ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Η επανεκλογή της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν απόδειξη της παρακμής της ΕΕ

Η επανεκλογή της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν απόδειξη της παρακμής της ΕΕ
EP Plenary session - Election of the President of the Commission
Η αδιαφάνεια απογείωσε την εικόνα του ευρωσκεπτικισμού. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική,απογείωσε τις ανισότητες και ταυτόχρονα, ώθησε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες στην αγκαλιά της ακροδεξιάς.Η απωθητική της συμπεριφορά αποξένωσε ακόμη και την κοινοτική γραφειοκρατία από τις αποφάσεις της και επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε ούτε για μια στιγμή να γίνει συμπαθητική σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες.Σε όλη την πρώτη της θητεία δεν παρουσίασε καμία σοβαρή ιδέα που θα ανανέωνε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους ευρωπαικούς θεσμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ήταν και πάλι η εκλεκτή της Ευρωδεξιάς, επανεξελέγη και υποσχέθηκε “ευημερία και ανταγωνιστικότητα’ σε μια Ευρώπη που παραπαίει ηθικά, πολιτικά, αναπτυξιακά και βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή , αδυνατώντας να ανασυγκροτηθεί και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαικών λαών. Αυτό που σχεδόν με βεβαιότητα διαισθάνονται πολλοί, είναι ότι η ΕΕ συνεχίζει την πορεία προς την παρακμή, την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια.
Στην ψηφοφορία που έγινε στο Στρασβούργο το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Ιουλίου 401 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της και μόλις 284 κατά, ενώ καταγράφονται 15 αποχές και 7 άκυρα ψηφοδέλτια. Με απλά λόγια , εκτιμάται ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές (S&D), οι Φιλελεύθεροι, αλλά και οι Πράσινοι , υποτάχθηκαν στην “γραμμή” και ψήφισαν υπέρ της φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπάρξουν διαρροές και αν υπήρξαν ήταν ελάχιστες και ίσως μεμονωμένες, δεδομένου ότι η ψηφοφορία ήταν μυστική.

Στην επινίκια δήλωσή της , η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από θέση ισχύος πλέον είπε ότι η πλειοψηφία που συγκέντρωσε αποτελεί και μία «αναγνώριση για το έργο» της τα τελευταία πέντε χρόνια. Να σημειωθεί ότι αυτό το έργο , κάθε άλλο παρά αναγνώρισε και το Δικαστήριο της ΕΕ με την απόφαση -κόλαφο για τις συμβάσεις για τα εμβόλια που ήταν καταπέλτης για την αδιαφανή πολιτική της Προέδρου της Επιτροπής. Αλλά όπως αποδείχθηκε , η ευρωπαική δεξιά, δεν συγκινείται από τις αποφάσεις των Δικαστηρίων….
Μόνο η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είχε ζητήσει αναβολή της εκλογής πρόεδρου της Επιτροπής για τον Σεπτέμβριο «για λόγους διαφάνειας» μετά τη χθεσινή ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Φυσικά, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε το αίτημα για αναβολή της ψηφοφορίας. Η Ευρωπαική Αριστερά ήταν και η δύναμη κριτικής προς την φον ντερ Λάιεν . Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια , παρουσίασε τις θέσεις της ενώπιον των πολιτικών ομάδων, με την συμπροεδρεύουσα της ομάδας Μανόν Ομπρί να δηλώνει, απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Κομισιόν: «Η αντικοινωνική πολιτική σας ανοίγει τον δρόμο για την έλευση της Ακροδεξιάς. Δεν έπρεπε καν να εμφανιστείτε εδώ σήμερα».

Όπως κατέγραψαν τα διεθνή ΜΜΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν μοίρασε και πάλι άφθονες υποσχέσεις προς όλες τις πολιτικές ομάδες. Με μία διαφορά: Ενώ το 2019 είχε σκιαγραφήσει ως κύρια προτεραιότητά της το Green Deal και την «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας (ανταποκρινόμενη στην πρωτοφανή εκλογική επιτυχία των Πρασίνων την εποχή εκείνη), τώρα φαίνεται να προτάσσει την οικονομική και κοινωνική ατζέντα.
«Ευημερία και ανταγωνιστικότητα» θα είναι η κορυφαία προτεραιότητα της νέας Κομισιόν, υποστηρίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Για να προσθέσει ότι «πρέπει να εμβαθύνουμε την ενιαία αγορά, με λιγότερη γραφειοκρατία» και «περισσότερα κίνητρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Επίσης, υποσχέθηκε τη σύσταση ενός Νέου Ταμείου Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο πάντως δεν διευκρινίζει πώς θα χρηματοδοτηθεί.

Η επιμονή της ευρωπαικής δεξιάς να βαδίζει στον δρόμο της αποτυχίας και της παρακμής, δεν ξαφνιάζει. Αυτό που ξαφνιάζει είναι ότι αυτή η επιμονή τυφλώνει και οδηγεί την ΕΕ σε επικίνδυνους δρόμους, κάτι που θα επιβεβαιωθεί στην πορεία. Φτώχεια, εργοδοτική ασυδοσία, αδιαφάνεια, πόλεμος κατά των εργαζομένων και των αγροτών, πολεμοκάπηλες κραυγές και αστάθεια και ενώ η κλιματική αλλαγή κλονίζει κοινωνίες και οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου