ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Αυξάνονται οι νεκροί από τις βόμβες στη Γάζα, έκτακτη σύγκληση στον ΟΗΕ


AP Photo/Abdel Kareem Hana
Αυξάνονται οι νεκροί από τις βόμβες στη Γάζα, έκτακτη σύγκληση στον ΟΗΕ
efsyn.gr
Παγκόσμια καταδίκη του Ισραήλ για τη σφαγή στον καταυλισμό της Ράφα • Πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι σε 20 ημέρες, καθώς οι μάχες μαίνονται σε όλη τη Γάζα • Πιέσεις στον Νετανιάχου από ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Ράφα, μία μέρα μετά τον βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων σε δήθεν «ασφαλή ζώνη» με 45 νεκρούς Παλαιστίνιους, παρά την διεθνή κατακραυγή για τη σφαγή.

Τις πρώτες πρωινές ώρες εξαπολύθηκαν νέες αιματηρές επιθέσεις από αέρος και ξηράς στην κεντρική και στη δυτική Ράφα, ενώ το νοσοκομείο του Κουβέιτ, ένα από τα δύο εναπομείναντα στην πόλη, αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας των επιδρομών.

Το ινδονησιακό νοσοκομείο στο Ταλ ασ-Σουλτάν επλήγη επίσης από ισραηλινή επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εκατοντάδες τραυματίες και άλλοι ασθενείς στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα κινδυνεύουν να πεθάνουν, καθώς η εγκατάσταση βρίσκεται αντιμέτωπη με «λουκέτο», αφού οι ισραηλινές δυνάμεις μπλόκαραν την παροχή καυσίμων.

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε εκτάκτως για να συνεδριάσει, κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, ύστερα από αίτημα της Αλγερίας, κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες, κι υποστηρίχθηκε από τη Σλοβενία, σύμφωνα με διπληματικές πηγές.

Ο ΟΗΕ κάλεσε να διενεργηθεί «πλήρης και διαφανής» έρευνα για τον βομβαρδισμό του καταυλισμού στη Ράφα. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε «τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στις δικαιολογίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου περί «τραγικού ατυχήματος» ο αναπληρωτής γ.γ., αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε πως «το να λέγεται ότι επρόκειτο για ‘λάθος’ δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές». Και χαρακτήρισε απόλυτα απαράδεκτο και αποτροπιαστικό τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό.

Σοκαριστικές μαρτυρίες και διαδηλώσεις

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα στην πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας.

«Είδαμε πτώματα απανθρακωμένα, διαμελισμένα (...) ακρωτηριασμένους, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους» που τραυματίστηκαν, είπε ο Μοχάμεντ αλ Μουγαγίρ, εργαζόμενος στην Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας.

Εικόνες από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισελήνου μαρτυρούν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες και τους τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα να διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά, από τον φλεγόμενο καταυλισμό. Πλάνα του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν απανθρακωμένα πτώματα μέσα σε σκηνές ή κουφάρια οχημάτων.

«Ο κόσμος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε απλά, κάηκε ζωντανός», είπε ο Μοχάμαντ Χαμάντ, 24 ετών. «Η κόρη του εξαδέλφου μου, παιδί 13 ετών, είναι ανάμεσα στους ‘μάρτυρες’. Τα χαρακτηριστικά της ήταν σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστούν, θραύσματα της κομμάτιασαν το πρόσωπο».

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Aκόμα και ο ανώτατος στρατιωτικός εισαγγελέας του Ισραήλ χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την επίθεση στη Ράφα προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα, ενώ ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι την πραγματοποίησε υποστηρίζοντας όμως ότι είχε στόχο μαχητές της Χαμάς.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πόλεων σε όλο τον κόσμο, όπως η Βαρκελώνη, η Κωνσταντινούπολη, το Παρίσι, η Νέα Υόρκη και η Τύνιδα, για να καταγγείλουν τη φονική επίθεση του Ισραήλ στον καταυλισμό σκηνών στη Ράφα και να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πιέσεις στον Νετανιάχου

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να λάβει κάθε προφύλαξη ώστε να προστατεύσει τους άμαχους Παλαιστίνιους. «Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καταδιώξει τη Χαμάς και κατανοούμε ότι από αυτό το πλήγμα σκοτώθηκαν δύο υψηλόβαθμοι τρομοκράτες της Χαμάς που ευθύνονταν για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Ωστόσο, όπως έχουμε ξεκαθαρίσει, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για να προστατεύσει τους αμάχους», πρόσθεσε ο ίδιος. Αλλά επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «συνεργάζεται ενεργά» με τον ισραηλινό στρατό και άλλους επί του πεδίου για να εκτιμήσει τι συνέβη στον καταυλισμό της Ράφα.

Η πίεση των Δημοκρατικών προς τον Μπάιντεν να περιορίσει την υποστήριξη της κυβέρνησής του προς το Ισραήλ είχε ενταθεί πριν από το αεροπορικό πλήγμα της Κυριακής.

Από την πλευρά τους, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν επίσημα σήμερα κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, όπως είχαν προαναγγείλει, με στόχο να παρακινήσουν κι άλλες χώρες αλλά και την ελπίδα να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Μέχρι τώρα 144 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ένα παλαιστινιακό κράτος, ανάμεσα στα οποία το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου νότου, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες της 27μελούς Ε.Ε., που πρόκειται να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Η Βρετανία, η Αυστραλία και οι χώρες μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Όμως η Γαλλία υποστήριξε ότι τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναγνωρισθεί παλαιστινιακή κρατική οντότητα, ενώ η Γερμανία συντάχθηκε με το στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση και επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου