ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Στο μάτι του κυκλώνα: Αναμενόμενες οι προειδοποιήσεις της Χεζμπολλά προς την Κύπρο

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΕΤΗΣ*
Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής


Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσαν μία πρωία στην Λευκωσία οι προειδοποιήσεις του Σεγιέντ Χασάν Νασράλλα, ηγέτη της Χεζμπολλά του Λιβάνου, ότι η Κύπρος θα αποτελέσει μέρος του πολέμου, αν συνεχίσει να συνεργάζεται στρατιωτικά με το Ισραήλ. Οι ιθύνοντες της κυπριακής κυβέρνησης έδειξαν έκπληκτοι από την αυστηρή προειδοποίηση του Νασράλλα. Γνωρίζουν όμως ότι αυτή η προειδοποίηση δεν είναι άκαιρη ή αναίτια.

Εκείνοι που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο νησί δεν εξεπλάγησαν, καθώς έχουν υπόψη τον αυξημένο βαθμό των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο κοινωνικο-οικονομικό και στρατιωτικό από το 1977 κι εντεύθεν, μετά από την εποχή του εκ των πραγμάτων φιλάραβα αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Ειδικά μετά το 1993, και δη το 2010, η ισραηλινή επιρροή στην Κύπρο έχει αυξηθεί λόγω της επιδείνωσης των τουρκο-ισραηλινών διπλωματικών σχέσεων.

Από την αρχή του πολέμου στην Γάζα έχει τονισθεί επανειλημμένα από τον γράφοντα ο υψηλός βαθμός επικινδυνότητας του πολέμου για την Κύπρο και την Κρήτη, λόγω των αγγλοαμερικανικών βάσεων εκεί, αν ο πόλεμος καταστεί περιφερειακός. Ιδιαίτερο όμως ρόλο στην Κύπρο έχει η ισχυρή ισραηλινή παρουσία σε στρατιωτικά θέματα και πληροφοριών. Οι διαρκείς στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ με την κυπριακή Εθνική Φρουρά, όπως ο Αγαπήνωρ, Ονήσιλος-Γεδεών, και η συχνή στάθμευση πολεμικών αεροσκαφών του Ισραήλ στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Πάφου δεν περνούν απαρατήρητες στην απέναντι αραβική ακτή της Συρίας και του Λιβάνου, χωρών οι οποίες είναι σε διαρκή πολεμική σχέση με το Ισραήλ για το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Η Χεζμπολλά του Λιβάνου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο σε σχέση με τις μυστικές ή μη επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με το Τελ Αβίβ οι οποίες τους τελευταίους εννέα μήνες, εν τω μέσω του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Στην πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ αεροπλάνα από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία απογειώθηκαν από τις βρετανικές βάσεις της Κύπρου για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από το Ισραήλ.

Παράλληλα η προ διετίας αμερικανική πρωτοβουλία για την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία εκλήφθηκε από την Συρία, την Χεζμπολλά και τους Παλαιστινίους ως πλάγιος τρόπος ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής δραστηριότητας υπέρ του Ισραήλ. Την ίδια θεώρηση έχει και η Τουρκία η οποία αμέσως απάντησε με την επαναλειτουργία της αεροπορικής βάσης στον Λευκόνοικο των Κατεχομένων με τουρκικά F16.

Το μήνυμα του Νασράλλα προς τον Χριστοδουλίδη είναι ξεκάθαρο: «Δεν πρέπει η Κύπρος να επιτρέψει σε ισραηλινά πλοία, αεροπλάνα, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να σταθμεύσουν σε κυπριακές βάσεις, πέραν των βρετανικών». Κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια της Κύπρου σε βάρος της Χεζμπολλά η οποία διατηρεί το δικαίωμα απάντησης με συμμετρικό και ασύμμετρο τρόπο, βλ. μεταναστευτικό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μετά την προειδοποίηση Νασράλλα η Λευκωσία θα σταθμίσει τους κινδύνους και θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει την έως τώρα εν πολλοίς μονομερή φιλισραηλινή πολιτική της στο Παλαιστινιακό Ζήτημα και τις σχέσεις της με την Συρία και τον Λίβανο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν η Λευκωσία θεωρήσει ότι έχει το ακαταλόγιστο και συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, τότε κινδυνεύει να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα ενός, αχρείαστου για εκείνη, πολέμου στον οποίο δεν πρέπει να συρθεί επ’ ουδενί, διότι έχει πιο πολλά να χάσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου