ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Νέο Ηγετικό Δίδυμο στη Χαμάς – Ανασυντάσσεται Εκτός Γάζας

Armyvoice News

Νέο Ηγετικό Δίδυμο στη Χαμάς μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ – Η οργάνωση ανασυντάσσεται εκτός Γάζας
Η Χαμάς βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση ανασυγκρότησης μετά τη δολοφονία του ηγέτη της, Γιαχία Σινουάρ, από τον ισραηλινό στρατό. Ο θάνατος του Σινουάρ έρχεται σε μια εποχή που η Χαμάς έχει ήδη υποστεί σοβαρές απώλειες, και η διαδικασία επιλογής του νέου ηγέτη της είναι τώρα στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που επηρεάζουν την οργάνωση.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο νέος ηγέτης της Χαμάς θα προέρχεται από τα ανώτερα στελέχη που διαμένουν εκτός της Λωρίδας της Γάζας, πιθανόν στο Κατάρ, όπου διαμένουν οι περισσότεροι βασικοί υποψήφιοι. Ο ρόλος του Ιράν είναι κομβικός στην επιλογή του νέου ηγέτη, καθώς αποτελεί τον κυριότερο υποστηρικτή της Χαμάς τόσο σε χρηματοδότηση όσο και σε στρατιωτική βοήθεια. Το Ιράν, μαζί με άλλες περιφερειακές δυνάμεις όπως το Κατάρ, θα έχουν λόγο στην τελική απόφαση για τον νέο ηγέτη.

Η Χαμάς, όπως και στο παρελθόν, θα κινηθεί γρήγορα για να καλύψει το κενό ηγεσίας που άφησε ο Σινουάρ. Πιθανοί διάδοχοι είναι ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα πολιτικά καθήκοντα, και ο Μοχάμαντ Σινουάρ, ο οποίος πιθανόν να ηγηθεί των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Ο Μοχάμαντ Σινουάρ, αδελφός του Γιαχία, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς διοικητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Αν και είναι σχετικά άγνωστος στο ευρύ κοινό, ο Μοχάμαντ έχει αναπτύξει ισχυρές στρατιωτικές ικανότητες και θεωρείται βασικός παράγοντας στην καθοδήγηση της Χαμάς σε αυτό το στάδιο της σύγκρουσης.

Η δομή ηγεσίας της Χαμάς φαίνεται ότι θα διαχωριστεί σε δύο τομείς. Ένας τομέας θα επικεντρώνεται στη στρατιωτική διοίκηση και θα εδρεύει στη Γάζα, ενώ ο άλλος θα ασχολείται με τις πολιτικές υποθέσεις και τη διεθνή διπλωματία, πιθανότατα με έδρα το Κατάρ. Ο Χαλίλ Αλ Χάγια, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει την προσωρινή ηγεσία, διατηρεί στενές σχέσεις με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, κάτι που μπορεί να του επιτρέψει να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο τομέων της οργάνωσης.

Ο θάνατος του Σινουάρ και η ανάγκη για νέα ηγεσία έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η Χαμάς αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις. Ο πόλεμος με το Ισραήλ έχει κοστίσει πολλές ζωές και η οργάνωση προσπαθεί να διατηρήσει την κυριαρχία της στον παλαιστινιακό θύλακα. Ο Χαλίλ Αλ Χάγια εμφανίζεται προκλητικός, δηλώνοντας ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα και να τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτή η στάση δείχνει ότι η Χαμάς δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στα βασικά αιτήματα της.

Ωστόσο, η πίεση από το Ιράν και άλλες δυνάμεις μπορεί να αναγκάσει τη Χαμάς να επιδείξει κάποια ευελιξία σε ορισμένα σημεία, όπως στην ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η προτεραιότητα της Χαμάς είναι να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει την υποστήριξη των ισχυρών της συμμάχων, ειδικά του Ιράν, και να συνεχίσει τις επιχειρήσεις της παρά τις σοβαρές απώλειες.

Η ανάδειξη του νέου ηγέτη θα γίνει μέσω του Συμβουλίου Σούρα, που αντιπροσωπεύει τη Χαμάς σε όλες τις περιοχές όπου έχει παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης, των ισραηλινών φυλακών και της διασποράς. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι η ηγεσία της οργάνωσης θα έχει ευρεία υποστήριξη και θα μπορεί να συντονίσει τις προσπάθειες για μια ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός ή για άλλες διεθνείς συνομιλίες.

Συνολικά, η Χαμάς εισέρχεται σε μια περίοδο εσωτερικής αναδιοργάνωσης και εξωτερικής πίεσης. Ο ρόλος των βασικών συμμάχων, όπως το Ιράν και το Κατάρ, θα καθορίσει την πορεία της οργάνωσης, ενώ η νέα ηγεσία θα έχει την πρόκληση να αντιμετωπίσει τον διαρκή πόλεμο με το Ισραήλ και να διασφαλίσει τη συνέχιση της επιρροής της στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου