Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να προσφέρει «γη και ύδωρ» σε όποιον θελήσει να πολεμήσει στην Ουκρανία, καθώς βλέπει ότι ο πόλεμος, που αρχικά θεωρούσε πως θα είναι σύντομος, διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο του και οι πρόθυμοι άνδρες στη Ρωσία εμφανίζονται όλο και πιο διστακτικοί.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει τα ποσά που προκαταβάλλονται σε εθελοντές για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που στόχο έχει να διευκολύνει τη στράτευση αλλά πιθανόν να δημιουργήσει ανισορροπίες σε μια υπερθερμασμένη οικονομία.
Όλοι οι Ρώσοι που υπογράφουν συμβάσεις με τον στρατό θα λάβουν τώρα προκαταβολικά ποσό 400.000 ρουβλίων (4.651 δολάρια). Με την ελάχιστη μηνιαία πληρωμή για τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό που η Ρωσία ονομάζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» να έχει οριστεί στα 204.000 ρούβλια, το νέο διάταγμα αυξάνει τις ελάχιστες ετήσιες απολαβές για τον πρώτο χρόνο θητείας στα 3,25 εκατ. ρούβλια (37.791 δολάρια).
Οι μηνιαίοι μισθοί για αξιωματικούς είναι υψηλότεροι και εξαρτώνται από τη βαθμίδα τους. Όλοι οι στρατευμένοι θα λάβουν επίσης επιπρόσθετα χρήματα για τη συμμετοχή σε επιθέσεις ή την καταστροφή τεθωρακισμένων και άλλου είδους εξοπλισμού του εχθρού.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο δήμαρχος της Μόσχας όρισε προκαταβολική πληρωμή για τους κατοίκους της πόλης που στρατεύονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία ύψους 1,9 εκατ. ρουβλίων (21.777 δολάρια) από τον προϋπολογισμό της πόλης, ανεβάζοντας τον ετήσιο μισθό για τον πρώτο χρόνο υπηρεσίας στα 5,2 εκατ. ρούβλια.
Οι τελευταίες αυξήσεις του Πούτιν σημαίνουν ότι η ελάχιστη ετήσια πληρωμή για τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν υπογράψει σύμβαση και πολεμούν στην Ουκρανία θα ξεπεράσουν τον μέσο μισθό στη Ρωσία τουλάχιστον κατά τρεις φορές, με την ελάχιστη αμοιβή για τους Μοσχοβίτες να ξεπερνά τον μέσο μισθό τουλάχιστον κατά πέντε φορές.
Τέτοιες πληρωμές έχουν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει μια νέα πανεθνική επιστράτευση μετά τη προβληματική εκστρατεία του 2022 που οδήγησε σε μαζική έξοδο πολιτών σε στρατεύσιμη ηλικία σε γειτονικές χώρες. Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι πληρωμές αυτές δημιουργούν ένα μισθολογικό σπιράλ στην οικονομία. Οι αυξήσεις μισθών στηρίζονται επίσης από σειρά άλλων μέτρων, όπως οι εξαιρέσεις μηνιαίων καταβολών τόκων σε καταναλωτικά δάνεια για εθελοντές και κρατικές εγγυήσεις για τέτοια δάνεια στην περίπτωση θανάτου.
Τέτοια μέτρα ενθαρρύνουν μελλοντικούς εθελοντές να λάβουν καταναλωτικά δάνεια και έχουν συνεισφέρει στη συνεχή αύξηση της καταναλωτικής πίστης, παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι περίπου 190.000 άνθρωποι έχουν παρουσιαστεί ως εθελοντές από την αρχή του χρόνου για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, συγκριτικά με 490.000 συμβάσεις που υπογράφηκαν το 2023.
Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφίες Reuters
onalert.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου