ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Στο 60% το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου οδήγησε στο να καλύπτει σήμερα το 60 % των εγχώριων αναγκών, ενώ το ποσοστό είχε σχεδόν μηδενιστεί πριν 2 χρόνια, αποκάλυψε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Maria Rita Galli μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Όπως είπε η ίδια η εξέλιξη αυτή εμποδίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου καθώς οι επιχειρήσεις αποφεύγουν να αναλάβουν μακροχρόνιες δεσμεύσεις. Υποστήριξε ωστόσο ότι οι επενδύσεις δεν πρέπει να εξαρτώνται από βραχυχρόνιες εξελίξεις στις τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το market test για την επαύξηση και αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος αερίου, δεν έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από πλευράς χρηστών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ για το ελληνικό market test δεν υπάρχει ενδιαφέρον, αντίθετη είναι η εικόνα για τη δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό Βουλγαρίας Τουρκίας, με δεδομένο ότι οι εισαγωγές από την Τουρκία αφορούν ουσιαστικά σε φθηνό φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει ο ΔΕΣΦΑ, η δεσμευτική φάση ξεκίνησε προχθές 2 Ιουλίου και αναμένεται να διαρκέσει 11 ημέρες μέχρι τις 12 Ιουλίου προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.

Η αλλαγή αυτή στην εικόνα της αγοράς ουσιαστικά αντανακλά τη διαφοροποίηση των δεδομένων που έχει προκύψει εξαιτίας της διάθεσης στην αγορά φθηνού ρωσικού αερίου που έρχεται κυρίως από το βορά ή την Τουρκία και κατευθύνεται προς την ευρύτερη περιοχή και τη χώρα μας. Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα όταν είχαν μειωθεί οι ρωσικές εισαγωγές, η ροή ήταν αντίστροφη από την Ελλάδα προς το βορά και αφορούσε σε ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που είχε εισαχθεί στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, με προορισμό αγορές όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ που επεξεργάστηκε το Green Tank οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη Σιδηροκάστρου (3.13 ΤWh) ήταν ενδεκαπλάσιες τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2023, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream να ξεπεράσει το 60% (64.1%). Επιπλέον, ήταν οι δεύτερες υψηλότερες εισαγωγές της τελευταίας τουλάχιστον επταετίας για τον μήνα Μάιο, οριακά πίσω από τις εισαγωγές τον Μάιο 2018 (3.14 ΤWh).

Καθίσταται σαφές λοιπόν, όπως παραδέχθηκε και η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ ότι παρά την πολιτική βούληση για την προώθηση του κάθετου διαδρόμου, οι συνθήκες της αγοράς έχουν διαφοροποιηθεί με τη διάθεση φθηνού ρωσικού αερίου, το οποίο και προτιμάται από το ακριβότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG. Με απλά λόγια, τα σχέδια για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και για αντικατάστασή του από υγροποιημένο φυσικό αέριο, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι το LNG είναι ακριβότερο και λιγότερο συμφέρον (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) από το ρωσικό φυσικό αέριο.

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου