές διαφορετικές μονάδες (π.χ. Πεζοναύτες, η σχολή των τεθωρακισμένων, η Ίλη Ιππικού) σε καθημερινή βάση οι μονάδες αυτές κάνουν ασκήσεις (όπως θα έπρεπε).
Σύμφωνα λοιπόν με τα πρωτόκολλα ασφάλειας οι ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται παρουσία ΓΙΑΤΡΟΙ και ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ-ΦΟΡΙΟΦΟΡΟΥ ώστε εάν χρειαστεί να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες. Όμως ελλείψει ιατρού τις καλύψεις αυτές τις κάνουν οδοντίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές με ακατάλληλα οχήματα. Άρα μιλάμε για μια υποστελέχωση και απαξίωση όλου του στρατοπέδου και δε για τη υγεία των στρατιωτών που απλά κάνουν την θητεία τους εκεί .
Αυτό φαίνεται και από τις υπηρεσίες που κάνουν όλοι οι στρατιώτες, μιλάμε για 5, 6, 7 και 8, μια δηλαδή για πάνω από 18 υπηρεσίες τον μήνα που είναι το ανώτατο νομικό όριο υπηρεσιών ανά στρατιώτη τον μήνα (έχει ακουστεί και το 23 υπηρεσίες τον μήνα) χωρίς να δοθούν (προφανώς) τιμητικές άδειες ή έστω μια αναγνώριση από τα στελέχη. Παρόλα αυτά υπάρχουν στελέχη που προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αλλά βρίσκουν απέναντι τους τον Αρμόδιο Αξιωματικό του ΚΕΤΘ.
Όπως ανέφερα παραπάνω στο συγκεκριμένο στρατόπεδο εδρεύει η «αξιόμαχη» Ίλη Ιππικού, με τον δικό της Ταξίαρχο-Διοικητή. Ίσως είναι η μόνη μονάδα στο στρατόπεδο που τα στελέχη (όχι όλα) σέβονται τους στρατιώτες και τους δίνουν (πάντα με την άδεια και την προτροπή του διοικητή) ό,τι αιτηθούν και μεριμνούν για μια φυσιολογική και ανθρώπινη θητεία.
Ως γνωστό η συγκεκριμένη μονάδα είναι νεοσύστατη και έχει 12 άλογα, τα οποία όμως από ότι φαίνεται δεν έχουν και την καλύτερη ζωή (κάνουν ασκήσεις μέσα στα χιόνια, η στρωμνή δεν επαρκεί), παρ' όλες τις προσπάθειες των στελεχών και τις πιέσεις του ίδιου Ταξίαρχου προς τους ανωτέρους του για περισσότερα χρήματα.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ενώ έχουν γίνει μελέτες και κόντρα μελέτες για εγκαταστάσεις για την καλύτερη ευζωία των αλόγων, δεν έχει εγκριθεί τίποτα και ότι έχει εγκριθεί εμποδίζεται από τον Αρμόδιο Αξιωματικό του ΚΕΤΘ.
Πιστεύω πως ο Ελληνικός Στρατός έχει απαξιωθεί πλήρως και πως δίνονται χρήματα μόνο για το φαίνεστε και όχι για τον είναι.
Μιλάμε για στελέχη κουρασμένα, απαξιωμένα από το ΓΕΕΘΑ, για οχήματα παμπάλαια, για μονάδες υποστελεχώμενες.
Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει μια Ίλη Ιππικού που της δίνουν μια καλή μερίδα λέοντος για να κάνει παρελάσεις και επιδείξεις ενώ δεν υπάρχει πετρέλαιο να κινηθούν τα άρματα δεν υπάρχουν βλήματα για να γίνουν ασκήσεις, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, δεν υπάρχουν γιατροί. Μπορεί τελικά να φανεί χρήσιμη αυτή η μονάδα σέρνοντας τα άρματα στην μάχη (εάν ποτέ φτάσουν).
Επιβεβαιώνει το ΓΕΣ αυτή την καταγγελία;
Είναι η Αλήθεια των φαντάρων για τα όσα συμβαίνουν στον Ελληνικό Στρατό.
Δε θα τη δεις σε κανένα κανάλι που τα "παίρνει" από την κυβέρνηση.
Δεν θα την ακούσεις σε κανένα ραδιόφωνο ιδιοκτησίας εργολάβου.
Δε θα την διαβάσεις σε καμιά εφημερίδα εφοπλιστή που επιβιώνει από τις διαφημίσεις των τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ της Αισχροκέρδειας.
Συνάδελφοι φαντάροι να αγωνιστούμε μαζί με το ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ απέναντι σε αυτή την σαπίλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου