Εν αρχή οι φρέσκιες ειδήσεις περί ενισχύσεων και επιδοτήσεων για Μέσα Ενημέρωσης – επειδή η επιβολή της μίας και μοναδικής κυβερνητικής ατζέντας πληρώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Συγκεκριμένα, 25 μέρες πριν τις ευρωεκλογές κι ενώ στα ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία απολύτως σοβαρή συζήτηση για την ΕΕ, η προεδρία της κυβέρνησης υπογράφει πάλι την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των Μέσων – πλην των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας – στον ασφαλιστικό οργανισμό των εργαζομένων στα μίντια (ΕΔΟΕΑΠ) για το 2022, με το ποσό 6.500.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση αυτή δικαιολογείται εξαιτίας της… «οικονομικής διαταραχής που προκλήθηκε από τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Αυτές τις μέρες αποφασίστηκε, επίσης, η ανάθεση για τη διακίνηση των περιφερειακών-τοπικών εφημερίδων για δύο έτη με κόστος 6.249.600 ευρώ. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε δημοσιοποιηθεί η πληρωμή σε 19 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα μέρους των ενοικίων που χρωστάνε στην ψηφιακή εταιρεία της Digea. Το συνολικό κόστος είναι μόλις 106.640 ευρώ, με τα κανάλια να λαμβάνουν από 2.500 έως 8.500 ευρώ, ανάλογα την εμβέλεια τους. Στο τέλος Απριλίου είχε υπογραφεί και η επιδότηση των πρακτορείων Τύπου για τη διανομή, ύψους 1.412.435,40 ευρώ. Στο τέλος του 2023 είχαν δοθεί στις εφημερίδες ενισχύσεις συνολικού ύψους 3.470.500 ευρώ. Τέλος, σε διάστημα που θα καθορίσει η κυβέρνηση θα εγκριθεί και η επιδότηση αγοράς δημοσιογραφικού χαρτιού, όπως συνέβη και το 2022.
Τα παραπάνω ποσά είναι μικρά, φυσικά, αν συγκριθούν με τα αυτά που δίνονται για τη διαφήμιση (επικοινωνιακά προγράμματα) των κρατικών και δημόσιων φορέων και οργανισμών. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, προστέθηκε στη λίστα κρατική διαφήμισης το ποσό των 11 εκατ. ευρώ για την ακρίβεια και τις ταμειακές μηχανές.
Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, στην περίπτωση της Ελλάδας οι μεγαλοϊδιοκτήτες των μίντια δεν διαπραγματεύονται την ισχύ της επιρροής και διάδοσης της προπαγάνδας με την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει (ακόμη) σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρέδωσαν τον μηχανισμό που διαθέτουν στον αντίστοιχο προπαγανδιστικό μηχανισμό του Μαξίμου, υποβαθμίζουν τους δημοσιογράφους τους, αναμένοντας την τακτική κυβερνητική χρηματοδότηση για τα λειτουργικά έξοδα των μέσων.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Επεκτείνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας ενόψει των ευρωεκλογών, με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο». Οι «27» της ΕΕ αποφάσισαν να μπει λουκέτο (κυρώσεις όπως τις ονομάζουν) σε τέσσερα ακόμη ρωσικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τα: Voice of Europe, Rossiiskaya Gazeta, Ria Novosti και Izvestia που προστέθηκαν σε άλλα 14 μίντια που έχουν απαγορευτεί σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο από το 2022.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει πως η Μόσχα θα απαντήσει στην απαγόρευση με «αντίποινα» στους ανταποκριτές των δυτικών ΜΜΕ στη χώρα. Η νέα όξυνση της καταστολής στην ενημέρωση καταδεικνύει πως οι πολεμικές επιχειρήσεις της Δύσης στην Ουκρανία πρόκειται να αναβαθμιστούν. Αναγκαίο γι’ αυτές είναι ο ολοκληρωτικός έλεγχος της πληροφόρησης και η πλήρης «ενσωμάτωση» ειδήσεων και δημοσιογράφων.
Πριν δυο χρόνια, στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από δημοσιογραφικές ενώσεις και από ΜΜΕ στην Ευρώπη για τη λογοκρισία και τη φίμωση, η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού δημιούργησε νέα δεδομένα. Αντιδράσεις υπάρχουν κυρίως για τις στοχευμένες δολοφονίες δημοσιογράφων, ενώ η επιβολή του αμερικανονατοϊκού κυρίαρχου αφηγήματος για «τρομοκρατία της Χαμάς» ή «πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς» κυριαρχ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.5.24)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου