ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Το χτύπημα του Ισραήλ με παγίδευση βομβητών, νέα διάσταση στον υβριδικό πόλεμο

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΡΟΓΛΗΣ*

Αυτό που συνέβη χθες το μεσημέρι στη Βηρυτό , σε αρκετές περιοχές του νοτίου Λιβάνου, αλλά και σε μικρότερο μέγεθος στη Συρία-Δαμασκό, δεν έχει προηγούμενο και θέτει νέα standards στις ασύμμετρες απειλές του ολοένα και διευρυνόμενου υβριδικού πολέμου.

Περί τις 15:30 τοπική ώρα της 17 Σεπ στη Βηρυτό και συγκεκριμένα στα νότια προάστια της, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα χιλιάδες μικροεκρήξεις στους ατομικούς βομβητές των μελών / μαχητών της Χεζμπολάχ, με αποτέλεσμα τον μέχρι τώρα θάνατο εννέα μελών της οργάνωσης, και τον τραυματισμό περίπου τριών χιλιάδων , με αυτούς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, να υπερβαίνουν τους διακόσιους.

Μεταξύ των θυμάτων κι ένα οκτάχρονο κοριτσάκι, καθώς και ο γιός βουλευτή του Λιβάνου, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ο πρέσβης του Ιράν στο Λίβανο . Νεότερες πληροφορίες, πλην όμως ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής, ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί οφείλονται σε ανεξήγητη επί του παρόντος έκρηξη των βομβητών (pagers or buzzers), με τους οποίους ήταν εφοδιασμένο το σύνολο σχεδόν των μαχητών/μελών της Χεζμπολάχ, και οι οποίοι χρησιμοποιούνταν ως εναλλακτική και ασφαλής , μέθοδος επικοινωνίας. Οι πληροφορίες συντείνουν, ότι της έκρηξης προηγήθηκε ταχύτατη υπερθέρμανση της συσκευής.

Οι υπόψη βομβητές, είχαν προμηθευτεί και διανεμηθεί πρόσφατα (προ τετραμήνου περίπου), κατόπιν εντολής του Γ.Γ. της οργάνωσης Χ. Νασράλα, προκειμένου να μην χρησιμοποιούν τα μέλη και οι μαχητές της οργάνωσης τα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να αποφευχθεί η παρακολούθηση των τηλεφώνων καθώς και ο γεωεντοπισμός τους και η περαιτέρω στοχοποίηση τους.

Ως αιτία της έκρηξης των βομβητών, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

α. Η ταχεία υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών, μέσω ηλεκτρονικής εντολής και η συνακόλουθη αυτανάφλεξη/έκρηξή τους.

β. Η ύπαρξη προτοποθετημένης μικροποσότητας εκρηκτικής ύλης (κάποιων λίγων δεκάδων γραμμαρίων) στις συσκευές, πιθανόν με τη μορφή fake εξαρτήματος και η πυροδότησή της , είτε μέσω τηλεφωνικής εντολής, είτε μέσω εκπεμφθέντος παλμού. Το υπόψη σενάριο, δεικνύει ως επικρατέστερο.

Η «εντολή πυροδότησης», η οποία ενεργοποίησε σχεδόν ταυτόχρονα χιλιάδες συσκευές, αναζητείται , τόσο ως προς τη φύση της, όσο και ως προς το μέσο. Αν δηλαδή η πυροδότηση, έγινε μέσω μια τηλεφωνικής κλήσης η οποία ενεργοποίησε ένα κρυφό λογισμικό το οποίο βρισκόταν σε λανθάνουσα κατάσταση, ή ήταν αποτέλεσμα της εκπομπής ενός συγκεκριμένου παλμού (από επίγειο ή ιπτάμενο πομπό άνωθεν των περιοχών-στόχων)…

Η περίπτωση προτοποθετημένης ποσότητας εκρηκτικής ύλης εντός των βομβητών, αλλά και ενός βλαπτικού λογισμικού, έχει εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά για τους υπευθύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας της οργάνωσης, σχετικά με το πότε και σε ποια φάση της παραγωγής-προμήθειας-διανομής των βομβητών, μπορεί να υπήρξε η εν λόγω επιμόλυνση.

Για το εν λόγω πλήγμα, Λίβανος , Χεζμπολάχ και Ιράν, κατηγορούν ανοιχτά το Ισραήλ και τις μυστικές του υπηρεσίες, ενώ το Ισραήλ, δεν έχει κάνει κάποια δήλωση μέχρι στιγμής. Αντίθετα, ο εκπρόσωπος τύπου του State Department των ΗΠΑ έσπευσε να δηλώσει, ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εμπλοκή σε αυτό το πλήγμα, δεν γνώριζαν και δεν γνωρίζουν κάτι επ’ αυτού και συλλέγουν πληροφορίες για τη διευκρίνιση της κατάστασης.
Ως άμεσες , αλλά και έμμεσες συνέπειες από το υπόψη πλήγμα διακρίνονται οι παρακάτω:

Από τις χιλιάδες ταυτόχρονες μικροεκρήξεις , το καταμεσήμερο στο κέντρο της Βηρυτού , με πλήρη κοινωνική δραστηριότητα (αγορά, καφέ, συγκοινωνίες, μετακινήσεις, συναλλαγές) δημιουργήθηκε μεγάλο κύμα σύγχυσης και πανικού, όπου εκτός από τους πληγέντες-μέλη Χεζμπολάχ, επλήγη και απλός κόσμος που ήταν πλησίον τους. Μεγάλος αριθμός εκ των πληγέντων, βρέθηκε να οδηγά οχήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο και να τελματώσει η οδική κίνηση σε σημαντικό μέρος της πόλης.

Αντίστοιχα στα νοσοκομεία, επικράτησε και εκεί πανικός, αφού οι τραυματίες εισέρρεαν κατά εκατοντάδες και η υφιστάμενη νοσοκομειακή αρωγή, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον αιφνιδιαστικό κορεσμό. Επίσης δημιουργήθηκαν μεγάλες ανάγκες για αίμα, ενώ η διαλογή (triage) προσπαθούσε και εκείνη να ανταποκριθεί σε έκτακτες άμεσες χειρουργικές επεμβάσεις (τραυματισμοί κυρίως σε κοιλιακή χώρα, γεννητικά όργανα, θώρακα, πρόσωπο και ακρωτηριασμοί άκρων).

Οι χιλιάδες τραυματίες, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, δημιούργησαν κορεσμό σε ασθενοφόρα και νοσοκομεία. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων, δεν σταμάτησαν επί ώρες να ηχούν στην πόλη. Παράλληλα, μείωσαν αιφνιδιαστικά την ικανότητα αντίδρασης της Χεζμπολάχ σε παρατακτή δύναμη , από προσωπικό που γνώριζε εκ των προτέρων πως θα ανταποκριθεί σε μια ισραηλινή αιφνιδιαστική επίθεση.
Η άμεση (και αναμενόμενη) αντίδραση της ηγεσίας της Χεζμπολάχ, να απαλλαγούν άπαντες από τους βομβητές, αλλά και να παραμείνουν μακριά από κινητά τηλέφωνα (σε όμοιες αντιδράσεις προέβει και το εκεί κλιμάκιο του ΟΗΕ για το προσωπικό του), δημιούργησε πρόσθετα προβλήματα στις επικοινωνίες, καθώς και στον απαραίτητο συντονισμό και στη διοίκηση. Επίσης , η Χεζμπολάχ, δέχτηκε από την υπόψη υβριδική επιχείρηση, ασύμμετρα αποτελέσματα , προσβάλλοντας μεταξύ άλλων το ηθικό των μελών της οργάνωσης, αλλά και το γόητρό της..

Το Ισραήλ, αν αποδειχτεί ή παραδεχτεί ότι αυτό είναι πίσω από το πλήγμα, με αυτή την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη υβριδική επιχείρηση θέτει πρωτόγνωρα στάνταρτς στις επιχειρήσεις του τύπου, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να έχει σχεδιάσει – οργανώσει τέτοιες επιχειρήσεις από πολύ καιρό πριν, να τις διατηρεί σε λανθάνουσα κατάσταση (σαν τους πράκτορες εν υπνώσει) και να τις εκτελεί όταν εκείνο κρίνει ότι είναι το σωστό timing…
Εν προκειμένω, ως πιθανή αντεκδίκηση για την πρόσφατη δολοφονική ενέργεια εναντίον υψηλού αξιωματούχου άμυνας στο βόρειο Ισραήλ, μέσω βομβιστικής επίθεσης, η οποία εξουδετερώθηκε στο παρά ένα…

Ενισχύστε το militaire.gr ,δείτε γιατί ΕΔΩ

ΣΤΑ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ…..

Θα είναι ιδιαίτερα πρόωρο και άτοπο να μιλήσει κανείς για «διδάγματα» και lessons learnt, από την εν λόγω υβριδική επιχείρηση, η οποία συνδύασε και τα τρία βασικά στοιχεία της, ήτοι, το συμβατικό (όπου ήδη οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ βρίσκονται σε ένοπλη σύγκρουση με τις ισραηλινές δυνάμεις), το μη κανονικό με την πρωτόγνωρη φύση του πλήγματος, και τον κυβερνοπόλεμο με την υπό διερεύνηση εντολή πυροδότησης η οποία προσέβαλε μαζικά το σύστημα τακτικών επικοινωνιών, προκαλώντας παράλληλα τεράστιο αριθμό τραυματιών, θέτοντας σε μείζονα δοκιμασία το σύστημα υγειονομικής υποστήριξης.

Εξίσου όμως καλό και χρήσιμο θα ήταν να συγκρατήσουμε κάποια πρωτόλεια αρχικά συμπεράσματα για τις δικές μας ΕΔ, δεδομένου ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει ανοίξει νέους ορίζοντες, αλλά από την άλλη πλευρά, έχει δημιουργήσει και νέες πρωτόγνωρες απειλές…

Ως εκ τούτου:

Απαιτείται η σύσταση έστω και ενός μικρού πυρήνα, από έμπειρα στελέχη, τα οποία θα παρακολουθούν τις στρατιωτικές εξελίξεις, τόσο στη Γάζα, όσο και στην Ουκρανία, σε πεδία δηλαδή που η ένοπλη σύγκρουση βρίσκεται εν εξελίξει και η σύγχρονη τεχνολογία και οι σύγχρονες τακτικές θέτουν νέες απαιτήσεις και νέες προκλήσεις. Μην τα περιμένουμε όλα από το JLLC/NATO/Monsanto/Portugal. Το υπόψη κέντρο, κινείται με τους δικούς του ρυθμούς ικανοποιώντας πρωτίστως τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων από τα πεδία απαιτεί μεγάλο χρόνο επεξεργασίας. Τα δε εξαμηνιαία ή τα ad hoc bulletinsαποτελούν μια καλή βάση αρχικής προσέγγισης και περαιτέρω επεξεργασίας-εκμετάλλευσης, πλην όμως θα πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί αλλά και πιο συνεργατικοί, ιδιαίτερα για τις συγκρούσεις που σοβούν στην ευρύτερη γειτονιά μας και επηρεάζουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Τα στελέχη θα πρέπει να απομακρυνθούν από την ευκολία επικοινωνίας μέσω των κινητών τους τηλεφώνων και να επιστρέψουν στην ασφαλή επικοινωνία μέσω των υπηρεσιακών σταθμών ασυρμάτου. Πέραν των ορατών κινδύνων πανεύκολης υποκλοπής των συνομιλιών και χακαρίσματος των συσκευών καθώς και διαρροής προσωπικών τους δεδομένων, ήδη εφαρμόζονται στα πεδία συγκρούσεων της Ουκρανίας ψυχολογικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιρροής ώστε να καμφθεί το ηθικό του αντιπάλου. Επίσης έχουν αναφερθεί και απόπειρες ψυχολογικού εκβιασμού με απειλή δολοφονίας αγαπημένων τους προσώπων. Στα παραπάνω λοιπόν θα πρέπει να προστεθεί ο απολύτως υπαρκτός κίνδυνος γεωεντοπισμού του κινητού και η εν συνεχεία στοχοποίηση τους, αλλά πλέον θα πρέπει να προστεθεί και ο πιθανός κίνδυνος αυτανάφλεξης-έκρηξης της συσκευής με συγκεκριμένη εντολή από πειραγμένο λογισμικό ή ιό.

Ομοίως , τα στελέχη , θα πρέπει να απομακρυνθούν από την ευκολία που το σύστημα GPS παρέχει, και να επιστρέψουν σε κλασσικές και αλάνθαστες μεθόδους προσανατολισμού, εύρεσης θέσης , στοχοποίησης κλπ., με τη χρήση χάρτη, πυξίδας και των λοιπών βασικών οργάνων. Εξάλλου, σε ένα περιβάλλον επιχειρήσεων, καθίσταται αμφίβολη τόσο η λειτουργία του Global Positioning System, ή ακόμα χειρότερα, η ορθή λειτουργία του…Καλό θα είναι λοιπόν, να τριφτούν περισσότερο με έννοιες όπως διαθήματα, αντίστροφα διαθήματα, εμπροσθοτομίες, οπισθοτομίες, κ.λπ.

Επίσης καλό θα είναι να προβληματιστούμε για το πως το σύστημα υγειονομικής υποστήριξης, στρατιωτικό και πολιτικό, θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχώς σε μια έκτακτη κατάσταση, όπου θα δημιουργηθεί κορεσμός περιστατικών απωλειών και μάλιστα μη μάχης…
Ομοίως, καλό θα είναι να κατανοήσουμε άμεσα την αναγκαιότητα πιστοποίησης και ελέγχου του εξοπλισμού που οι ΕΔ χρησιμοποιούν και γιατί θα πρέπει να αποφεύγουν την κάθε είδους προμήθεια από την απέναντι «φίλη και γείτονα»…Εξίσου αβίαστα βέβαια προκύπτει και η αναγκαιότητα ανασύστασης της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, ξεκινώντας έστω από τα μικρά πράγματα…

Η δε ΕΥΠ, με αφορμή την υπόψη επιχείρηση και το έργο της αντικατασκοπείας που έχει αναληφθεί υπ’ αυτής, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί περαιτέρω , προς διερεύνηση πιθανής ύπαρξης όχι μόνον τυχόν πρακτόρων , ενεργών και εν υπνώσει, που βρίσκονται και ενεργούν εντός της χώρας, αλλά και προς διερεύνηση τυχόν ύπαρξης τέτοιων υβριδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή και περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο για να ενεργοποιηθούν…

Πριν τέσσερα χρόνια, τον Φεβ 2020, είχαμε τα γνωστά γεγονότα στον Έβρο, όπου η Τουρκία, προσπάθησε μέσω μιας irregular επιχείρησης, μη στρατιωτικής, να διαρρήξει την τοποθεσία του Έβρου π. και να εισβάλλει βίαια στη χώρα ωθώντας βάσει σχεδίου χιλιάδες μετανάστες να εισέλθουν λάθρα, όπου το πλέον πιθανό, υπήρχαν μεταξύ τους και όργανα της «φίλης και γείτονος» για να δημιουργήσουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση …

Ο Έβρος τότε κράτησε…

Θα πρέπει να αναλογιστούμε, γνώστες και μη, ότι και τότε και σήμερα (προς το παρόν), εξέλειπε και λείπει το ορατό στοιχείο της ανοιχτής ένοπλης σύγκρουσης-αντιπαράθεσης…

Ακόμη όμως και χωρίς αυτό, να αναλογιστούμε, αν μια «επανάληψη» στον Έβρο ή αλλού, συνδυαζόταν με μια μείζονα κυβερνοεπίθεση η οποία θα έπληττε καίρια το τραπεζικό σύστημα και τις συναλλαγές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια, την ύδρευση, τους σηματοδότες, τις συγκοινωνίες, την ενημέρωση…

Και προσθέστε σε αυτό το περιβάλλον, αυταναφλέξεις-εκρήξεις κινητών τηλεφώνων με πρόκληση μαζικών τραυματισμών και κορεσμό του υγειονομικού συστήματος…

Και επίσης να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η τηρητέα στάση-συμπεριφορά που θα μπορούσε να εκδηλωθεί από το αλλόφυλο και αλλόθρησκο πλήθος που ανεξέλεγκτα και παράνομα έχει περάσει στη χώρα..

Αυτό ναι, θα μπορούσε να ήταν μια υβριδική επιχείρηση, έστω και χωρίς να σοβεί ένοπλη εμπόλεμη σύγκρουση…

Είναι παραπάνω από οφθαλμοφανές, ότι η τεχνολογία εξελίσσεται, και μαζί της δημιουργούνται νέες δυνατότητες, αλλά και νέες απειλές …

Εξάλλου και οι MOTWO (Military Other than War Operations-Στρατιωτικές Επιχειρήσεις Μη Πολέμου), που πρωτοσυγκροτήθηκαν σε ενιαία γραπτά κείμενα (δόγματα και συναφή) στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού πάνω από τριάντα χρόνια πριν , και αυτές μετεξελίχθηκαν ώστε να συμβάλλουν αποφασιστικά στην επικράτηση των τιθεμένων πολιτικών στόχων και στην επιβολή της θελήσεως επί του αντιπάλου, ακόμη και χωρίς ένοπλη σύγκρουση-πόλεμο.

Οφείλουμε να μάθουμε πρωτίστως από τα παθήματα των άλλων και να προετοιμαστούμε για το δυσμενέστερο σενάριο…Όσο καλύτερα προετοιμαστούμε, τόσο η απειλή θα απομακρύνεται…και αυτό σημαίνει αποτροπή…
Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποστούμε τις οδυνηρές συνέπειες…

Υ.Γ. : Είναι πάνω από δέκα χρόνια, που μιλώ για το δόγμα του ασύμμετρου τετελεσμένου….Η υιοθέτησή του σήμερα, αναγκαιεί περισσότερο από ποτέ…
Τόσο το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου όσο και αυτό του ισοδύναμου τετελεσμένου, έχουν αποτύχει παταγωδώς.
Το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου με την Κύπρο φαίνεται να επανακάμπτει επικοινωνιακά, πλην όμως ουδέποτε υποστηρίχθηκε πραγματικά , ελλείψει ικανών αεροναυτικών δυνατοτήτων από πλευράς μας οι οποίες αναζητούνται ακόμα και σήμερα…
Το δόγμα του ισοδύναμου τετελεσμένου, παραμένει αποτυχημένο εν τη γεννέσει του, καθόσον ακόμα και αν επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αντιδραστικό αποτέλεσμα (πράγμα δύσκολο έως απίθανο) , αυτό δεν θα είναι μεγαλύτερο από το ήδη επιτευχθέν αποτέλεσμα του αντιάλου…
Ως εκ τούτου, ο αντίπαλος δεν χάνει και το υπόψη δόγμα βέβαια δεν λειτουργεί αποτρεπτικά.
Αντίθετα από τα ανωτέρω, το δόγμα του ασύμμετρου τετελεσμένου, περιλαμβάνει ενέργειες οι οποίες προκαλούν ασύμμετρα αποτελέσματα επί του αντιπάλου και ως εκ τούτου, λειτουργεί αποτρεπτικά.
Το εν λόγω πλήγμα στη Χεζμπολάχ, έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα, για το τι σημαίνει ασύμμετρα αποτελέσματα, από μια μικρή αφανή ενέργεια, η οποία εν προκειμένω, δεν εμπεριέχει καν την ορατή ταυτότητα και διεύθυνση του δράστη…

*Ταξχος ε.α. Παν Γερογλής

Diploma in Diplomatic and Strategic Studies

MA in International Security and Applied Strategy

Political Advisor EU/EAS/ESDC

ex Military Advisor of Greece to the UN

ex Military Representative of Greece to the OSCE

ex NATO/ PTEC/ MPSOTC Commander

ex HNDGS/JMMLC Commander

Απόφοιτος Σχολής Επιτελών, Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, Σχολής Εθνικής Άμυνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου