ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Προπαγάνδα 101: Πώς τα ΜΜΕ παραποιούν το νόημα δηλώσεων Μπαρδέμ για τη Γάζα

Τι κάνεις όταν μια πιασάρικη είδηση που θα φέρει κλικ και τηλεθέαση έρχεται σε σύγκρουση με την αφήγηση που προωθείς για ένα θέμα; Διεθνή αλλά και ελληνικά ΜΜΕ έδωσαν για άλλη μια φορά ρεσιτάλ προπαγάνδας παραποιώντας το πραγματικό νόημα όσων δήλωσε για τη Γάζα ο γνωστός ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.

Εντοπίσαμε για πρώτη φορά την λαθροχειρία σε κείμενο του ΣΚΑΙ, ο οποίος αντιγράφει (συχνά λέξη προς λέξη) προπαγανδιστικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Associated Press.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ο Μπαρδέμ αφιέρωσε περισσότερα από επτά λεπτά να καταδικάζει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ενώ ζήτησε να συλληφθεί άμεσα ο Νετανιάχου. Αντί όμως για τον προφανή τίτλο «Να συλληφθεί ο Νετανιάχου, λέει ο Μπαρδέμ» που θα έπρεπε να βάλει κάθε δημοσιογράφος, το AP εξασφάλισε ότι τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο προτάσσουν στους τίτλους τους την ανάγκη απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων.


Ο Μπαρδέμ μίλησε επίσης για τις ψευδείς κατηγορίες περί αντισημιτισμού που στρέφονται εναντίον όσων ασκούν κριτική στα εγκλήματα του Ισραήλ και επεσήμανε ότι η πιο εθνικιστική κυβέρνηση που έχει γνωρίσει το Ισραήλ δεν εκπροσωπεί την εβραϊκή κοινότητα. «Το να αποκαλείς κάποιος αντισημίτη (για αυτό το λόγο) προσφέρει αρνητικές υπηρεσίες στα πραγματικά θύματα του αντισημιτισμού – ένα φρικτό φαινόμενο που εξαπλώνεται μαζί με την Ισλαμοφοβία σε όλο τον κόσμο».

Δείχνοντας πραγματική γνώση των εξελίξεων στην περιοχή ο Μπαρδέμ εξήγησε ότι εκτός από τη λύση των δυο κρατών υπάρχει πάντα και η επιλογή μιας συνομοσπονδίας Εβραίων και Παλαιστινίων η οποία θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των τελευταίων.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του Μπαρδέμ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου