ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Mega-Βάση ΝΑΤΟ σε Ρουμανία για F-16;

Στην Ρουμανία υπάρχει ένα χωριό που λέγεται Μιχάι Κογκαλνιτσεάνου, όνομα που πήρε από έναν φιλελεύθερο πολιτικό του 19ου αιώνα. Εκεί κοντά το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει μια αεροπορική βάση και πλέον τη μετατρέπει στη μεγαλύτερη αεροπορική βάση του στην Ευρώπη, μεγαλύτερη κι από του Ράμσταϊν στη Γερμανία. Η Ρουμανία έχει κοινά σύνορα την Ουκρανία, οπότε βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εμπόλεμη ζώνη. Η βάση Κογκαλνιτσεάνου θα είναι σύντομα έδρα μιας μοίρας ρουμανικών F-16 – που αγοράστηκαν πρόσφατα από τη Νορβηγία – καθώς και των drones MQ-9 Reaper και δίπλα της θα βρίσκεται μια στρατιωτική πόλη όπου θα εναλλάσσονται δυνάμεις του στρατού, της αεροπορίας και του ναυτικού προερχόμενες από 32 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ capital.gr

Μόλις 20 χιλιόμετρα από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, η βάση απέχει 300 χιλιόμετρα από την Οδησσό και 400 χιλιόμετρα από τη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη από τους Ρώσους Κριμαία. Τις τελευταίες μέρες στη βάση έφτασαν Φινλανδοί στρατιωτικοί, όμως από καιρό σταθμεύουν εκεί Βρετανοί και Αμερικανοί. Ο πιλότος της βρετανικής RAF Τσάρλι Ταγκ μίλησε για τα τεκταινόμενα στη βάση στο BBC. “Υπάρχει πολύ μεγάλη παρουσία των ΗΠΑ εδώ, μεγάλη ενίσχυση των υποδομών, των καταλυμάτων, των ανθρώπων και των εξοπλισμών”. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τόσο τις περιοχές στις οποίες ο ίδιος πετάει, λέει, όσο και τη στρατηγική στάση των αποστολών της νατοϊκής αεροπορίας.

Το 2021, όταν είχε βρεθεί ξανά τη Ρουμανία, πιλότοι μαχητικών του ΝΑΤΟ πετούσαν πολύ έξω από τα διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα. Αλλά πλέον πετούν πολύ κοντά, στη ζώνη των 12 ναυτικών μιλίων πάνω από τα ρουμανικά και βουλγαρικά χωρικά ύδατα, “για να αποφύγουν παρεξηγήσεις με τους Ρώσους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περιφερειακή κλιμάκωση”. “Προηγουμένως ήμασταν εδώ ως αποτρεπτικός παράγοντας σε οποιαδήποτε ρωσική επιθετικότητα. Τώρα είμαστε για να παρέχουμε διαβεβαιώσεις σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Ρουμανία, ότι είμαστε εδώ και είμαστε πρόθυμοι να υπερασπιστούμε”. Δεν υπήρξε κλήση για αναχαίτιση ρωσικού αεροπλάνου από τότε που έφτασε, λέει, αν και υπήρχαν σε προηγούμενες αποστολές, πάνω από τη Βαλτική.

“Δεν προκαλούν οι Ρώσοι. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να στέλνουμε ένα αεροσκάφος δίπλα σε κάθε αντίπαλο αεροσκάφος. Από άποψη στάσης, δείχνει στους Ρώσους ότι είμαστε ενεργοί. Πετάμε με οπλισμένα αεροσκάφη, οπότε στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Και μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, καταγράφουμε τους σειριακούς αριθμούς των αεροσκαφών και τα όπλα που μεταφέρουν, έτσι κάνουμε συλλογή πληροφοριών”. Ενώ τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ αποφεύγουν τις περιττές συναντήσεις με τους Ρώσους, έχουν σημειωθεί δύο περιστατικά πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2022 ένας Ρώσος πιλότος παρεξήγησε μια εντολή από τον επίγειο έλεγχο και παρά λίγο να καταρρίψει ένα βρετανικό αεροπλάνο συλλογής πληροφοριών με πλήρωμα και 30 ατόμων. Τον Μάρτιο του 2023, ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper, που πέταγε από τη Ρουμανία, καταρρίφθηκε από ένα ρωσικό αεροσκάφος SU-27 “Flanker” πάνω από διεθνή ύδατα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου