ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Ουκρανία: Πάνω από 51 στρατιωτικοί νεκροί και 235 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Πολτάβα

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 235 τραυματίστηκαν σήμερα σε ρωσική πυραυλική επίθεση με δύο βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, η οποία κατέστρεψε εν μέρει ένα στρατιωτικό ινστιτούτο, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. ’Αλλοι 15 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Πολτάβα Φιλίπ Πρόνιν.

Ο στρατός ξηράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκε σε ρωσική πυραυλική επίθεση στο Στρατιωτικό Ινστιτούτο Επικοινωνιών στην Πολτάβα. Στην ανακοίνωση του στο Telegram ο στρατός ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν αρκετά για την προστασία του προσωπικού στην εκπαιδευτική εγκατάσταση που επλήγη από τον πύραυλο.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετά πτώματα νεαρών ανδρών στο έδαφος καλυμμένα με σκόνη και συντρίμμια, με την πολύ κατεστραμμένη πλευρά ενός μεγάλου κτιρίου πίσω τους.

«Ένα από τα κτίρια του ινστιτούτου καταστράφηκε εν μέρει και πολλοί άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια», ανέφερε το υπουργείο ’Αμυνας στο Telegram. «Χάρη στο συντονισμένο έργο των διασωστών και των γιατρών, διασώθηκαν 25 άνθρωποι, 11 από τους οποίους ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Οι διασώστες συνεχίζουν επί του παρόντος το έργο τους».

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ντμίτρι Λαζούτκιν, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι τη στιγμή της επίθεσης γινόντουσαν μαθήματα στις τάξεις του ινστιτούτου.

Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ από την πλευρά τους ισχυρίστηκαν ότι οι πύραυλοι είχαν στόχο μια επίσημη υπαίθρια στρατιωτική τελετή. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι διέταξε «πλήρη και ταχεία έρευνα» για τις συνθήκες που επέτρεψαν αυτήν τη ρωσική επίθεση, ενώ υποσχέθηκε ότι η Ρωσία «θα λογοδοτήσει».

Την ίδια ώρα, «φιλορωσικά» κανάλια στο «Telegram» υποστήριξαν ότι το χτύπημα έπληξε κέντρο εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού και ότι τα θύματα ήταν έφεδροι. Σύμφωνα με το κανάλι Rybar, «εξοντώθηκαν πολύτιμοι ειδικοί στις επικοινωνίες και στον ηλεκτρονικό πόλεμο», ενώ σημειώθηκε επίσης ότι αυτοί οι ειδικοί είναι δύσκολο να αντικατασταθούν γρήγορα, καθώς απαιτείται μακροχρόνια εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου