ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Ευρεία συμμετοχή φορέων στην κινητοποίηση στις 28/9 στην Motor Oil ενάντια στα καύσιμα της γενοκτονίας – Άλλη ώρα-πλαίσιο το ΠΑΜΕ

Ευρεία συμμετοχή φορέων στην κινητοποίηση στις 28/9 στην Motor Oil ενάντια στα καύσιμα της γενοκτονίας – Άλλη ώρα-πλαίσιο το ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση το Σάββατο 29 Σεπτέμβρη, 12 μ., πλατεία Αγίων Θεοδώρων - Θα αναχωρήσουν πούλμαν από Αθήνα και Πειραιά

▸Η ανθρωπότητα παρακολουθεί το κράτος του Ισραήλ να πραγματοποιεί τρομερά εγκλήματα πολέμου, πράξεις τρομοκρατίας και επιχειρήσεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης στη Γάζα, σε όλα τα εδάφη της Παλαιστίνης, στον Λίβανο, στη Συρία, στην Υεμένη, στο Ιράν. Οι ΗΠΑ και τα κράτη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, συνεχίζουν να προσφέρουν κανονικά τις υπηρεσίες τους στη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ, από βόμβες και πολεμοφόδια μέχρι καύσιμα και πληροφορίες. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η ελληνική κυβέρνηση, με τις αμερικανικές βάσεις να στηρίζουν το Ισραήλ και τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν κοινές ασκήσεις με τους δολοφόνους, στο πλαίσιο και του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ.

Μια σημαντική πλευρά σε αυτή τη στήριξη του ελληνικού κεφαλαίου προς το κράτος-τρομοκράτης του Ισραήλ είναι ο ανεφοδιασμός δύο δεξαμενόπλοιων αμερικανικής εταιρείας με καύσιμα για την πολεμική αεροπορία των σιωνιστών (ναι, αυτή που εξοντώνει γυναίκες και παιδιά) από την Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη. Τα δεξαμενόπλοια Overseas Santorini και Overseas Sun Coast, αφού περιπλανήθηκαν στη Μεσόγειο τον Αύγουστο και δεν έγιναν αποδεκτά λόγω πολιτικών και κινηματικών αντιδράσεων σε Ισπανία, Μάλτα, Γιβραλτάρ, βρήκαν τελικά λιμάνι και εφοδιασμό στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη και του κεφαλαίου!
Μετά κάποιες πρώτες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, στις 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά ευρεία σύσκεψη σωματείων και συλλογικοτήτων, που συγκάλεσε η ΠΕΝΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού) και στην οποία αποφασίστηκε διαδήλωση στις εγκαταστάσεις της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους. Η κινητοποίηση αυτή έχει μεγάλη σημασία γιατί θέτει με συγκεκριμένο τρόπο το αίτημα να διακοπεί εδώ και τώρα κάθε συνεργασία και στήριξη του κράτους του Ισραήλ. Πιάνει το νήμα από τις σπουδαίες ανάλογες κινηματικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία κ.α. και σημαδεύουν τις συγκεκριμένες ευθύνες κυβερνήσεων, κρατών, επιχειρήσεων, παλεύοντας να σπάσει ο ομφάλιος λώρος που τρέφει τις ισραηλινές επιχειρήσεις γενοκτονίας.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί τελικά το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου στις 12 μ. στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Ήδη η κινητοποίηση αυτή αποκτά ευρεία δυναμική καθώς και άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», ο ΣΕΠΕ «Κώστας Σωτηρίου», ο Σύλλογος Βιβλίου Χάρτου Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), έχουν λάβει απόφαση συμμετοχής, καθώς και πολλές εργατικές κινήσεις και συλλογικότητες. Ακόμα, στην κινητοποίηση συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων, η Ένωση Παλαιστίνιων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας, Το Παλαιστινιακό Σπίτι, η Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, η Συμμαχία «Σταματήστε τον πόλεμο», η Αλληλεγγύη για όλους, η BDS Ελλάδας, το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και άλλοι, καθώς και πολιτικές οργανώσεις, όπως το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΡΜΑ.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση έχει βγάλει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κορινθίας.

Καθώς το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτείται η μέγιστη συσπείρωση δυνάμεων, η σύσκεψη από την αρχή κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα (καταρχάς του Πειραιά και άλλα) να συμβάλλουν στην κινητοποίηση. Στο ΕΚ Πειραιά εκδηλώθηκε κωλυσιεργία με ευθύνη της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ), που είναι πρώτη δύναμη στο ΔΣ. Οι διοργανωτές προχώρησαν σε μετάθεση της κινητοποίησης από τις 21/9 (που ήταν η αρχική ημερομηνία) στις 28/9 για να εξασφαλιστεί η καλύτερη προετοιμασία και η ευρύτερη συμμετοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ στην αρχή η ΔΕΣΚ καθυστερούσε «στο όνομα της συμμετοχής του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου το οποίο από την αρχή ξεκαθάρισε την μη συμμετοχή του! Στη συνέχεια μάς τέθηκε το ζήτημα να συνδιοργανώσουμε την κινητοποίηση άκουσον – άκουσον με την ΕΕΔΥΕ… Μετά το ατύχημα στην MOTOR OIL έφυγε η ΕΕΔΥΕ από την μέση… και η ΔΕΣΚ εμφάνισε από το πουθενά κάποιο κλαδικό Συνδικάτο του ΠΑΜΕ στην ενέργεια, με το οποίο έπρεπε να συνδιοργανώσουμε την κινητοποίηση με μοναδικό στόχο τα ατυχήματα!»

Ιδού τι αποκαλυπτικά αναφέρει η ΠΕΝΕΝ στην ανακοίνωσή της:

«Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα στελέχη της ΔΕΣΚ με απαράδεκτο τρόπο απέρριψαν το σχέδιο – ανακοίνωση μας και διαμόρφωσαν ένα δικό τους που αλλοιώνει πλήρως το πλαίσιο της κινητοποίησης που είχαμε συναποφασίσει και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή έβαλαν το αναφερόμενο σωματείο να βγάλει απόφαση σύμφωνα με την οποία ενταφιάζεται ο χαρακτήρας της κινητοποίησης κατά της MOTOR OIL και της βρώμικης εμπλοκής της στον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων και αναδεικνύεται κυρίαρχα το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων για το οποίο πρέπει να φθάσουμε στους Αγίους Θεοδώρους, για να το αναδείξουμε και όχι στη Βουλή, στο Σύνταγμα και στο Υπουργείο Εργασίας!

Παρά ταύτα προκειμένου να υπάρχει μαζί τους ένα κοινό αποδεκτό πλαίσιο βάλαμε στο σχέδιο ανακοίνωσης μας και τα ατυχήματα, παίρνοντας σαν βάση τον τραυματισμό εργαζομένων στην επιχείρηση της MOTOR OIL…

Ούτε όμως και αυτό το δέχθηκαν… Εκεί που το τερμάτισαν με την γνωστή ηγεμονική αντίληψη τους είναι ότι το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας που ελέγχουν αποφάσισε (πριν καταλήξει το ΕΚΠ) και δημοσιοποίησε ως ώρα συγκέντρωσης τις 6 μ.μ. σε πλήρη αντίθεση με την προτεινόμενη από εμάς ώρα που ήταν 11 π.μ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή διασπαστική ενέργεια με στόχο την υπονόμευση της Πρωτοβουλίας της ΠΕΝΕΝ. Η ώρα η δική μας καθορίστηκε σε πλατιά σύσκεψη με κριτήριο την διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων και των δυνάμεων της ΠΕΝΕΝ. Η ώρα που έβγαλε το συγκεκριμένο σωματείο για εμάς είναι απαγορευτική ως προς την συμμετοχή μας μαζί και άλλων δυνάμεων!

Κατόπιν όλων των παραπάνω και παίρνοντας υπόψιν τις θέσεις των παρατάξεων είμαστε υποχρεωμένοι και δεσμευμένοι να προχωρήσουμε κανονικά στον σχεδιασμό μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του διαφορετικού προσανατολισμού των δυνάμεων του ΠΑΜΕ αποτελεί η ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου ενέργειας, αλλά και το ψήφισμα που πρότειναν στο ΕΚΑ και το οποίο εγκρίθηκε… Σε αυτές δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο έγκλημα της MOTOR OIL για τον εφοδιασμό καυσίμων στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ που καθημερινά δολοφονεί δεκάδες αμάχους στην Γάζα, στην Δυτική Όχθη και στον Λίβανο. Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) δεν ήθελε, ούτε θέλει να καταδικάσουμε την MOTOR OIL του Βαρδινογιάννη για αυτή την επαίσχυντη εμπλοκή της στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

Τελικά, μετά από πίεση των συνδικαλιστών της ΠΕΝΕΝ, αλλά και της συσπείρωσης που έχει δημιουργηθεί, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πήρε απόφαση για στήριξη της κινητοποίησης της ΠΕΝΕΝ, χωρίς όμως… πλαίσιο.

Η ευρεία συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας και αλληλέγγυων στον παλαιστινιακό λαό στην κινητοποίηση στις 28/9, στις 12 μ. στους Αγίους Θεοδώρους θα στείλει μήνυμα αγώνα και ανυπακοής.

Λεωφορεία για τους Αγίους Θεοδώρους θα αναχωρήσουν το πρωί του Σαββάτου στις 9:40 π.μ. από την Ομόνοια και από την πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή για δωρεάν μετακίνηση στα τηλέφωνα της ΠΕΝΕΝ, 2104511801 και 2104183195, καθώς και στο email: penen@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου