ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Σε σοκ το Ισραήλ από την τελευταία επίθεση της Χεζμπολάχ – Νέο λουτρό αίματος στη Γάζα


REUTERS/Ramadan Abed
Η πιο σκληρή έως τώρα επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος, άφησε πίσω της 4 νεκρούς και πάνω από 60 τραυματίες, αλλά και την ισραηλινή κοινωνία σε κατάσταση σοκ. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της Γάζας. 20 νεκροί είναι ο απολογισμός των τελευταίων επιθέσεων – μία εκ των οποίων ήταν σε σχολείο.

Η ισραηλινή επίθεση στην κεντρική Γάζα έγινε σε σχολείο όπου φιλοξενούνταν εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο αξιωματούχους της περιοχής. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι εξετάζουν τις αναφορές. Από την επίθεση στο σχολείο al-Mufti έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 50 άνθρωποι.

5 παιδιά σκοτώθηκαν από drone ενώ έπαιζαν

Νωρίτερα, πέντε παιδιά φέρεται να σκοτώθηκαν από επίθεση drone ενώ έπαιζαν σε μια γωνιά του δρόμου στη βόρεια Γάζα. Μεταγενέστερες εικόνες έδειχναν τα πτώματα των πέντε αγοριών τυλιγμένα με λευκά σάβανα και απλωμένα στο πάτωμα δίπλα-δίπλα. Μια θεία ενός από τα αγόρια, ονόματι Ράμι, έγραψε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στα social media. Είπε ότι η οικογένεια είχε μετακομίσει στο αλ Σάτι αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Τζαμπαλίγια, για να μεταφερθεί σε «ασφαλέστερη περιοχή» λόγω του πολέμου.

Οι IDF δεν έχουν απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό.

Οι κύριες περιοχές συγκρούσεων στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες ήταν στο βορρά, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις για πάνω από μια εβδομάδα στο πλαίσιο μιας μεγάλης χερσαίας επιχείρησης. Εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί έκτοτε. Κάτοικοι των Μπέιτ Χανούν, Τζαμπαλίγια και Μπέιτ Λαχίγια, ανέφεραν ότι έχουν αποκοπεί από την κοντινή πόλη της Γάζας, ενώ ισραηλινά τανκς έχουν εμφανιστεί στα περίχωρα της μεγαλύτερης πόλης της επικράτειας.

Οι προμήθειες στα νοσοκομεία της περιοχής εξαντλούνται, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι μια κοινή επιχείρηση με τον Ερυθρό Σταυρό είχε ανεφοδιάσει δύο από αυτά – μετά από εννέα ημέρες προσπαθειών.

Κατά τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε περισσότερους από 42.000 νεκρούς. Περίπου 1,9 εκατομμύρια από τα 2,4 εκατομμύρια άτομα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου – πολλοί από τους οποίους αναγκάστηκαν να μετακινηθούν πολλές φορές για να ξεφύγουν.

Οι μάχες ξεκίνησαν αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο βόρειο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους – σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους στο βόρειο Ισραήλ και κρατώντας πάνω από 250 ομήρους στη Γάζα.
Πόλεμος Ισραήλ – Χεζμπολάχ

Τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με στόχο στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, επιβεβαίωσαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Ο Ισραηλινός Στρατός πρόσθεσε ότι επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά στην επίθεση σε μια βάση “δίπλα στην Μπινιαμίνα” – μια πόλη περίπου 33 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία είπε ότι είχε στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της Ταξιαρχίας Golani του Ισραηλινού Στρατού στην περιοχή, η οποία εδρεύει μεταξύ Τελ Αβίβ και Χάιφα.

Η ομάδα είπε ότι στόχευσε τον καταυλισμό στο βόρειο Ισραήλ χρησιμοποιώντας ένα «σμήνος drones».

Η ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, Magen David Adom (MDA), δήλωσε ότι 61 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση – εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόσθεσε ότι 37 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε οκτώ περιφερειακά νοσοκομεία, είτε με ασθενοφόρο είτε με ελικόπτερο.
Απόλυτος αιφνιδιασμός και σοκ

Οι ισραηλινοί κανόνες λογοκρισίας είχαν αρχικά αποτρέψει τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πού ή τι ήταν στόχος. Ορισμένα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η βάση χτυπήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χαμηλού επιπέδου που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο – ένα σχετικά μη εξελιγμένο όπλο που φαίνεται να μην έχει ενεργοποιήσει συναγερμούς έγκαιρης προειδοποίησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, τηλεοπτικά δελτία, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές αναφορές έδειχναν πλάνα από οχήματα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, που μεταφέρουν θύματα σε νοσοκομεία σε όλο το βόρειο Ισραήλ.

Λεπτομέρειες είναι ακόμη ελάχιστες, αλλά πολλοί από τους τραυματίες φαίνεται να βρίσκονταν σε κοινόχρηστο κυλικείο εκείνη την ώρα και αιφνιδιάστηκαν εντελώς.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου