ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Λίβανος: Φυγή για χιλιάδες έντρομες οικογένειες μετά την απειλή για «συστημένα» χτυπήματα


Λίβανος: Φυγή για χιλιάδες έντρομες οικογένειες μετά την απειλή για «συστημένα» χτυπήματα 
REUTERS/Ali Hankir

«Στοχεύουμε τις πολεμικές υποδομές που έχει χτίσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια», λένε οι Ισραηλινές δυνάμεις

Ρουκέτα με ρουκέτα, πύραυλο τον πύραυλο, Ισραήλ και Χεζμπολάχ ανεβαίνουν τη σκάλα της κλιμάκωσης, οδεύοντας προς το χείλος ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Το Ισραήλ χτυπά τη Χεζμπολάχ σε σημεία όπου, όπως υποστηρίζει, κρύβονται μερικοί από τους πιο ισχυρούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Είναι ο τρόπος, λένε αναλυτές, όχι μόνο να αποκρούσει τον εχθρό, στερώντας του τα πιο ισχυρά όπλα αλλά και να τον σύρει σε εκεχειρία με τους όρους του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ κάθε άλλο παρά τα έχει παρατήσει: Απλώνει το φάσμα των στόχων του συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς της Χάιφα, το μεγάλο εμπορικό λιμάνι του Ισραήλ στη Μεσόγειο.

Μέχρι τις 10 το βράδυ της Δευτέρας, ο απολογισμός των νεκρών είχε αυξηθεί στους 356, ενώ το Ισραήλ έκανε λόγο και για στοχευμένο χτύπημα με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ, η μοίρα του οποίου παρέμενε αβέβαιη.

Σπίτια – «πολεμίστρες»

Το Ισραήλ λέει καθαρά, ότι πολλά από τα σημεία που πλήττει βρίσκονται μέσα σε ιδιωτικές κατοικίες.

«Ουσιαστικά, στοχεύουμε τις πολεμικές υποδομές που έχει χτίσει η Χεζμπολάχ τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Κτυπάμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τις επόμενες φάσεις», δήλωσε ο Χερζί Χαλεβί.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ υποστήριξε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν καταστρέψει δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ σήμερα σε όλο το νότιο Λίβανο και την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά.

Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας δεν είναι ακόμα αναπόφευκτος – υπάρχει ακόμα πολύ ζημιά να κάνει η μία πλευρά στην άλλη. Όμως, χωρίς να υπάρχει κατάπαυση του πυρός, είναι δύσκολο να δει κάποια πλευρά να υποχωρεί.

Το γεγονός ότι το Ισραήλ στοχοποιεί ακόμη και κατοικίες με το επιχείρημα ότι μπορεί να αποτελούν καμουφλάζ για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων έχει εντείνει τον πανικό στον πληθυσμό του Λιβάνου.

«Είμαστε σε νέο στάδιο πολέμου. Τα χτυπήματα ήταν αρχικά στοχευμένα αλλά τώρα γίνονται αδιακρίτως», δηλώνει ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου.

Αποτέλεσμα;

Εξοδος

Χιλιάδες οικογένειες από το νότιο Λίβανο κυριολεκτικά έφραξαν τους αυτοκινητόδρομους τη Δευτέρα, φεύγοντας προς βορράν και σίγουρα μακριά από τον όλο και πιο εντεινόμενο ισραηλινό βομβαρδισμό.

Με παιδιά στριμωγμένα στην αγκαλιά των γονιών, βαλίτσες δεμένες στις οροφές αυτοκινήτων και έναν σκοτεινό καπνό από τα ισραηλινά χτυπήματα να υψώνεται πίσω τους.

Αμέτρητα αυτοκίνητα, φορτηγά και νταλίκες ήταν φορτωμένα με αντικείμενα και ανθρώπους.

Μερικές φορές πολλές γενιές -από τον παππού ως το εγγόνι- μέσα σε ένα όχημα. Άλλες οικογένειες είχαν φύγει γρήγορα, παίρνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθώς οι βόμβες συνέχιζαν να πέφτουν.

«Όταν άρχισαν τα χτυπήματα στα σπίτια, άρπαξα τα απαραίτητα έγγραφα και βγήκαμε έξω. Παντού χτυπήματα. Ήταν τρομακτικό», λέει ο Άμπεντ Αφού, του οποίου το χωριό ονόματι Γιάτερ, χτυπήθηκε το πρωί.

Τη Δευτέρα, πολλές οικογένειες έλαβαν προηχογραφημένες τηλεφωνικές κλήσεις εκ μέρους του ισραηλινού στρατού που τους έλεγαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τη δική τους ασφάλεια.

Καθώς το κονβόι περνούσε από τη Σιδώνα σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές. Ένα βαν σερνόταν, με τις πίσω πόρτες του ανοιχτές και μια οικογένεια καθισμένη εντός του.

Στην άλλη άκρη του δρόμου μια ομάδα από τις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, φορώντας μπλε τζιν και μαύρα γιλέκα με την ένδειξη «Police» στεκόταν με τα όπλα προτεταμένα.
«Θα γυρίσουμε»

Ένας άντρας έσκυβε στη θέση του συνοδηγού ενός αυτοκινήτου για να φωνάξει από το παράθυρο: «Θα επιστρέψουμε. Αν θέλει ο Θεός θα επιστρέψουμε. Πείτε στον Νετανιάχου ότι θα γυρίσουμε»

«Η δύναμη και η ένταση του βομβαρδισμού είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε όλους τους προηγούμενους πολέμους», λέει και ο Αμπού Χασάν Καχούλ, καθ’ οδόν προς τη Βηρυτό με την οικογένειά του, αφού ισοπεδώθηκαν δύο κτίρια κοντά στην πολυκατοικία όπου μένει.

«Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν τι συμβαίνει, αλλά υπάρχει φόβος στα μάτια τους».

Ακόμη και στη Βηρυτό επικρατούσε συναγερμός και οι γονείς έσπευσαν να αποσύρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία καθώς το Ισραήλ προειδοποίησε για περισσότερα χτυπήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου