ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ενισχύονται οι «πολεμικές ικανότητες του ΝΑΤΟ» με ελληνική εμπλοκή


Φώτο Αρχείου / Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΝΑΤΟ (NATO Military Committee) στη Βαρσοβία το 2018

Ακόμα πιο μέσα βρίσκεται η Ελλάδα στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, μετά τη σύνοδο σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO (Military Committee Conference – MCC), που έγινε Παρασκευή και Σάββατο στην Πράγα με τη συμμετοχή και του Ελληνα αρχηγού.

Η ατζέντα άλλωστε βρωμοκοπούσε μπαρούτι, καθώς στις θεματικές ξεχώριζαν, μεταξύ άλλων, η «εφαρμογή των αποφάσεων που έλαβαν τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024» κόντρα σε Ρωσία, Κίνα και άλλα κέντρα.

Εξάλλου, στον απόηχο και των συναντήσεων και σχεδίων ΗΠΑ – Βρετανία για να δοθεί «πράσινο φως» για χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς μέσα στη Ρωσία (βλέπε και σχετικό θέμα), στη Σύνοδο συζητήθηκε η «Ιδρυση μιας νέας διοίκησης με σκοπό τη σχεδίαση και τον συντονισμό παροχής βοήθειας στην Ουκρανία (NATO Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU)». «Αυτό θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να επιβλέπει την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις στις Συμμαχικές χώρες, να υποστηρίζει την Ουκρανία μέσω του σχεδιασμού και του συντονισμού των δωρεών, διαχείριση μεταφοράς και επισκευής εξοπλισμού και παροχή υποστήριξης στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας», διαχέουν από τα κεντρικά της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο συζητήθηκε η έναρξη λειτουργίας ενός κέντρου με αποστολή τον «εντοπισμό και εφαρμογή διδαγμάτων από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (NATO Ukraine Joint Analysis, Training, and Education Centre – JATEC)», όπως περιγράφτηκε στη Σύνοδο, εστιάζοντας στην «ανάπτυξη της ικανότητας των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αμύνονται, να αποτρέπουν και να λειτουργούν απρόσκοπτα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αυξάνοντας τη διαλειτουργικότητα της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ».

Αλλα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου, «η πρόοδος της εφαρμογής των σχεδίων της Συμμαχίας για την Αποτροπή και Αμυνα στην Ευρω-Ατλαντική Περιοχή» (Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area – DDA), «η εξέλιξη του μετασχηματισμού της Συμμαχίας σύμφωνα με την διαδικασία αμυντικής σχεδίασης».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Christopher G. Cavoli, ενημέρωσε τους Αρχηγούς Αμυνας για την πρόοδο που σημειώθηκε στην εφαρμογή των «νέων αμυντικών σχεδίων» του ΝΑΤΟ, τα οποία – όπως οι ίδιοι τονίζουν – «έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τις πολεμικές ικανότητες του ΝΑΤΟ και να ενισχύσουν την ικανότητά του να αποτρέπει και, εάν χρειαστεί, άμυνα έναντι πιθανών απειλών». Θυμίζουν, άλλωστε, ότι τον περασμένο χρόνο, το ΝΑΤΟ έθεσε 500.000 στρατιώτες σε υψηλή ετοιμότητα, ίδρυσε τη Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης (Allied Reaction Force), προσάρμοσε τη δομή διοίκησης και ελέγχου στις νέες συνθήκες και «ενίσχυσε την ανάπτυξη και επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των συμμάχων». «Τον επόμενο χρόνο θα γίνουν περισσότερα βήματα για την αύξηση της συνολικής ετοιμότητας της Συμμαχίας», τονίζουν από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, προμηνύοντας ένταση της πολεμικής προπαρασκευής.

Στο μεταξύ, 11 έως 13/9 διεξήχθη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα, η 28η σύσκεψη της ομάδας εργασίας για τα UAV [Unmanned Aircraft Systems Airworthiness Regulatory Framework Working Group (UAS ARF WG)] του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (European Defence Agency – EDA).

To UAS ARF WG στήθηκε το 2014 με σκοπό την ανάπτυξη κοινού, εναρμονισμένου, ευρωενωσιακού ρυθμιστικού πλαισίου για την πιστοποίηση και τη διασφάλιση της αξιοπλοΐας των στρατιωτικών Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ).

Στη σύσκεψη, πέραν των εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών Αξιοπλοΐας των κρατών – μελών του EDA που συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας, συμμετείχαν επίσης και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και του EASA (Οργανισμός της ΕΕ για την Αεροπορική Ασφάλεια). Εκπροσωπήθηκαν, ακόμα, φορείς του ΥΠΕΘΑ, του ΓΕΕΘΑ, των κλάδων των ΕΔ, καθώς και μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και της Ενωσης Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΕΛΕΑΑ).
alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου