ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο με αμερικανικές «ευλογίες»-βλέπεις υπάρχουν καλές και κακές εισβολές!

Υπάρχουν καλές και κακές εισβολές σύμφωνα με τους Αμερικανούς:
η ρωσική εισβολή είναι κακή εισβολή και ενισχύει την Ουκρανία με όπλα, μαζί με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την Ελλάδα. 
η ισραηλινή εισβολή είναι καλή και για αυτό οι ΗΠΑ δίνουν δις δολάρια, όπλα και πυρομαχικά, ενώ κατεβάζουν επιπλέον στρατεύματα, στόλους και αεροσκάφη απειλώντας την Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Φυσικά, η κυβέρνηση της ΝΔ βοηθά τις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραηλινού στρατού με κάθε τρόπο στη βάση συμφωνιών με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ υποκριτικά παπαγαλίζει την ισραηλινή προπαγάνδα μιλώντας για το δικαίωμα του Ισραήλ στην Αυτοάμυνα...
Αυτοάμυνα με 42000 νεκρούς στην Παλαιστίνη, με εκατοντάδες βομβαρδισμούς στην Συρία  που δεν βρίσκεται σε πόλεμο, με επιθέσεις στην Υεμένη και μαζικές δολοφονίες στο Λίβανο.
Εγκληματίες Ισραηλινοί με την πολιτική κάλυψη της ιμπεριαλιστικής Δύσης και ενίσχυση στρατιωτική και οικονομική.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολά — αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Μετά το βαρύ πλήγμα που καταφέρθηκε στη Χεζμπολά την Παρασκευή, όταν δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα σε πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, ισραηλινοί ηγέτες διεμήνυσαν πως ο πόλεμος απέχει πολύ ακόμη από το να έχει τελειώσει με το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου ακατάπαυστους, εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (…) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως εναντιώνεται στις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις, απευθύνοντας νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Από την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι μονάδες που αναπτύχθηκαν «επιχειρούν με βάση μεθοδικό σχέδιο» για το οποίο εκπαιδεύονταν «τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός, στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την έναρξη χερσαίων επιδρομών, τόνισε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τους πολίτες του Ισραήλ και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ», κάτι που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριέλαβε στα μέσα του μήνα στους διακηρυγμένους «στόχους» του πολέμου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ισραηλινοί αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διαβεβαίωσαν πως σκοπός των χερσαίων επιχειρήσεων δεν είναι «να καταληφθεί ο νότιος Λίβανος».

Στην άλλη πλευρά, οι μαχητές της Χεζμπολά είναι «έτοιμοι» για την αντιπαράθεση αν το Ισραήλ αποφασίσει «να εισέλθει στο έδαφος» της χώρας, δήλωσε χθες ο υπαρχηγός της Ναΐμ Κάσεμ, στην πρώτη του ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή του τη νύχτα, η Χεζμπολά ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Η Χεζμπολά δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μανάρ του κινήματος πάντως αναμετέδωσε την ανακοίνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τα μέσα των οποίων δεν συγκρίνονται με αυτά της Χεζμπολά, έχει αρχίσει «αναδίπλωση» των μονάδων του, σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, δήλωσε αξιωματικός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν εξάλλου ότι έγιναν βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην επαρχία της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τρεις αμάχους νεκρούς και άλλους εννέα τραυματίες στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σαφάα Άχμαντ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις εξαπολύθηκαν παρότι ηγέτες σε διεθνές επίπεδο κάλεσαν ξανά χθες να υπάρξει αποκλιμάκωση, μπροστά στον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο. Παρών στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή» στο λιβανικό έδαφος και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πρέπει να αποφευχθεί» οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, έκρινε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πτήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για την περίπτωση που χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα γάλλοι πολίτες στον Λίβανο.

Λόγω της «έντασης των μαχών», ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στον Λίβανο δεν είναι σε θέση πλέον να εκτελούν περιπολίες στην μπλε γραμμή.

Ο απολογισμός των χθεσινών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο ανήλθε σε 95 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο από πολλούς ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, πανηγυρίστηκε στο Ισραήλ ως μεγάλη νίκη επί του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα πολεμήσει τους «εχθρούς» του και θα τους «εξαλείψει» όπου κι αν βρίσκονται. Δεν υπάρχει «καμιά τοποθεσία στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Το Ιράν έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Από τα μέσα του μήνα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά.
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ Όστιν και του Ισραήλ Γκάλαντ συμφωνούν στην «ανάγκη» να «διαλυθούν υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολά στον Λίβανο

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πεισμένος, όπως και ο ισραηλινός ομόλογός του Γιοάβ Γκάλαντ, για την «ανάγκη» να «καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολά, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πως διεξάγουν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της επικράτειας του Λιβάνου εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο κ. Όστιν προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός ε.α. έκανε τα σχόλια αυτά σε συνδιάλεξη που είχε το βράδυ με τον κ. Γκάλαντ. Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολά δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο κ. Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».
Στέλεχος της Φάταχ ο στόχος του βομβαρδισμού του Ισραήλ στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στη Σιδώνα του Λιβάνου

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος του βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ νωρίτερα στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ή πόσα θύματα υπήρξαν.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, έναν από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.


Η Χεζμπολά λέει πως στοχοποίησε στρατεύματα του Ισραήλ που έκαναν «κινήσεις» στα σύνορα

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά ανακοίνωσε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» στα σύνορα των δυο κρατών τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Το λιβανικό ένοπλο κίνημα διαβεβαίωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον «στρατιωτών του εχθρού εν κινήσει σε περιοχές με δέντρα απέναντι» στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες βράδυ ότι το Ισραήλ διεξάγει «περιορισμένης» έκτασης χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο.


Η Γαλλία αναπτύσσει «προληπτικά» πολεμικό πλοίο στην περιοχή, για την περίπτωση που αποφασιστεί εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της

Αποβατικό και ελικοπτεροφόρο σκάφος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες Δευτέρα από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά», για την περίπτωση που απαιτηθεί επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης Γάλλων από τη χώρα, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στο Παρίσι.

Το ελικοπτεροφόρο θα βρίσκεται σε «5 ως 6 ημέρες» στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου, μετά την αναχώρησή του από τον λιμένα της Τουλώνης, εξήγησε η ίδια πηγή.

Πέρα από ελικόπτερα, μεταφέρει «τακτικό σχηματισμό» που θα επιχειρήσει σε περίπτωση που αποφασιστεί να γίνει εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της Γαλλίας από το έδαφος του Λιβάνου.


Η κυβέρνηση του Καναδά έκλεισε 800 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για να απομακρυνθούν εσπευσμένα υπήκοοι της χώρας

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει κρατήσει 800 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει υπηκόους της χώρας που το επιθυμούν να φύγουν από τον Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός διεξάγει πλέον χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολά στον νότο.

«Η κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη και ευμετάβλητη», ανέφερε μέσω X η Μέλανι Ζολί, η καναδή υπουργός Εξωτερικών.

«Για να βοηθήσουμε Καναδούς να φύγουν από τη χώρα εσπευσμένα, αυξάνουμε τη δυναμικότητα εμπορικών πτήσεων και έχουμε κλείσει 800 επιπλέον θέσεις τις επόμενες τρεις ημέρες», συνέχισε.

Στον Λίβανο εκτιμάται πως βρίσκονται το τρέχον διάστημα κάπου 45.000 υπήκοοι Λιβάνου.

Η επόμενη εμπορική πτήση που αναμένεται να αναχωρήσει από τη Βηρυτό προβλέπεται να γίνει σήμερα.

Μόνο χθες Δευτέρα, ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη λιβανική επικράτεια σκότωσαν 95 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους χίλιους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πολλές εταιρίες αεροπορικών μεταφορών έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους προς και από τη Βηρυτό και οι καναδικές αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της χώρας από τη λιβανική επικράτεια. Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις καταρτίζουν σχεδιασμούς για τέτοιες επιχειρήσεις μέσω βρετανικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο αν τυχόν διακοπούν εντελώς οι εμπορικές πτήσεις.
Η Βρετανία εκμισθώνει αεροσκάφος για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της

Η βρετανική διπλωματία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι εκμίσθωσε αεροσκάφος για να εκτελέσει πτήση τσάρτερ προκειμένου να μπορέσουν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τον Λίβανο υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι το επιθυμούν, εν μέσω εντατικοποίησης των αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ και ισραηλινών «περιορισμένων» και «στοχευμένων» χερσαίων επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.

Η πτήση θα αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι αύριο Τετάρτη, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Φόρεϊν Όφις.

«Η ασφάλεια των βρετανών υπηκόων στον Λίβανο παραμένει κορυφαία προτεραιότητά μας», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

«Για αυτό τον λόγο, η βρετανική κυβέρνηση εκμίσθωσε πτήση για να βοηθήσει αυτούς οι οποίοι το επιθυμούν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας να φύγετε τώρα, καθώς ενδέχεται να μην είναι εγγυημένη η δυνατότητα περαιτέρω εσπευσμένης απομάκρυνσης» αλλοδαπών, πρόσθεσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Η προτεραιότητα θα δοθεί στους πιο «ευάλωτους» και στα παιδιά στην πτήση αυτή, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον 700 στρατιωτικών στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης Βρετανών από τη λιβανική επικράτεια, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τα δρομολόγιά τους προς και από τη Βηρυτό.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, έναν από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, την 8η Οκτωβρίου 2023, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.


Συμβάν στην Ερυθρά Θάλασσα, βορειοδυτικά της Χοντάιντα της Υεμένης (UKMTO)

Η υπηρεσία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας UKMTO —υπάγεται στο πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας— ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για συμβάν στον θαλάσσιο χώρο 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό.

Δεν έδωσε καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου