ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΚΕΙΜΕΝΑ | ΒΙΝΤΕΟ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

Το Ισραήλ στρατολογεί ανήλικους πρόσφυγες για να πολεμήσουν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να στρατολογεί αιτούντες άσυλο, ακόμα και ανήλικους, για να στελεχώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα, προσφέροντας σε αντάλλαγμα υποσχέσεις για άδειες μόνιμης διαμονής. Οι ομάδες υπεράσπισης των προσφύγων λένε ωστόσο, ότι οι στρατολογημένοι τελικά δεν λαμβάνουν αυτό που τους υποσχέθηκαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση υποσχέθηκε σε περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο από αφρικανικές χώρες μόνιμη διαμονή, αν ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις του κράτους κατοχής στην επίθεσή τους εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως αποκάλυψαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ανάμεσα τους βρίσκονται και περίπου 5.000 ανήλικοι κυρίως από την Ερυθραία, που έχουν γεννηθεί και ζουν στο Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να τους έχουν αναγνωριστεί δικαιώματα.

«Το καθεστώς ασύλου χορηγείται λόγω της δίωξης των ανθρώπων από τη χώρα καταγωγής, όχι ως μέρος μιας συμφωνίας», δήλωσε η Τζούλια Γκρινιόν, καθηγήτρια διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών (IRSEM). «Η κατάταξη στον στρατό δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση καθεστώτος πρόσφυγα».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα Haaretz επιβεβαίωσαν την πληροφορία, λέγοντας ότι «συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια των αιτούντων άσυλο και να εκμεταλλευτούν την επιθυμία τους να αποκτήσουν μόνιμο καθεστώς στο Ισραήλ ως κίνητρο». Επικαλούμενη αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας, η εφημερίδα ανέφερε ότι οι διαδικασίες αυτές διεξάγονται «με οργανωμένο τρόπο υπό την καθοδήγηση νομικών συμβούλων του αμυντικού κατεστημένου».

Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο στο Ισραήλ παραμένουν σε καθεστώς μακροχρόνιας αβεβαιότητας, καθώς οι διαδικασίες παίρνουν από εφτά μέχρι δέκα χρόνια ή και περισσότερο. Για τους περίπου 30.000 αιτούντες άσυλο, που προέρχονται κυρίως από το Σουδάν και την Ερυθραία και διαμένουν στο Ισραήλ από το 2020, έχουν εγκριθεί λιγότερο από το 1% των αιτήσεων ασύλου σύμφωνα με τη Σίρα Άμπο, διευθύντρια Δημόσιας Πολιτικής της Hotline for Refugees and Migrants, κορυφαίας ισραηλινής οργάνωσης υπεράσπισης των προσφύγων.

Στον απόηχο της 7ης Οκτωβρίου πολλοί αιτούντες άσυλο, απελπισμένοι να κατοχυρώσουν το νομικό τους καθεστώς, προσφέρθηκαν να καταταγούν σε πολιτικά κέντρα διοίκησης και αγροτικές εργασίες. Ήταν τότε, σύμφωνα με την Haaretz, που οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είδαν μια ευκαιρία. Και αυτό σε μια περίοδο κατά την οποία ο ισραηλινός στρατός κατοχής αντιμετωπίζει την έλλειψη στρατιωτών. Η Haaretz ανέφερε ότι δεκάδες έφεδροι στρατιώτες ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιστρέψουν στη Γάζα, ακόμη και αν τιμωρηθούν. Τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είχε αποκαλύψει ότι το Ισραήλ χρειάζεται άμεσα 10.000 επιπλέον στρατιώτες εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ως αποτέλεσμα της έλλειψης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα ότι οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι πρέπει να υπαχθούν και αυτοί σε στρατιωτική επιστράτευση. Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, ο στρατός μπορεί να στρατολογήσει 4.800 στρατιώτες από την υπερορθόδοξη κοινότητα.
Πληροφορίες: France 24, Haaretz, MiddleEast Monitor

infowar.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου