ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Από τις μυστικές υπηρεσίες στις ένοπλες επιχειρήσεις το τουρκικό ΥΠΕΞ προκαλεί παγκόσμιες ανησυχίες!

Η δημιουργία μιας άκρως αμφιλεγόμενης ένοπλης μονάδας εντός του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Χακάν Φιντάν – του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και νυν υπουργού Εξωτερικών – προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους εταίρους και συμμάχους της Τουρκίας.

Η απόφαση του Φιντάν ακολουθεί την προηγούμενη μετατροπή της διπλωματικής υπηρεσίας της Τουρκίας σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πληροφοριών, που διεξάγει κατασκοπεία σε ξένα κράτη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παρά τις προειδοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες για παρόμοιες επιθετικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του ως επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (Milli İstihbarat Teşkilatı, MIT), ο Φιντάν παραμένει απτόητος, με την πλήρη υποστήριξη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτές τις μυστικές επιχειρήσεις.

Ο Φιντάν, ο οποίος έγινε υπουργός Εξωτερικών το 2023, δήλωσε σε συνέντευξή του στις 19 Σεπτεμβρίου ότι η νέα μονάδα δεν θα είναι υπεύθυνη μόνο για τη φυσική ασφάλεια των τουρκικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό, αλλά θα αναλάβει επίσης την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τις προσπάθειες αντικατασκοπείας.

Τονίζοντας ότι αναγνώρισε την ανάγκη για μια τέτοια μονάδα κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της ΜΙΤ, ο Φιντάν δήλωσε: «Η διπλωματία της Τουρκίας είναι τώρα, ας πούμε, στα ύψη- διαχειριζόμαστε πολύ κρίσιμα ζητήματα και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις αποστολές μας».
Αυτό που δεν αποκάλυψε δημοσίως ο Φιντάν είναι πολύ πιο ανησυχητικό και διακριτικά ενσωματωμένο στο κείμενο της Προεδρικής Εκτελεστικής Απόφασης αριθ. 163, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου 2023. Η απόφαση αυτή ενέκρινε τη δημιουργία της νέας ένοπλης μονάδας, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που ήταν έξυπνα θαμμένες μέσα στις διατάξεις της.

Η πρωταρχική εντολή της νεοσύστατης Γενικής Διεύθυνσης Διπλωματικής Ασφάλειας (Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü, ή DGGM) είναι, επιφανειακά, η ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας των περίπου 260 πρεσβειών, προξενείων και άλλων διπλωματικών αποστολών της Τουρκίας σε όλο τον κόσμο.

Η διεύθυνση διοικείται απευθείας από την έδρα της στην Άγκυρα, αφήνοντας τους πρεσβευτές και τους γενικούς προξένους με ελάχιστη έως καθόλου επιρροή στις επιχειρήσεις του προσωπικού που προσλαμβάνεται από την DGGM. Η μονάδα αυτή θα αναφέρεται απευθείας στον Φιντάν και θα καθοδηγείται από τις οδηγίες και τις εντολές που εκδίδει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών.

Πριν από τη δημιουργία της νέας διεύθυνσης, η ασφάλεια των τουρκικών διπλωματικών αντιπροσωπειών διαχειριζόταν από τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υποστήριξης (Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü), η οποία ανέθετε αρμοδιότητες ασφαλείας σε άλλους κλάδους της τουρκικής κυβέρνησης, συνήθως στην αστυνομία, τη μεγαλύτερη υπηρεσία επιβολής του νόμου στην Τουρκία.

Η DGGM θα επιβλέπει επίσης τη διαχείριση των διπλωματικών φορτίων και των ταχυμεταφορών που αποστέλλονται και παραλαμβάνονται από το εξωτερικό, καθώς και τη διαχείριση των απαραίτητων επικοινωνιών και προετοιμασιών για τη διασφάλιση των αποσκευών και των φορτίων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες του Φιντάν να μετατρέψει την εξωτερική υπηρεσία σε έναν τεράστιο μηχανισμό πληροφοριών, διευκολύνοντας τη διακίνηση μετρητών, προμηθειών και άλλων υλικοτεχνικών υλικών μέσω των συνόρων που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο. Σκοπεύει να αξιοποιήσει τους διπλωματικούς αγγελιοφόρους, οι οποίοι απολαμβάνουν ασυλίας βάσει του άρθρου 27 της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, για τη μεταφορά εξοπλισμού και πληροφοριών.

Η νέα διεύθυνση αναλαμβάνει επίσης την ευθύνη της παροχής ασφάλειας για τις ξένες αποστολές στην Τουρκία, ρόλο που προηγουμένως είχε αναλάβει η Γενική Διεύθυνση Πρωτοκόλλου (Protokol Genel Müdürlüğü), η οποία είχε αναθέσει το έργο αυτό στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Η μετατόπιση αυτή παρέχει στο Φιντάν ένα πρόσχημα για την επέκταση των επιχειρήσεων παρακολούθησης και κατασκοπείας με στόχο τις ξένες πρεσβείες και τα προξενεία στην Τουρκία, αξιοποιώντας τις νέες εξουσίες που του παρέχει η διεύθυνση.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΜΙΤ, ο Φιντάν στόχευε επιθετικά ξένες πρεσβείες και προξενεία στην Τουρκία, ιδίως δυτικές αποστολές. Διέρρευσε ορισμένες από τις πληροφορίες που συγκέντρωσε για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών ή για να ενισχύσει τη θέση της σε δύσκολες διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.
Η DGGM θα αναλάβει επίσης ορισμένες αρμοδιότητες από τη Γενική Διεύθυνση Τεχνολογιών Πληροφορικής (Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü) του υπουργείου Εξωτερικών για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο. Θα είναι υπεύθυνη για την παροχή ασφάλειας στον κυβερνοχώρο τόσο για την έδρα όσο και για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Για άλλη μια φορά, με πρόσχημα την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, ο Φιντάν στοχεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις επιρροής του στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσει πρόσθετους πόρους για τον στρατό των τρολ που έχει δημιουργήσει, ο οποίος ήδη δραστηριοποιείται ενεργά στην προώθηση της υποψηφιότητάς του για τη διαδοχή του προέδρου Ερντογάν.

Η πιο ανησυχητική διάταξη του προεδρικού διατάγματος είναι η ενότητα Ζ του άρθρου 6, η οποία αναφέρει ότι η DGGM θα εκτελεί «οποιαδήποτε εντολή που θα της ανατίθεται από τον υπουργό Εξωτερικών». Η διατύπωση είναι εξαιρετικά ασαφής, χωρίς καμία διευκρίνιση σχετικά με τη φύση αυτών των αναθέσεων. Αυτή η ασάφεια φαίνεται να είναι σκόπιμη, παρέχοντας ουσιαστικά “λευκή κάρτα” στον Φιντάν, ο οποίος μπορεί να διατάξει την ένοπλη μονάδα να αναλάβει οποιαδήποτε αποστολή κρίνει κατάλληλη για την προώθηση της ατζέντας του.

Μια άλλη διάταξη ορίζει ότι η DGGM θα παρέχει προστατευτικές λεπτομέρειες για τους ξένους αντιπροσώπους και υπηκόους, εάν ο υπουργός Εξωτερικών κρίνει ότι η προστασία αυτή είναι απαραίτητη κατά την παραμονή τους στην Τουρκία. Ο Φιντάν έχει ένα ανησυχητικό ιστορικό κατάχρησης των πρωτοκόλλων προστασίας από την εποχή που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Το Nordic Monitor αποκάλυψε προηγουμένως, με βάση διαβαθμισμένα έγγραφα παρακολούθησης, πώς ο Φιντάν ανέθεσε σε αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών να προστατεύσουν τον στρατηγό Μπενάμ Σαχριγιάρι του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο οποίος είχε οριστεί από τις ΗΠΑ και είναι γνωστός στην Τουρκία ως Σαγιέντ Αλί Ακμπέρ Μιρ Βακίλι, το 2013.

Ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης προσωπικά με τον Σαχριγιάρι, διευκόλυνε τις συναντήσεις του με ανώτερους Τούρκους ηγέτες και μάλιστα δάνεισε το αεροσκάφος της υπηρεσίας πληροφοριών για να τον μεταφέρει πίσω στην Τεχεράνη. Ο Σαχριγιάρι ήταν ο κύριος ύποπτος στην αντιτρομοκρατική έρευνα της Τουρκίας για τη Δύναμη Quds μεταξύ 2011 και 2014 και η αστυνομία παρακολουθούσε τις δραστηριότητές του στο πλαίσιο αυτής της έρευνας υπό την εποπτεία βετεράνων εισαγγελέων στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η έρευνα διακόπηκε αιφνιδιαστικά από τον πρόεδρο Ερντογάν πριν οι εισαγγελείς μπορέσουν να εξασφαλίσουν εντάλματα σύλληψης για τους υπόπτους, στους οποίους περιλαμβάνονται μέλη του στενού κύκλου του Ερντογάν.

Ως σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ο Φιντάν μπορεί να αξιοποιήσει τη νεοσύστατη DGGM για παρόμοιες παράνομες δραστηριότητες που αφορούν ξένους υπηκόους, είτε πρόκειται για πράκτορες της Δύναμης Quds είτε για ηγέτες ριζοσπαστικών ισλαμιστικών ομάδων που επισκέπτονται ή βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία.
Η DGGM έχει επίσης την εξουσία να παρέχει εκπαίδευση ασφαλείας όχι μόνο στο προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών και σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που έχει οριστεί να υπηρετήσει στο εξωτερικό, αλλά και σε κάθε άτομο που κρίνεται κατάλληλο για τέτοια εκπαίδευση από τον Φιντάν. Αυτή η ευρεία εντολή δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα προσόντα ή κριτήρια για την επιλογή αυτών των ατόμων, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε μη αξιωματούχους και ακόμη και σε ξένους υπηκόους να εγγραφούν σε προγράμματα κατάρτισης της DGGM.

Η DGGM θα στηριχθεί όχι μόνο στην αστυνομία και τον στρατό για τη στρατολόγηση και την προμήθεια υλικών, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και των πυρομαχικών, αλλά θα χρησιμοποιήσει επίσης κάθε κυβερνητική υπηρεσία που θεωρεί κατάλληλη για την απόκτηση τέτοιων πόρων.

Ο Φιντάν δήλωσε ότι η νέα διεύθυνση θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του από την εποχή που εργαζόταν στην υπηρεσία πληροφοριών, όπου ίδρυσε επίσης μια παρόμοια ένοπλη μονάδα – μια πρωτοφανής κίνηση στην ιστορία της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας. Πριν ο Φιντάν αναλάβει το τιμόνι της ΜΙΤ το 2010, η υπηρεσία επικεντρώθηκε κυρίως στη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση και την ανάπτυξη δικτύων πληροφοριοδοτών και περιουσιακών στοιχείων τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Δεν συμμετείχε σε ένοπλες επιχειρήσεις ή αποστολές που θεωρούνταν επιθετικές σε ξένα εδάφη.

Όταν η ΜΙΤ χρειαζόταν δύναμη για μυστικές επιχειρήσεις που αφορούσαν όπλα και πυρομαχικά, συνήθως καλούσε τις ειδικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού, την αστυνομία ή τη χωροφυλακή. Ωστόσο, ο Φιντάν άλλαξε αυτή την προσέγγιση επεκτείνοντας το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων της ΜΙΤ, προσλαμβάνοντας βετεράνους αξιωματικούς ειδικών επιχειρήσεων από άλλες υπηρεσίες με υψηλότερους μισθούς και θέτοντας πρώην στρατιωτικούς επικεφαλής των επιχειρήσεων στρατιωτικού τύπου που διεξήγαγε η ΜΙΤ εκτός των τουρκικών συνόρων.

Ο Κεμάλ Εσκιντάν, πρώην στρατιωτικός, ήταν επικεφαλής του τμήματος ειδικών επιχειρήσεων για λογαριασμό του Φιντάν στην υπηρεσία πληροφοριών, επιβλέποντας ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες στην Τουρκία και στο εξωτερικό για την προώθηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης Ερντογάν. Το τμήμα αυτό ήταν επίσης υπεύθυνο για τις απαγωγές επικριτών του Ερντογάν, ιδίως μελών του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο εμπνέεται από τον Τούρκο μουσουλμάνο λόγιο Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό.

Μέσω νομοθετικών αλλαγών που υποστήριξε ο Ερντογάν, ο Φιντάν εξασφάλισε πλήρη ασυλία για τους πράκτορες της ΜΙΤ από ποινικές έρευνες. Διευκόλυνε επίσης την προμήθεια βαρέως οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την υπηρεσία και είχε πρόσβαση στο τεράστιο αμυντικό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προηγουμένως διαχειριζόταν ο στρατός για την αγορά αμυντικού υλικού υψηλής αξίας.

Για να προωθήσει τους πολιτικούς στόχους της κυβέρνησης Ερντογάν τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, η υπηρεσία εξουσιοδοτήθηκε να συνάπτει συμβάσεις με ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), και να απελευθερώνει αιχμάλωτα μέλη τους από τις τουρκικές φυλακές. Ορισμένες από τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2015 και το 2016 πιστεύεται ότι συνδέονται με αυτές τις συμβάσεις, με τη ΜΙΤ να διευκολύνει τις επιχειρήσεις που διεξήγαγε το ISIS και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις στην Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, ο Φιντάν επιδιώκει να μεταφέρει αυτή την εμπειρία στο υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργώντας ένα νέο ένοπλο τμήμα στο χαρτοφυλάκιό του ως υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Αυτό σηματοδοτεί μια πρωτοφανή εξέλιξη στην ιστορία της τουρκικής εξωτερικής υπηρεσίας και θέτει σημαντικές προκλήσεις όχι μόνο για τους επικριτές και τους αντιπάλους του Ερντογάν, αλλά και για τους εταίρους και τους συμμάχους της Τουρκίας.

Ο Φιντάν έχει ήδη ενσωματώσει πολλούς πράκτορες της ΜΙΤ, με τους οποίους συνεργάστηκε στενά κατά τη διάρκεια της θητείας του στην υπηρεσία, σε κρίσιμες θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Ενίσχυσε τις αρμοδιότητες του κλάδου πληροφοριών του υπουργείου, που προηγουμένως ήταν γνωστός ως Διεύθυνση Ασφάλειας και Έρευνας (Araştırma ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü), μετονομάζοντάς τον σε Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών και Ασφάλειας (İstihbarat ve Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü).

Τώρα θα λειτουργήσει η υπηρεσία εξωτερικού με προσωπικό που θα έχει γνώσεις στην εκπαίδευση σε όπλα και εκρηκτικά, σαμποτάζ, διείσδυση και δημιουργία ψευδών σημαιών σε ξένα εδάφη. Αυτό θα έχει αναπόφευκτα ως αποτέλεσμα αυστηρότερο και συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση κάθε μέλους της τουρκικής εξωτερικής υπηρεσίας από άλλες χώρες που ανησυχούν για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν με τη νέα ένοπλη μονάδα που λειτουργεί υπό διπλωματική κάλυψη.

Πηγή: Nordic Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου