ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Για πρώτη φορά υπό τον Μπάιντεν, η Αίγυπτος θα λάβει πλήρη στρατιωτική βοήθεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα τρία τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση παρέλειψε ένα μέρος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για πρώτη φορά υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν στην Αίγυπτο το πλήρες ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που το Κογκρέσο εξαρτούσε από την προϋπόθεση ότι ο εταίρος των ΗΠΑ θα προβεί σε βελτιώσεις στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε τους νομοθέτες για την απόφασή του να αποδεσμεύσει τα 320 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που είναι πιθανό να απογοητεύσει τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων και τους Δημοκρατικούς νομοθέτες που λένε ότι η Αίγυπτος δεν έχει εκπληρώσει τα απαιτούμενα από το Κογκρέσο κριτήρια αναφοράς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η φετινή απόφαση χρηματοδότησης έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στην Αίγυπτο για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεργασία του Καΐρου θα χρειαστεί επίσης για την εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, με την οποία η Αίγυπτος έχει κοινά σύνορα.

«Η απόφαση αυτή είναι σημαντική για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της συγκεκριμένης και συνεχιζόμενης συμβολής της Αιγύπτου στις προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ιδίως για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, την επιστροφή των ομήρων στην πατρίδα τους, την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους και την παροχή βοήθειας για την επίτευξη ενός τέλους στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο μακροχρόνιος εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή είναι από τους μεγαλύτερους αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια από τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ του 1978, οι οποίες μεσολάβησαν για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου. Από το 2014, οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν το 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας της Αιγύπτου ως μοχλό πίεσης προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον πρώην στρατηγό υπό τον οποίο τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν καταπατηθεί.

Τα τελευταία τρία τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση παρακράτησε μεταξύ 85 και 130 εκατομμυρίων δολαρίων από τη βοήθεια της Αιγύπτου λόγω παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Για το οικονομικό έτος 2023, το Κογκρέσο έθεσε όρους που σχετίζονται με τα δικαιώματα σε 320 εκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής χρηματοδότησης της Αιγύπτου. Από αυτά τα κονδύλια, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χρησιμοποίησε παρέκκλιση εθνικής ασφάλειας για να παρακάμψει τους όρους για 225 εκατομμύρια δολάρια που συνδέονταν με ευρύτερες βελτιώσεις στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν είναι μυστικό ότι η Αίγυπτος παραμένει ένα βαθιά καταπιεστικό αυταρχικό κράτος και δεν βλέπω κανένα καλό λόγο να αγνοήσουμε αυτό το γεγονός με την παραίτηση από αυτές τις προϋποθέσεις», δήλωσε ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι σε δήλωσή του στο Al-Monitor. «Έχουμε προηγουμένως παρακρατήσει αυτό το τμήμα του πακέτου στρατιωτικής βοήθειας της Αιγύπτου, διατηρώντας παράλληλα τη στρατηγική μας σχέση, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Για τα υπόλοιπα 95 εκατομμύρια δολάρια της υπό όρους χρηματοδότησης δεν υπήρχε παραίτηση και η αποδέσμευσή τους απαιτούσε από τον Μπλίνκεν να πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η Αίγυπτος σημείωσε «σαφή και συνεπή» πρόοδο όσον αφορά την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, την παροχή στους κρατούμενους της δέουσας διαδικασίας και την αποτροπή του εκφοβισμού και της παρενόχλησης Αμερικανών πολιτών.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν έναν «αυστηρό διάλογο» με την αιγυπτιακή κυβέρνηση σχετικά με τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διμερή σχέση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής με έδρα την Ουάσινγκτον, αναφέρουν ότι ο αριθμός των συλλήψεων με πολιτικά κίνητρα στην Αίγυπτο έχει ξεπεράσει τον αριθμό των απελευθερώσεων από τις φυλακές. Κατά το τελευταίο έτος, η Αίγυπτος απελευθέρωσε περίπου 970 πολιτικούς κρατούμενους από την προφυλάκιση, ενώ συνέλαβε αυθαίρετα τουλάχιστον 2.278 άλλους κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξαν το MEDC και αιγυπτιακές ομάδες δικαιωμάτων.

Μετά την επανεκλογή του Σίσι τον Δεκέμβριο, οι αιγυπτιακές αρχές καταδίκασαν τον διεκδικητή του για την προεδρία, τον Άχμεντ Αλταντάουι, και 22 συνεργάτες του στην προεκλογική του εκστρατεία σε φυλάκιση ενός έτους για αυτό που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενα εκλογικά αδικήματα. Ο Χισάμ Κάσεμ, πρώην εκδότης και εξέχων στέλεχος της αντιπολίτευσης, πέρασε έξι μήνες στη φυλακή για «προσβολή αιγυπτιακών αξιωματούχων».

Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, η Αίγυπτος έκλεισε επίσημα τον Μάρτιο την υπόθεση εναντίον ομάδων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών που κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Ωστόσο, δύο από τους κατηγορούμενους παραμένουν υπό ταξιδιωτική απαγόρευση και σε τρεις άλλους έχουν δεσμευτεί τα περιουσιακά τους στοιχεία.

«Η απόφαση αυτή εγκαταλείπει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο και παραβιάζει το δίκαιο των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σεθ Μπίντερ, διευθυντής υπεράσπισης στο MEDC. «Αλλά δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει με βάση τον τρόπο με τον οποίο είδαμε αυτή την κυβέρνηση να εκτελεί την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο».

Εκπρόσωπος της αιγυπτιακής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ανακοίνωση έρχεται δύο μήνες αφότου οι ένορκοι έκριναν τον πρώην γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ένοχο για όλες τις κατηγορίες σε μια δίκη για διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της δράσης ως ξένου πράκτορα για την Αίγυπτο. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είπαν ότι ο Μενέντεζ χρησιμοποίησε τη θέση του ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για να επηρεάσει τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο με αντάλλαγμα δωροδοκίες. Θα καταδικαστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, ο οποίος αντικατέστησε τον Μενέντεζ ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, έθεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ύψους 235 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία είχε προηγουμένως εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το γραφείο του Κάρντιν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με το αν σκοπεύει να εμποδίσει την αποδέσμευση της φετινής βοήθειας.

Πηγή: Al Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου