Διεθνής εκστρατεία στοχεύει δεξαμενόπλοιο που προμηθεύει ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη με πετρέλαιο από το Τέξας
Ένας αυξανόμενος διεθνής συνασπισμός οργανώσεων μάχεται για να εμποδίζει τα πλοία που μεταφέρουν στρατιωτικά καύσιμα στο Ισραήλ να ελλιμενιστούν στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ένα πετρελαιοφόρο που μεταφέρει 300.000 βαρέλια καυσίμου αεροσκαφών στρατιωτικής ποιότητας στο Ισραήλ, δεν του επιτράπηκε να ελλιμενιστεί στην Ισπανία και το Γιβραλτάρ μετά από πιέσεις ακτιβιστών. Τα καύσιμα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στα αεροσκάφη F16 και F35 της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, που είναι μέρη της γενοκτονικής επίθεσης στη Γάζα. Η ποσότητα των 300.000 βαρελιών είναι αρκετή για τον ανεφοδιασμό ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 περίπου 12.000 φορές.
Το Overseas Santorini επρόκειτο να ελλιμενιστεί στο Γιβραλτάρ στις 30 Ιουλίου, αλλά δεν σταμάτησε εκεί και αυτή τη στιγμή ταξιδεύει βορειοανατολικά στη Μεσόγειο, χωρίς να έχει δώσει στίγμα επί 5 ημέρες. Το Overseas Santorini φορτώθηκε στο διυλιστήριο Bill Greehey στο Corpus Christi του Τέξας, με πετρέλαιο της Valero Energy Corp, η οποία εδρεύει στο Σαν Αντόνιο. Αυτό το ταξίδι πραγματοποιείται κάθε δύο μήνες από το 2014. Ένα πετρελαιοφόρο κάνει αυτό το ταξίδι για να προμηθεύσει στρατιωτικά καύσιμα αεριωθούμενων από την Valero Energy, μέσω αμερικανικής κυβερνητικής σύμβασης με το Ισραήλ. Η καθιερωμένη διαδρομή σταματά στις Μπαχάμες, στο Algeciras, Ισπανία, στη Λεμεσό, Κύπρο και καταλήγει στο ισραηλινό λιμάνι του Ashkelon.
Η προσπάθεια αποκλεισμού του πλοίου από τον ελλιμενισμό είναι μέρος της εκστρατείας “No Harbor for Genocide” (NHFG), η οποία ξεκίνησε από έναν συνασπισμό ομάδων όπως η Progressive International, η Disrupt Power, το Palestinian Institute for Public Diplomacy, το Valero out of Corpus, το Arab Group για την Προστασία της Φύσης και την Εθνική Επιτροπή BDS. Η διεθνής πρωτοβουλία NHFG, στοχεύει δύο πλοία: το Overseas Santorini και το Overseas Sun Coast.
Σε δημόσια δήλωση, ο συνασπισμός κάλεσε τα κράτη με λιμάνια στη Μεσόγειο Θάλασσα να αποτρέψουν τον ελλιμενισμό όλων των πλοίων που μεταφέρουν στρατιωτικά καύσιμα στο Ισραήλ, σε συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις τους για την πρόληψη της γενοκτονίας και άλλων διεθνών εγκλημάτων.
«Το Ισραήλ διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου στην Παλαιστίνη, συμπεριλαμβανομένης της εθνοκάθαρσης και της γενοκτονίας, που συνιστούν έγκλημα κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» αναφέρουν. «Κατά παράβαση των νομικά δεσμευτικών εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, το Ισραήλ συνεχίζει την ανελέητη σφαγή του παλαιστινιακού λαού».
Αντιδράσεις σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία
Βουλευτές στο Ηνωμένο Βασίλειο αντέδρασαν για να σταματήσουν το πετρελαιοφόρο να ελλιμενιστεί στο Γιβραλτάρ που ελέγχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Guardian ανέφερε ότι μια διακομματική ομάδα βουλευτών έγραψε στον David Lammy, υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας του να παρέμβει για να αποτρέψει τον ανεφοδιασμό του δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ. Οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων μελών των εθνικιστών, των Εργατικών και των Πρασίνων της Σκωτίας, προέτρεψαν την κυβέρνηση «να απαγορεύσει και να αποτρέψει τη χρήση του Γιβραλτάρ ως καταφύγιο για τη μεταφορά στρατιωτικών καυσίμων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα».
Επίσης, διαδηλώσεις στην Ισπανία από συνδικαλιστές και ακτιβιστές είχαν ήδη ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες του Overseas Santorini να εγκαταλείψουν τα σχέδια να ελλιμενιστούν στο ισπανικό λιμάνι Algeciras.
Το δεξαμενόπλοιο προγραμματίζεται ότι θα ελλιμενιστεί στην Κύπρο αρχές Αυγούστου, αλλά και εκεί ομάδες ακτιβιστών συμμετέχουν στην εκστρατεία αποκλεισμού του σκάφους. Ένας συνασπισμός ιταλικών ομάδων αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη συμμετείχε επίσης στην εκστρατεία εκδίδοντας ειδοποιήσεις επιφυλακής και απαιτώντας από τις παράκτιες αρχές να αποκαλύψουν εάν το σκάφος ζήτησε να ελλιμενιστεί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι. Η Ιταλία είναι ο τρίτος εξαγωγέας όπλων στο Ισραήλ.
«Η απαίτηση των ιταλικών ομάδων είναι ξεκάθαρη: οι θάλασσες και τα λιμάνια μας δεν θα βαφτούν με το αίμα των Παλαιστινίων αδελφών μας», δήλωσε στο Mondoweiss ένας ακτιβιστής της ομάδας IN.Palestina .
Εντωμεταξύ οι προοδευτικές και ακτιβιστικές ομάδες στην Κύπρο που έχουν ενταχθεί στη διεθνή εκστρατεία που καλεί τα λιμάνια της Μεσογείου να αρνηθούν τα δικαιώματα ελλιμενισμού σε δεξαμενόπλοια που προμηθεύουν καύσιμα αεροσκαφών στο Ισραήλ κάλεσαν την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη να απόσχει από ανάμειξη σε αυτό που αποκαλούν «τη χειρότερη γενοκτονία του αιώνα». Το κάλεσμα για δράση υπογράφεται από United for Palestine Cyprus, Genocide-Free Cyprus, afoa, Far Right Watch Cyprus, New Internationalist Left (NEDA), Anatropi, Alliance Against the Alt Right, Fascism and Racism, Cyprus Peace Council, MERA25 και Πρωτοβουλία Ενάντια στη Φασιστική Απειλή. Επίσης το ΑΚΕΛ συμμετέχει στο διεθνές κάλεσμα για μπλοκάρισμα της αποστολής καυσίμων στο Ισραήλ.
Η Francesca Albanese, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε άμεσες κυρώσεις πετρελαίου και εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, δήλωσε: «Σε αυτό το σημείο, το Ισραήλ έχει παραβεί τις διεθνείς του υποχρεώσεις στο βαθμό που δικαιολογεί την επείγουσα εφαρμογή άμεσων και άνευ όρων κυρώσεων, οι οποίες θα πρέπει πρώτα και κύρια να συνεπάγονται εμπάργκο όπλων και πετρελαίου».
ΥΓ: Η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ έχει ενημερωθεί για το όλο θέμα.
Με πληροφορίες από Modoweiss και in-cyprus.philenews.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου