ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Εγκληματίες και ακροδεξιοί στην Κομισιόν της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Μετά από τις καθυστερήσεις και την αβεβαιότητα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τελικά σήμερα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον κατάλογο των υποψηφίων για τη νέα Επιτροπή. Εξετάσαμε τα βιογραφικά των υποψήφιων Επιτρόπων και διαπιστώσαμε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων με περιστρεφόμενες πόρτες και ακροδεξιές διασυνδέσεις που προκαλούν ανησυχίες.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν ποιοι είναι οι νέοι Επίτροποι που θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό τους. Θέλουμε μια Επιτροπή που θα ενεργεί προς το συμφέρον των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος και όχι των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Διαβάστε περισσότερα για τους προτεινόμενους νέους επιτρόπους παρακάτω.

Περιστρεφόμενες πόρτες & σύγκρουση συμφερόντων:Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε (Πορτογαλία) – Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και η ένωση αποταμιεύσεων και επενδύσεων: Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως υπουργού Οικονομικών, πήδηξε στο άρμα της βρετανικής εταιρείας είσπραξης χρεών Arrow Global, η οποία διαχειριζόταν 300 εκατ. ευρώ επισφαλών οφειλών [του πορτογαλικού ομίλου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών] Banif. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Γιουτζέφ Σίκελα (Τσεχία) – Διεθνείς συνεργασίες: Στην Erste Group, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ήταν υπεύθυνος για την εταιρική και επενδυτική τραπεζική, τις συγχωνεύσεις και εξαγορές, τη χρηματοδότηση ακινήτων, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη μακροοικονομική ανάλυση. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Βόπκε Χοέκστρα (Ολλανδία) – Κλίμα, μηδενικό ισοζύγιο και καθαρή ανάπτυξη: Αντιμετώπισε κοινοβουλευτική έρευνα το 2023 για την υποτιθέμενη προώθηση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις Κάτω Χώρες για προσωπικό οικονομικό όφελος. Η σταδιοδρομία του σημαδεύτηκε από συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του ως Ολλανδού γερουσιαστή ενώ συνεργαζόταν με την πολυεθνική εταιρεία συμβούλων διοίκησης McKinsey, ενώ κατονομάστηκε στα Pandora Papers για υπεράκτιες συναλλαγές. Η αντίθεσή του στην οικονομική στήριξη κατά τη διάρκεια του COVID-19 επιβάρυνε τις σχέσεις του με πολιτικούς της Νότιας Ευρώπης, εγείροντας ανησυχίες για την έλλειψη αλληλεγγύης του. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Εκατερίνα Ζαχαρίεβα (Βουλγαρία) – Νεοφυείς επιχειρήσεις, έρευνα και καινοτομία: Το 2018, κατηγορήθηκε από έναν πρώην υπάλληλο που μετατράπηκε σε πληροφοριοδότη ότι διηύθυνε μια απάτη «μετρητά για διαβατήρια», πουλώντας διαβατήρια σε αλλοδαπούς και χορηγώντας τους ταξίδια χωρίς βίζα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Μάρτα Κος (Σλοβενία) – Διεύρυνση: Εργάζεται ως ανώτερη σύμβουλος στην Kreab, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων πίεσης μεγάλων επιχειρήσεων. Στους εταιρικούς πελάτες της Kreab περιλαμβάνονται η Amazon, η Google και η BP, καθώς και τράπεζες και κατασκευαστές χημικών προϊόντων. Έχει επίσης τον Henri Getaz, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ). Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Ακροδεξιές σχέσεις:Απόστολος Τζιτζικώστας (Ελλάδα) – Βιώσιμες μεταφορές και τουρισμός: Μετά την εκλογή του το 2013, προσκάλεσε εκπροσώπους του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή σε ετήσια παρέλαση και συνέκρινε το φασιστικό κόμμα με το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Το 2016, έχασε σκόπιμα την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη βελτίωση των συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Ραφαέλε Φίτο (Ιταλία) – Συνοχή και μεταρρυθμίσεις: Με την πάροδο των ετών ο Φίτο άλλαξε κόμματα (κινούμενος όλο και πιο δεξιά), καταλήγοντας στους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας (FdI) της Μελόνι. Έχει εμπλακεί σε αρκετές δίκες για δωροδοκία και διαφθορά. Καταδικάστηκε σε πενταετή έκπτωση από το δημόσιο αξίωμα και φυλάκιση ενός έτους, αλλά αργότερα αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες. Όσο ήταν πρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, ο Φίτο κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία με σκοπό την πώληση της εμπορικής εταιρείας Cedis, αλλά αργότερα αθωώθηκε. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
Όλιβερ Βαρχελίου (Ουγγαρία) – Υγεία και προστασία των ζώων: Αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στις Βρυξέλλες, ιδίως για τις θέσεις του σχετικά με το Ισραήλ/Παλαιστίνη, τη Σερβία και τη Γεωργία. Ο άνθρωπος του Όρμπαν είναι ο σημερινός Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση. Πλήρες προφίλ και infographics εδώ.
nfo-war.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου